fbpx
Katrien Tordeur

De wondere wereld van freelancers... GIGHOUSE freelancer Katrien getuigt.

leestijd: 3min | #freelancer | 7 december 2018 | Daan De Bock

Regelmatig overspoelt de media ons met het stijgend aantal freelancers en bedrijven die samenwerken met zelfstandige ondernemers. De overstap naar het zelfstandig statuut kan beangstigend lijken en de continue zoektocht naar nieuwe opdrachten is onbekend terrein. Waarom dan toch de sprong wagen? GIGHOUSE freelancer Katrien Tordeur deelt met plezier haar freelance-verhaal.

Vijf jaar geleden zette Katrien de stap om als zelfstandige aan de slag te gaan. Gebeten en gedreven door de HR wereld, richtte ze haar eenmanszaak ‘Trinity Consulting’ op.

“Sinds mijn 23ste ben ik actief in de HR wereld, gedurende 5 jaar heb ik gewerkt als rechterhand van een minister. Omdat ik het vertrouwen van de minister won kreeg ik al snel voldoende vrijheid. Daardoor besefte ik dat ik heel graag mijn eigen baas was. Op het moment dat mijn periode aan het kabinet ten einde liep, was ik even onwetend ‘wat nu?’, maar al snel nam ik de beslissing om over te schakelen naar het zelfstandig statuut.”

Vanwaar de beslissing om deze stap te zetten?

“Ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik niet meer in loondienst wou werken. Ik wou mijn eigen baas zijn en vrijheid hebben. Ook ben ik goed in projectmatig werken. Ik ervaar het steeds als een nieuwe uitdaging om actief te zijn op verschillende projecten. Doorheen mijn carrière had ik al heel wat kennis opgedaan, deze wou ik graag op strategisch niveau inzetten in verschillende bedrijven. Al deze zaken even opgesomd, leek het me dus een logische keuze om als zelfstandige aan de slag te gaan.”

Hoe ben je aan je eerste opdracht geraakt?

‘Mijn eerste opdracht was een lucky shot! Ik had een bedrijf in gedachten waarmee ik graag een samenwerking wou aangaan. Op een dag trok ik mijn stoute schoenen aan, ben ik binnengestapt bij het bedrijf en heb ik bij de HR verantwoordelijke mijn verhaal gedaan. Een week later ben ik gestart als tijdelijke HR medewerker.’

Hoe ervaar jij de continue zoektocht naar projecten? Vind je gemakkelijk geschikte projecten?

“Bij afloop van mijn eerste freelance opdracht, werd ik gecontacteerd door Peak6 (de voorloper van GIGHOUSE). Een combinatie van zelf opdrachten zoeken en opdrachten aangeboden krijgen door GIGHOUSE, zorgt ervoor dat ik nooit lang moet zoeken naar een nieuwe opdracht. Ik ervaar de zoektocht naar nieuwe projecten niet als solliciteren. Ik zie het eerder als samen met bedrijfsleiders nagaan of we voor elkaar iets kunnen betekenen.”

Als je vandaag terugblikt naar de voorbije 5 jaar als zelfstandige, wat zijn voor jou dan de voornaamste voor- en nadelen verbonden aan het zelfstandige statuut?

“Voor mij is het allergrootste voordeel mijn vrijheid. Als freelancer sta je in een andere verhouding met je opdrachtgever dan tegenover je baas in loonverband. Ook de variatie in verschillende projecten zou ik niet meer kunnen missen! Ik hou van afwisseling en heb dat absoluut nodig in mijn carrière. De keerzijde hiervan is natuurlijk dat je vaak ’s avonds moet werken om je in te werken in een bepaald project.
Mensen vragen me vaak of ik liever niet wat meer zekerheid heb, maar ik vind niet dat je in een vaste job meer zekerheid hebt dan als freelancer. Ik ben wel een waaghals, een eigenschap die je naar mijn gevoel ergens dient te bezitten als je beslist om als zelfstandige te ondernemen.”

Jouw expertisedomein ligt in de HR wereld. Krijg je tijdens een project genoeg ‘feeling’ met het bedrijf en de medewerkers?

‘In de projecten die ik uitvoer is het uiteraard van belang een duidelijk beeld van de organisatiestructuur te hebben en aan te voelen waar de noden van de medewerkers liggen. Zelf heb ik nog nooit moeite gehad om me voldoende in te werken in de bestaande bedrijfscultuur. Ik heb geen nood aan een sterke band met collega’s, wat in de HR wereld meestal al geen evidentie is. Of je nu als vaste medewerker of als freelancer aan de slag gaat, als HR verantwoordelijke maak je meestal geen deel uit van het WhatsAppgroepje onder collega’s waarin de nieuwste roddels verspreid worden.’

Katrien is nog steeds zeer blij met de beslissing die ze 5 jaar geleden nam. ‘Ik ben zeer blij dat ik de stap naar de freelance wereld heb gezet! De bal ligt volledig in mijn kamp: ik neem mijn eigen beslissingen en zorg voor voldoende afwisseling in mijn loopbaan.’

Wil je net als Katrien opdrachten voorgesteld krijgen door GIGHOUSE?

 Download de app en ontvang opdrachten!

Arbeidsmarkt post-corona

1 juli 2021 #HR #Opdrachtgever

Stilaan evolueert onze maatschappij naar een nieuw normaal. Voor HR betekent dit nieuwe opportuniteiten alsook nieuwe uitdagingen. Hieronder schetsen wij een beeld van de topics die de arbeidsmarkt post-corona zullen bezighouden.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een freelance copywriter?

28 april 2021 #copywriting #Opdrachtgever

Heb je altijd al willen weten wat freelance copywriters doen? Lees dan zeker deze blog en ontdek hun meerwaarde voor jouw bedrijf.

3 min.
Blog lezen

Freelancers optimaal en correct onboarden? Deze checklist zet je op weg

26 april 2021 #Onboarden #Opdrachtgever

Samenwerken met freelancers? Investeer dan in een goede onboarding. Dat verhoogt de betrokkenheid stimuleert een optimale samenwerking en komt je projecten alleen maar ten goede.

5 min.
Blog lezen
Freelance grafisch vormgever

Wat doet een Freelance Graphic Designer?

9 april 2021 #Opdrachtgever

Elke bedrijf heeft nood aan zijn eigen kleur, stijl en vormgeving. Freelance Graphic Designers zijn de perfecte oplossing om jouw bedrijf een persoonlijke toets te geven. Lees hier voor welke zaken jij ze kan inschakelen én waarom ze zo waardevol zijn.

5 min.
Blog lezen

HR-trends 2021

21 januari 2021 #Human Resources #Opdrachtgevers

Melanie Deblanc deelt haar blik op de toekomst van HR in 2021. En daar staan freelancers centraal.

5 min.
Blog lezen

GIG Talks Pt.4 – Freelance activiteiten ombuigen?

12 januari 2021 #freelancer #GIG Talks

In de vierde aflevering van de GIG Talks spreken onze freelancers over het al dan niet ombuigen van hun activiteiten.

2 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief