fbpx
belang hr kmo's

Onderschat het belang van HR binnen KMO’s niet

leestijd: 5min | #Opdrachtgever | 26 november 2018 | Daan De Bock

Je hebt enkele IT-uitdagingen en neemt contact op met een IT-consultant. Je wilt een propere werkplek en schakelt een schoonmaakdienst in, je dient belangrijke contracten te vertalen en huurt een externe vertaler-tolk in. Door een gebrek aan tijd en/of expertise doen bedrijven regelmatig beroep op een externe partij. Heb je er ooit al bij stil gestaan dat je ook beroep kan doen op een externe HR Manager?

Externe HR Manager, jouw sidekick

Iedereen weet het: een sterk bedrijf heeft nood aan een optimaal beleid dat gedragen wordt door betrokken en gemotiveerde medewerkers.  Om dit te bekomen, heb je nood aan een gestructureerd personeelsbeleid. Door een externe HR Manager in te schakelen, kan jij je volledig focussen op de corebusiness van je bedrijf en wordt er evenwel voldoende aandacht besteed aan je medewerkers en het HR beleid in het algemeen.

Van personeelsdirecteur naar HR Manager

De tijd dat de personeelsdirecteur zich afzonderde in een afgesloten en afgelegen kantoor ligt ver achter ons. Vroeger had de personeelsdirecteur eerder een administratieve rol en zorgde deze ervoor dat loonbrieven op tijd werden verstuurd en uitbetalingen vlot verliepen. Vandaag hebben we heel wat andere verwachtingen van de personeelsverantwoordelijke. Ten eerste verdient de personeelsdirecteur meer dan ooit de titel “manager”. De HRM is namelijk de spilfiguur van het bedrijf geworden dat de motor draaiende houdt en zorgt voor een gealigneerd beleid dat een houvast biedt voor elke medewerker.

Groeiende verwachtingen

In de loop der eeuwen heeft het personeelsbeleid zich steeds meer ontwikkeld. Van Paternalisme tijdens de pre-industriële revolutie, waarin er weinig oog was voor sociale aspecten en medewerkers geen eigen verantwoordelijkheden kregen, tot Humanresourcemanagement vanaf de jaren 90. Vandaag de dag kent de medewerker een grote mate van autonomie en wordt er verwacht dat hij/zij meedenkt in het optimaliseren van alle bedrijfsprocessen. Door de groeiende verwachtingen van de medewerker en complexere processen, stijgen de verwachtingen van de HR-rol sneller dan ooit.

De HR manager dient op de hoogte te zijn van alle competenties die in het bedrijf aanwezig zijn en houdt de ontwikkeling van deze competenties nauwgezet in de gaten.

  • Aan een gestructureerd competentiebeleid wordt een opleidingsbeleid gekoppeld, wat er voor zorgt dat medewerkers gemotiveerd blijven. Dit is zeker niet onbelangrijk als je weet dat de nieuwe generaties aan de deur staan te kloppen met totaal andere verwachtingen.
  • Een gestructureerd loonbeleid zorgt voor transparantie en een uitgebreid motiverend kader.
  • Een evaluatiebeleid op maat van het bedrijf houdt medewerkers dichtbij en betrokken.
  • Een duidelijke missie en visie wordt door de HRM vertaald naar de werkvloer en houdt de medewerkers op 1 lijn.

Weet elke medewerker welke waarden worden gedragen binnen de onderneming? Is elke medewerker op de hoogte van de koers die het bedrijf bevaart? Dit zijn slechts enkele zaken die ervoor zorgen dat medewerkers op dezelfde lijn zitten, ze samen met het bedrijf willen groeien en dat hun intrinsieke motivatie wordt gestimuleerd.

Al deze taken, gecombineerd met het uitdokteren van subsidiemogelijkheden en de constante bewaking van de veranderingen binnen de sociale wetgeving, zorgen ervoor dat elke KMO de belangrijke rol binnen HR niet meer mag (of kan) onderschatten. De HR manager denkt vandaag mee op strategisch niveau, kan meepraten over business, bewaakt het behalen van targets en beseft meer dan ooit dat men alleen tevreden klanten creëert met tevreden medewerkers.

“Customers will never love a company until the employees love it first” by Simon Sinek

Vaak krijgen wij de opmerking : “Wij hebben slechts een paar medewerkers in dienst en daarom is HR hier niet nodig”. Beste heer, dame, hoor ik u nu zeggen dat uw ene medewerker minder aandacht verdient dan die 10-tallen medewerkers binnen grotere bedrijven? Is het niet zo, dat als net deze enige medewerker ongemotiveerd en ongelukkig rondloopt, dit een zeer grote impact zal hebben op uw bedrijfsresultaten?

Dat een bedrijf met slechts een paar medewerkers geen full-time HR manager dient in huis te nemen, is een terecht statement, maar dat HR een onbekend en onbemind begrip blijft is een fout die vaker wordt gemaakt en die zware gevolgen kan hebben voor de toekomst van uw bedrijf. Geen full-time HR manager nodig? Omring u dan op zijn minst met de juiste partners en laat u, op geregelde tijdstippen, adviseren door specialisten.

 

Een freelancer inzetten om uw bedrijf naar een hoger HR-level te brengen? Wij brengen jou in contact met het juiste profiel!   

We nemen binnen de 48u contact op om al jouw vragen te beantwoorden!

Neem contact op met GIGHOUSE

Wat is een freelancer?

9 september 2021 #freelancer #Opdrachtgevers

Er bestaat heel wat onenigheid over de correcte definitie van het begrip 'freelancer'. Benieuwd wat de juiste omschrijving is? Lees dan snel dit blogartikel.

5 min.
Blog lezen
Tine Dufour tijdens GIG-Talks over open hiring

Wat is Open Hiring®?

31 augustus 2021 #GIG Talks #HR #Onboarden #Opdrachtgever

Hoorde je als HR-manager al over de rekruteringstechniek open hiring? Lees in deze blogpost waarom het al dan niet interessant is om in overweging te nemen.

5 min.
Blog lezen

Arbeidsmarkt post-corona

1 juli 2021 #HR #Opdrachtgever

Stilaan evolueert onze maatschappij naar een nieuw normaal. Voor HR betekent dit nieuwe opportuniteiten alsook nieuwe uitdagingen. Hieronder schetsen wij een beeld van de topics die de arbeidsmarkt post-corona zullen bezighouden.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een HR freelancer?

12 mei 2021 #HR #Opdrachtgever

Interesse in hoe HR freelancers kunnen helpen met jouw HR-beleid? Ontdek hun takenpakket en het belang ervan in dit blogbericht.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een freelance copywriter?

28 april 2021 #copywriting #Opdrachtgever

Heb je altijd al willen weten wat freelance copywriters doen? Lees dan zeker deze blog en ontdek hun meerwaarde voor jouw bedrijf.

3 min.
Blog lezen

Freelancers optimaal en correct onboarden? Deze checklist zet je op weg

26 april 2021 #Onboarden #Opdrachtgever

Samenwerken met freelancers? Investeer dan in een goede onboarding. Dat verhoogt de betrokkenheid stimuleert een optimale samenwerking en komt je projecten alleen maar ten goede.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief