fbpx
freelance trends

Nieuwsoverzicht November

leestijd: 2min | #opdrachtgevers #trends | 12 november 2019 | Daan De Bock

Benieuwd naar wat de freelance trends zijn van het moment? Ondek ze hieronder!

 

AnchorFreelancers inhuren, moet ik rekening houden met statuten?

Volgens een studie van Acerta zette in 2018 bijna 30% van de 140.000 bevraagde freelancers de stap van bijberoep naar hoofdberoep. Dit betekent dat deze freelancers zijn overgestapt naar een statuut waarbij ze enkel op zelfstandige basis projecten uitvoeren. Wanneer iemand beslist om op zelfstandige basis aan de slag te gaan, heeft deze persoon de keuze dit te doen in hoofdberoep of in bijberoep. Terwijl voor freelancers in hoofdberoep hun zelfstandige activiteit hun voornaamste of enige bezigheid is, doen freelancers in bijberoep dit naast hun activiteit als loontrekkende of ambtenaar. Ook een onderzoek van Unizo en Graydon toont aan dat het aantal freelancers in hoofdberoep groter is dan het aantal in bijberoep. Een grote meerderheid, namelijk 88,2% van de door hen bevraagde freelancers, is actief als zelfstandige in hoofdberoep.

Moet je daar als opdrachtgever dan rekening mee houden?

Of een freelancer zijn zelfstandige activiteiten nu al dan niet in hoofdberoep uitvoert, heeft voor opdrachtgevers geen of weinig rechtstreekse gevolgen. De enige impact hiervan die relevant is voor de opdrachtgever, is de beschikbaarheid van de freelancer in kwestie. Het spreekt namelijk voor zich dat een freelancer in bijberoep minder beschikbaarheden heeft gezien deze ook nog actief is als loontrekkende/ambtenaar.

Bron

Anchor

Tevredenheid over freelancers

Wederzijds respect, vertrouwen & gelijkwaardigheid, de expertise van freelancers en de flexibiliteit. Dat zijn de voornaamste factoren die de tevredenheid bepalen van freelancers volgens het freelancer focus rapport van Unizo. Deze factoren werden eerder ook uit eigen onderzoek bevestigd (zie grafiek).Uit onze Ivox studie bleek dat 9 op 10 bedrijven die werken met freelancers tevreden zijn met de samenwerking. De opdrachtgevers uit de freelancerfocus geven de samenwerking een 3,5/5.

freelance trends - tevredenheid

Bron 

 

Aantal freelancers zit in de lift

Je werkt al met freelancers? Top, dan heb je duidelijk een stapje voor. Uit onderzoek van zelfstandigenorganisatie Unizo blijkt namelijk dat Vlaanderen en Brussel tezamen 167.655 freelancers tellen. Dat is een stijging van 6,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Maar wat betekent dat nu voor toekomstige aanwervingen? Op onze krappe arbeidsmarkt zullen steeds meer vaste medewerkers kiezen voor het zelfstandig statuut waardoor het aantal beschikbare vaste persoonsleden verder zal dalen. Het aanwerven van freelancers wordt daarom een nog belangrijkere opportuniteit voor de human resources binnenin jouw onderneming.

Bron

Freelancers? Nee danku! Die zijn te duur voor ons bedrijf!

6 februari 2024 #Geld #Opdrachtgever #Prijs

Een analyse toont aan dat de kosten van freelancers vergelijkbaar zijn met die van vaste en uitzendkrachten, waardoor het kiezen van expertise boven contractvorm essentieel is; GIGHOUSE pleit voor het waarderen van flexibele arbeidsvormen en de inzet van zelfstandige experts.

4 min.
Blog lezen
Freelancer summit

3 redenen waarom je aanwezig moet zijn op de Freelancer Summit

10 oktober 2023 #events #freelancers

De Freelancer Summit biedt freelancers waardevolle kansen voor netwerken, bijscholing en persoonlijke ontmoetingen met matchmakers.

5 min.
Blog lezen

Waarom een niche kiezen als freelancer belangrijk is

18 juli 2023 #freelancers

Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je hogere tarieven kan vragen en zinvollere projecten kunt krijgen door de marktvraag te onderzoeken en je vaardigheden te verbeteren.

5 min.
Blog lezen
hr policy

Arbeidsreglement vs. Bedrijfspolicy: zien we nog het bos door de bomen?

12 juli 2023 #freelancers #HR

Arbeidsreglement of bedrijfspolicy? Voor veel HR freelancers is het vaak onduidelijk. Advocatenkantoor A.lex verduidelijkt.

5 min.
Blog lezen

Mijn freelance-activiteit: als natuurlijk persoon of onder een vennootschap?

11 juli 2023 #free #freelancers #verdienen als freelancer

Freelancer in België: Kiezen tussen individu of vennootschap? Ontdek juridische, fiscale en financiële inzichten voor de beste keuze. Praktijkvoorbeeld toont financieel verschil. Slim beslissen met professioneel advies!

5 min.
Blog lezen
copperworks

Waarom 100% thuiswerken geen goed idee is

11 juli 2023 #freelancers

Thuiswerken heeft voordelen, maar ook nadelen zoals vage scheiding werk/privé, verminderd sociaal contact en onaangepaste infrastructuur. Afwisseling en co-workingsspaces helpen freelancers bij het vinden van balans.

3 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief




    [honeypot idnummer]






    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.