Hoe word ik een freelancer?

HOE WORD IK EEN FREELANCER? HET STAPPENPLAN.

leestijd: 3min | #freelancer | 13 juni 2018 | Daan De Bock

Wil jij graag een freelancer worden maar weet je niet goed hoe? Via dit stappenplan ben je in een mum van tijd klaar voor je eerste opdracht!

1. Zelfstandige? Hoofd-of bijberoep? Eenmanszaak of vennootschap?

Voor je aan de slag kan, moet je eerst enkele knopen doorhakken:

Zelfstandige worden of niet?

De eerste vraag die je je jezelf moet stellen is of je een zelfstandige freelancer wilt worden of niet. Het is namelijk ook mogelijk om een “freelancer zonder zelfstandigenstatuut” te worden. In dit geval werk je via interimkantoren voor freelancers en werk je via payroll. De meest gekende zijn “smart” en “tentoo”. Het voordeel is dat zij alle administratie voor zich nemen. Daar staat natuurlijk wel iets tegenover, er wordt namelijk een percentage van je loon ingehouden.

Anderzijds beschikt een zelfstandige freelancer over een eigen btw-nummer en dient deze een zichtrekening te openen bij de bank. Het spreekt voor zich dat hier ook heel wat administratie bij komt kijken. Geen zin om deze zelf te doen? Werk dan via GIGHOUSE! Alle administratie is voor onze rekening en dit volledig gratis. Er wordt dus niets van je loon ingehouden.

Freelancer in hoofd-of bijberoep?

Je kan freelancer in hoofdberoep zijn als:

 • je geen andere activiteit uitoefent naast je zelfstandige activiteit.
 • je inkomsten uit een andere activiteit lager liggen dan het “minimum toegestaan voor prestaties in het loontrekkende statuut”.

Je kan freelancer in bijberoep zijn als:

 • je naast je zelfstandige activiteit nog een andere betaalde activiteit uitvoert in België waarbij je minstens de helft van de uren van een voltijdse betrekking presteert.
 • je een vervangingsinkomen krijgt waarmee je pensioenrechten opbouwt.

Belangrijk: hou hierbij rekening met het concurrentiebeding. Dit houdt in dat je zelfstandige activiteiten niet in het vaarwater van je hoofdberoep mogen komen.

Eenmanszaak of vennootschap?

Kies voor de oprichting van een eenmanszaak of vennootschap naargelang wat voor jou financieel het meest interessant is. Dit hangt af van enkele zaken:

 • Aard van de activiteiten
 • Aansprakelijkheid
 • Hoeveel je denkt te verdienen

Raadpleeg een boekhouder voor meer informatie hierover, het eerste gesprek is meestal gratis!

2. Freelancer worden

Eens je weet wat je precies wil, kan je overgaan tot actie. Indien je een zelfstandige freelancer wil worden, volg je best dit stappenplan:

 • Kies een handelsnaam.
 • Schrijf je in bij het ondernemingsloket. Een belangrijke voorwaarde is dat je beschikt over een attest bedrijfsbeheer of beroepskennis.
 • Open een zichtrekening.
 • Activeer je btw-nummer, na goedkeuring van het ondernemingsloket.
 • Sluit je aan bij het sociale verzekerfonds voor zelfstandigen. Zij bepalen en innen je sociale lasten.

3. Bepaal je tarief

Het voordeel van een freelancer is dat deze geen kantoorkosten en weinig verplaatsingskosten heeft. Toch is het belangrijk dat je ervan kan leven zeker als je freelancer in hoofdberoep bent. Wees daarom op de hoogte van tarieven en informeer je over de voordelen van een uurtarief of een offerte per opdracht. Bij GIGHOUSE kan je steeds terecht met al je vragen voor eerstelijnsadvies. Lees meer over je freelance tarief.

4. Klanten aantrekken

Nu rest het je enkel nog maar opdrachten te scoren bij klanten. Werk daarom aan je visibiliteit via een website en sociale media. Via wordpress kan je op een eenvoudige manier gratis een website bouwen.

Heb je geen zin om zelf opdrachten te zoeken? Download de GIGHOUSE-app en ontvang opdrachten op maat.

GIG talks pt.2 – Financiële impact van Corona

24 november 2020 #GIG Talks

In de tweede episode van de GIG talks spreken onze freelancers over de financiële impact van de coronacrisis.

2 min.
Blog lezen
Gig Talks

GIG Talks pt.1 – Corona crisis

16 november 2020 #GIG Talks

Net voor de aanvang van de tweede coronagolf hebben wij het genoegen gehad om enkele freelancers aangesloten bij GIGHOUSE, uit te horen over de implicaties van Corona op hun leven, carrière en familie. Lees hier ons relaas.

7 min.
Blog lezen

Onderbezetting in jouw team? Een freelancer zet je snel op weg

13 oktober 2020 #Opdrachtgever

Pak de onderbezetting aan in jouw team. Mét freelancers.

5 min.
Blog lezen
Freelancers werken in start-up

WAAROM FREELANCERS DE PERFECTE WERKNEMERS ZIJN VOOR START-UPS

11 augustus 2020 #freelancer #Opdrachtgever

Freelancers alleen aan de slag bij grote bedrijven? Zeker niet! Ontdek hier waarom freelancers de perfecte werknemers zijn voor start-ups.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief