Total Talent Management

Wat is Total Talent Management?

leestijd: 5min | #Opdrachtgever | 8 april 2019 | Daan De Bock

In HR-trends overzichten duikt ‘Total Talent Management’ naast Digitalisering en Employer Branding op als een van de doorslaggevende factoren van een geslaagd HR-beleid. Een buzzword of niet, Total Talent Management toont een glimps van de HR-toekomst. Maar wat verstaan we nu specifiek onder Total Talent Management? Voor wie is het relevant? Lees hieronder verder!

Wat is Total Talent Management?

Total talent management is de lokroep naar een HR-beleid dat zich kenmerkt door de focus van de gewenste contractvorm weg te nemen en toe te leggen op steeds het juiste talent aan boord te hebben, onafhankelijk van de contractvorm. Streven naar de aanwerving van vaste medewerkers op basis van contractvorm schiet naadloos te kort op de arbeidsmarkt van nu. Talent is belangrijk, niet de contractvorm. Dat wil zeggen dat het personeelsbestand niet alleen wordt vertegenwoordigd door werknemers met een vaste aanwerving maar dat ook de flexibele statuten zoals freelancers, flexi’s en interimwerkers het team versterken.

Waarom Talent Management?

De snel evoluerende markt en een nog soepelere arbeidsmarkt zorgen ervoor dat de toonaangevende Human Resources stromingen van het laatste decennia betwist worden. Blijf je steken in jouw best practises van de laatste 5 jaar, dan riskeer je snel achter te lopen. Flexibiliteit is het credo van nu. Wendbaarheid en souplesse in het voorzien van de juiste talenten aan de business zijn de pilaren waarop HR staat. Door de welvarende economie is ook de krapte op de arbeidsmarkt toegenomen waardoor bepaalde profielen steeds moeilijker aan te werven zijn. Wanneer de instroom aan talent  beperkt wordt door het ‘statuut’ van de werknemer, vernauw je de oppervlakte van de vijver waarin je vist. Die vijver heeft sowieso al minder vis nu sommige hooggekwalificeerde vissen van vijvers verhuisd zijn.

Een kind van zijn tijd

Total Talent management is een kind van zijn tijd. Net nu veel werknemers de stap naar het zelfstandig statuut maken, lijkt de match perfect. De freelancers, zelfstandigen (of gig werknemers zoals wij ze noemen) gaan op zoek naar meer. Meer uitdaging, meer vrijheid, meer afwisseling. Het zijn de werknemers die een nieuwe uitdaging willen aangaan én beschikken over heel wat vakkennis. Het zijn dat soort profielen die erg gegeerd worden bij bedrijven. TTM kan helpen om net die profielen op een succesvolle manier te onboarden. Bedrijven behelpen zich momenteel voor aanwervingen vooral op de klassieke manier. De schaarste zorgt echter dat nieuwe oplossingen gezocht moeten worden. Het verschuiven van het beheer van freelancers naar HR kan een eerste stap zijn, maar om te voldoen aan de TTM vereisten is een geïntegreerde visie en beleid nodig.

Total Talent Management: Voor elk bedrijf?

Klopt, niet elke bedrijf beweegt op hetzelfde tempo. Zo kan het perfect zijn dat jouw bedrijf zijn bedrijfsrollen nog steeds perfect kan vatten in de traditioneel werkkrachten. Maar niemand ontsnapt aan de socio-demografische en economische factoren die de arbeidsmarkt sturen. Talent vinden wordt voor elk bedrijf nu eenmaal een pak moeilijker in de toekomst. Een Total Talent Management strategie kan daarbij helpen.

GIG talks pt.2 – Financiële impact van Corona

24 november 2020 #GIG Talks

In de tweede episode van de GIG talks spreken onze freelancers over de financiële impact van de coronacrisis.

2 min.
Blog lezen
Gig Talks

GIG Talks pt.1 – Corona crisis

16 november 2020 #GIG Talks

Net voor de aanvang van de tweede coronagolf hebben wij het genoegen gehad om enkele freelancers aangesloten bij GIGHOUSE, uit te horen over de implicaties van Corona op hun leven, carrière en familie. Lees hier ons relaas.

7 min.
Blog lezen

Onderbezetting in jouw team? Een freelancer zet je snel op weg

13 oktober 2020 #Opdrachtgever

Pak de onderbezetting aan in jouw team. Mét freelancers.

5 min.
Blog lezen
Freelancers werken in start-up

WAAROM FREELANCERS DE PERFECTE WERKNEMERS ZIJN VOOR START-UPS

11 augustus 2020 #freelancer #Opdrachtgever

Freelancers alleen aan de slag bij grote bedrijven? Zeker niet! Ontdek hier waarom freelancers de perfecte werknemers zijn voor start-ups.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief