fbpx
gig economy

Wat is een Gig Economie?

leestijd: 1min | #GiG Economie #GiGHOUSE | 20 oktober 2018 | Daan De Bock

Gig… what?!

Vraag jij je af vanwaar de naam GIGHOUSE komt? Je hoeft het antwoord niet al te ver te zoeken. GIGHOUSE komt van een Gig Economie, ook wel “flexconomie” of een “people first economy” genoemd. Hierin gaan bedrijven korte termijn contracten aan met onafhankelijke werknemers om tijdelijke projecten op te vangen.

Omwille van de toenemende economische instabiliteit en onzekerheid vraagt de arbeidsmarkt om steeds meer flexibiliteit. In alle markten is er een toename van ready-to-work talent dat beantwoordt aan de behoefte van werkgevers om gaps in de workforce on-demand in te vullen. Tegenwoordig worden reeds 30% van alle KMO-contracten in Vlaanderen ingevuld door freelancers, wat overeen komt met de tewerkstelling van ongeveer 120 000 freelancers. In Brussel alleen al zijn er zo’n 30.000 freelancers actief. Verder plannen 80% van de internationale bedrijven het gebruik van freelancers, consultants en onafhankelijke contractanten aanzienlijk te vergroten.

 

Freelancers… why?!

Uit een onderzoek van Unizo over de dagdagelijkse werkzaamheden van freelancers, blijkt dat de grootste freelanceractiviteiten bestaan uit web- app- en/of software programmatie (12%), management consultancy (10%) en project management (9%). Het grootste aandeel “andere” (14%) besloeg een grote verscheidenheid aan specialisaties. Freelancers kunnen dus voor zeer veel diverse bedrijfsactiviteiten worden ingeschakeld.

Het grote voordeel van werken met freelancers is dat de werkgever hier geen sociale lasten op hoeft te betalen. Zij kunnen instaan om drukke pieken op te vangen en bieden specifieke expertise wanneer je bedrijf daar nood aan heeft. Leve de Gig economie!

 

Heb jij ook nood aan specifieke expertise binnen je bedrijf of ben je als freelancer nog op zoek naar opdrachten?
 
Neem contact op en wij helpen je verder!

Freelancers? Nee danku! Die zijn te duur voor ons bedrijf!

6 februari 2024 #Geld #Opdrachtgever #Prijs

Een analyse toont aan dat de kosten van freelancers vergelijkbaar zijn met die van vaste en uitzendkrachten, waardoor het kiezen van expertise boven contractvorm essentieel is; GIGHOUSE pleit voor het waarderen van flexibele arbeidsvormen en de inzet van zelfstandige experts.

4 min.
Blog lezen
Freelancer summit

3 redenen waarom je aanwezig moet zijn op de Freelancer Summit

10 oktober 2023 #events #freelancers

De Freelancer Summit biedt freelancers waardevolle kansen voor netwerken, bijscholing en persoonlijke ontmoetingen met matchmakers.

5 min.
Blog lezen

Waarom een niche kiezen als freelancer belangrijk is

18 juli 2023 #freelancers

Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je hogere tarieven kan vragen en zinvollere projecten kunt krijgen door de marktvraag te onderzoeken en je vaardigheden te verbeteren.

5 min.
Blog lezen
hr policy

Arbeidsreglement vs. Bedrijfspolicy: zien we nog het bos door de bomen?

12 juli 2023 #freelancers #HR

Arbeidsreglement of bedrijfspolicy? Voor veel HR freelancers is het vaak onduidelijk. Advocatenkantoor A.lex verduidelijkt.

5 min.
Blog lezen

Mijn freelance-activiteit: als natuurlijk persoon of onder een vennootschap?

11 juli 2023 #free #freelancers #verdienen als freelancer

Freelancer in België: Kiezen tussen individu of vennootschap? Ontdek juridische, fiscale en financiële inzichten voor de beste keuze. Praktijkvoorbeeld toont financieel verschil. Slim beslissen met professioneel advies!

5 min.
Blog lezen
copperworks

Waarom 100% thuiswerken geen goed idee is

11 juli 2023 #freelancers

Thuiswerken heeft voordelen, maar ook nadelen zoals vage scheiding werk/privé, verminderd sociaal contact en onaangepaste infrastructuur. Afwisseling en co-workingsspaces helpen freelancers bij het vinden van balans.

3 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief




    [honeypot idnummer]






    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.