De arbeidsmarkt is fundamenteel veranderd. De klassieke scheiding tussen vast personeel en externe talenten vervaagt razendsnel, terwijl de krapte en veranderende verwachtingen van werkenden de druk op organisaties verhogen. In deze context wordt één iets glashelder: Total Talent Management (TTM) is geen nice-to-have, maar een strategische must. En toch blijft het onderwerp opvallend vaak afwezig in board rooms.
Daarom nodigden wij bij GIGHOUSE, samen met StellaP en NextConomy, onlangs een groep bestuurders, directeurs en ondernemers uit voor een inspirerende meetup. Onder leiding van keynote Marleen Deleu verkenden we hoe TTM een hefboom kan worden voor toekomstgerichte bedrijven. Haar openingszin was meteen raak: “TTM is geen HR-thema, het is een strategisch beleid.” En die boodschap werd doorheen de namiddag steeds duidelijker.
Het gaat over het doelgericht beheren van álle werkenden die bijdragen aan je organisatie, of ze nu op je loonlijst staan, als freelancer meedraaien of via een partner of platform worden ingezet. Bedrijven zijn vandaag geen gesloten structuren meer, maar open ecosystemen van talent. TTM biedt de visie, structuur en tools om die ecosystemen duurzaam en slim aan te sturen.
Veel bedrijven weten simpelweg niet hoeveel freelancers, consultants of andere externen ze inzetten. Laat staan onder welke contractvormen ze werken en wie daar zicht op heeft. Nochtans is die informatie cruciaal voor strategisch talentbeheer en risicobeheersing. Een raad van bestuur moet net zoals bij financiële of operationele cijfers, transparantie eisen over de volledige workforce; vast en flexibel.
In veel organisaties opereren HR en Inkoop nog als aparte eilanden. HR focust op rekrutering en retentie van vast personeel, terwijl Inkoop kijkt naar kostenbeheersing bij externe inhuur. Zonder samenwerking tussen beide blijft het totaalbeeld zoek en kunnen strategische keuzes rond talent niet onderbouwd gemaakt worden. Breng ze samen aan tafel voor een geïntegreerde workforce planning.
Wie behoort er tot je organisatie? Welke functies moeten vast ingevuld worden en wanneer kies je bewust voor tijdelijke of freelance ondersteuning? Zonder een duidelijke beslisboom is het risico groot dat beslissingen willekeurig of op buikgevoel genomen worden. Een strategisch TTM-beleid zorgt voor consistentie en houvast.
De vergrijzing is volop aan de gang. Tegen 2030 gaan alle babyboomers met pensioen en tegen 2050 telt Europa 35 miljoen mensen minder in werkbare leeftijd. Besturen moeten zich vandaag al buigen over opvolgingsplannen en scenario’s voor cruciale rollen, ook buiten het C-niveau. Dit is geen HR-oefening, maar een investering in continuïteit.
Veel bedrijven zijn terughoudend voor het inzetten van freelancers uit angst voor juridische problemen zoals schijnzelfstandigheid. Maar wie de regels kent en toepast, hoeft die angst niet te hebben. Met een doordacht beleid creëer je ruimte voor flexibiliteit en blijf je juridisch in de veilige zone. Laat je dus goed informeren en bouw die kennis in op beleidsniveau.
Millennials en Gen Z zijn op zoek naar autonomie, maatschappelijke relevantie en flexibiliteit. Steeds meer jongeren kiezen bewust voor freelance werk maar botsen nog te vaak op bedrijven die enkel in traditionele modellen denken. Jong talent wil impact én vrijheid. Door hen mee te laten kiezen in contractvorm, word je aantrekkelijker als werkgever.
Digitale platformen, AI en Human Clouds veranderen hoe we aan talent komen en ermee samenwerken. Ze versnellen de match, breiden het bereik uit en maken het mogelijk om snel toegang te krijgen tot specifieke expertise. Organisaties die deze tools slim inzetten, hebben een streepje voor in snelheid én kwaliteit van aanwerving.
Total Talent Management heeft directe impact op cruciale KPI’s zoals winstgevendheid, klanttevredenheid, innovatie en retentie. Maar om daar echt op te kunnen sturen, moet je die impact ook meten, meet dus meer dan enkel loonkost.
Freelancers krijgen vaak geen onboarding, missen communicatie of zijn niet uitgenodigd voor events. Dat is inefficiënt en demotiverend. Wie externen integreert in zijn cultuur, investeert in engagement, snelheid en kennisdeling. Behandel iedereen die bijdraagt aan je organisatie met evenveel respect, binnen de wettelijke grenzen maar met dezelfde ambitie.
Duurzaam ondernemen gaat niet alleen over energie of mobiliteit, maar ook over werkzekerheid, inclusie en transparantie in hoe je met talent omgaat. De toekomstige ESG-rapportering vraagt duidelijkheid over alle werkenden, ook externen. Door TTM te koppelen aan je duurzaamheidsbeleid, geef je het niet alleen een plek aan de top maar ook urgentie en legitimiteit.
De toekomst vraagt een andere blik op werk en talent. Total Talent Management helpt organisaties om strategisch en duurzaam om te gaan met álle mensen die bijdragen aan hun missie. De grote vraag voor elke raad van bestuur luidt dan ook: durven wij onze oude modellen loslaten en kiezen we voor een wendbare, toekomstbestendige aanpak?
Bij GIGHOUSE geloven we rotsvast in die omslag en begeleiden we bedrijven elke dag om daarin de juiste keuzes te maken. Want Total Talent Management is geen trend, het is het fundament van de organisatie van morgen.
Benieuwd naar meer en wat Total Talent Management voor jouw bedrijf kan betekenen? Wij bij GIGHOUSE helpen je daar graag mee verder.