cv voor freelancers

5 zaken die je als freelancer beter schrapt op je CV

leestijd: 2min | #freelancer | 20 september 2018 | Daan De Bock

Freelancer en op zoek naar een opdracht? Neem dan eerst jouw CV nog eens onder de loep! Deze blijft in veel gevallen van doorslaggevend belang bij het eerste contact met opdrachtgevers. Schrap de volgende don’ts van je CV en verhoog je de kans op een succesvolle samenwerking!

1) Je vakantiejob van toen je 16 was

De uitspraak ‘hoe meer ervaring, hoe beter’ klopt niet altijd. Neem in je CV enkel ervaring op die relevant is voor de niche waarin je een opdracht zoekt. Houd ‘less is more’  hierbij in het achterhoofd.

Als startende freelancer kan het wel opportuun zijn om vakantiejobs te vermelden. Hiermee toon je bedrijven immers dat je ondernemend bent en graag je handen uit de mouwen steekt.

2) Je reden van eventuele vroegtijdige stopzetting van vorige opdrachten

In je CV tracht je jezelf een stukje te ‘verkopen’. Door negatieve zaken te benadrukken, raken opdrachtgevers snel afgeschrikt. Wanneer er tijdens het selectieproces toch naar de reden van ontslag gevraagd wordt, antwoord hier dan open en eerlijk op.

3) Je hobby’s die net niet zo alledaags zijn…

Iets vermelden over je privé activiteiten is zeker een goed idee! Het vertelt heel wat over jouw persoonlijkheid en geeft een beeld van je bezigheden naast het werkleven. Toch denk je best even na over welke zaken je meegeeft. Zo is het aangeraden om enkel zaken te vermelden die relevant zijn voor de betreffende opdracht. Zo kunnen bepaalde hobby’s een afknapper zijn wanneer deze niet meteen stroken met de overtuigingen van de opdrachtgever of die van het bedrijf.

 4) “Referenties beschikbaar op aanvraag”

Verspil geen plaats op je CV door dit zinnetje te vermelden. Dit is geen informatie waar de recruiter of opdrachtgever in eerste instantie naar op zoek is. Deze wil eerst meer informatie over jouw skills en vaardigheden inwinnen, niet meteen over wat anderen van je vinden. Wanneer hier in een latere fase naar gevraagd wordt, is het aangeraden om de meest relevante referenties door te geven.

5) Leugens

Mensen hebben wel eens de neiging om een ‘leugentje om bestwil’ neer te pennen om zichzelf in een goed daglicht te plaatsen. Doet dit niet! Verleng ook nooit de periode van tewerkstelling, met als doel werkloze periodes te verdoezelen. Verklaar dat ‘gat’ in je CV eerlijk en wees niet bang om hierop afgewezen te worden.

Houd bij het opmaken van je CV steeds in het achterhoofd dat deze vooral overzichtelijk moet zijn. Maak je CV niet te lang (1 bladzijde is aangeraden) en vermeld geen overbodige informatie. Zo motiveer je de recruiter of opdrachtgever om contact met je op te nemen bij vragen.

Heb je al een goede CV, maar vind je geen geschikte opdrachten?

Download de GIGHOUSE-app, geef je wensen door en ontvang freelance opdrachten op maat

GIG talks pt.2 – Financiële impact van Corona

24 november 2020 #GIG Talks

In de tweede episode van de GIG talks spreken onze freelancers over de financiële impact van de coronacrisis.

2 min.
Blog lezen
Gig Talks

GIG Talks pt.1 – Corona crisis

16 november 2020 #GIG Talks

Net voor de aanvang van de tweede coronagolf hebben wij het genoegen gehad om enkele freelancers aangesloten bij GIGHOUSE, uit te horen over de implicaties van Corona op hun leven, carrière en familie. Lees hier ons relaas.

7 min.
Blog lezen

Onderbezetting in jouw team? Een freelancer zet je snel op weg

13 oktober 2020 #Opdrachtgever

Pak de onderbezetting aan in jouw team. Mét freelancers.

5 min.
Blog lezen
Freelancers werken in start-up

WAAROM FREELANCERS DE PERFECTE WERKNEMERS ZIJN VOOR START-UPS

11 augustus 2020 #freelancer #Opdrachtgever

Freelancers alleen aan de slag bij grote bedrijven? Zeker niet! Ontdek hier waarom freelancers de perfecte werknemers zijn voor start-ups.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief