fbpx
tijdig betaald worden als freelancer

Hoe zorg je er als freelancer voor dat je tijdig betaald wordt?

leestijd: 2min | #freelancers #verdienen als freelancer | 4 oktober 2018 | Daan De Bock
Als zelfstandige moet je de cashflow van je bedrijf goed in de gaten houden en kan je slechte betalers missen als kiespijn. Toch krijgt de meerderheid van de freelancers er ooit mee te maken. De volgende actiepunten helpen je op weg om het aantal openstaande facturen te beperken, en ervoor te zorgen dat je steeds tijdig betaald wordt.

 

Organiseer je boekhouding

Zie je het bos niet meer door de bomen? Dan is de kans groot dat je klanten hier gretig gebruik van maken. Bovendien komt dit allesbehalve professioneel over en staat jouw reputatie op het spel. Neem dus zeker de tijd om je administratie goed te organiseren.

 

Start met je huiswerk

Alvorens een opdracht te aanvaarden, zoek je de opdrachtgever beter eens online op. Heb je LinkedIn connecties met personen die er werken of ken je freelancers die er eerder aan de slag gingen? Toets even af hoe betrouwbaar de opdrachtgever is.

Verder zijn er verschillende websites die werken met een reviewsysteem voor opdrachtgevers. Ook deze feedback kan al heel wat inzicht brengen!

 

Factureer tijdig

Factureer wekelijks of telkens wanneer je een bepaald deel van een opdracht afrondt. Op die manier creëer je een duidelijke en voorspelbare facturatieflow voor jouw klanten. Discipline is hierbij van groot belang. Wie tijdig factureert, wordt tijdig betaald. Stel je facturatie dus niet langer uit, maar ga meteen aan de slag!

 

Communiceer duidelijk

Maak vooraf concrete afspraken met jouw opdrachtgever. Stel een contract op en communiceer transparant over jouw fee en facturatie. Alleen op die manier komt geen van beide partijen achteraf voor verrassingen te staan, wat heel wat discussies kan vermijden.

 

Verzamel contactgegevens

Zorg dat je over contactgegevens van de boekhoudverantwoordelijke van je opdrachtgever beschikt. Enkel dan kan je kort op de bal spelen en meteen actie ondernemen bij een laattijdige betaling. Dit getuigt niet alleen van een correcte opvolging, maar ook van een professionele aanpak.

 

Wil je helemaal op zeker spelen?

Freelancers die aan de slag gaan via GIGHOUSE genieten van heel wat voordelen. Zo ontvang je enkel opdrachten van gescreende opdrachtgevers en zorgt GIGHOUSE voor de contracten en facturatie. Je dient enkel een timesheet met je gepresteerde uren bij te houden en deze wekelijks aan GIGHOUSE te bezorgen. Super makkelijk én bovendien helemaal gratis voor freelancers!

 

Download de app en sluit je aan bij GIGHOUSE

Freelancers? Nee danku! Die zijn te duur voor ons bedrijf!

6 februari 2024 #Geld #Opdrachtgever #Prijs

Een analyse toont aan dat de kosten van freelancers vergelijkbaar zijn met die van vaste en uitzendkrachten, waardoor het kiezen van expertise boven contractvorm essentieel is; GIGHOUSE pleit voor het waarderen van flexibele arbeidsvormen en de inzet van zelfstandige experts.

4 min.
Blog lezen
Freelancer summit

3 redenen waarom je aanwezig moet zijn op de Freelancer Summit

10 oktober 2023 #events #freelancers

De Freelancer Summit biedt freelancers waardevolle kansen voor netwerken, bijscholing en persoonlijke ontmoetingen met matchmakers.

5 min.
Blog lezen

Waarom een niche kiezen als freelancer belangrijk is

18 juli 2023 #freelancers

Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je hogere tarieven kan vragen en zinvollere projecten kunt krijgen door de marktvraag te onderzoeken en je vaardigheden te verbeteren.

5 min.
Blog lezen
hr policy

Arbeidsreglement vs. Bedrijfspolicy: zien we nog het bos door de bomen?

12 juli 2023 #freelancers #HR

Arbeidsreglement of bedrijfspolicy? Voor veel HR freelancers is het vaak onduidelijk. Advocatenkantoor A.lex verduidelijkt.

5 min.
Blog lezen

Mijn freelance-activiteit: als natuurlijk persoon of onder een vennootschap?

11 juli 2023 #free #freelancers #verdienen als freelancer

Freelancer in België: Kiezen tussen individu of vennootschap? Ontdek juridische, fiscale en financiële inzichten voor de beste keuze. Praktijkvoorbeeld toont financieel verschil. Slim beslissen met professioneel advies!

5 min.
Blog lezen
copperworks

Waarom 100% thuiswerken geen goed idee is

11 juli 2023 #freelancers

Thuiswerken heeft voordelen, maar ook nadelen zoals vage scheiding werk/privé, verminderd sociaal contact en onaangepaste infrastructuur. Afwisseling en co-workingsspaces helpen freelancers bij het vinden van balans.

3 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief




    [honeypot idnummer]






    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.