fbpx
Total Talent Management

Wat is Total Talent Management?

leestijd: 5min | #opdrachtgevers #trends | 8 april 2019 | Daan De Bock
In HR-trends overzichten duikt ‘Total Talent Management’ naast Digitalisering en Employer Branding op als een van de doorslaggevende factoren van een geslaagd HR-beleid. Een buzzword of niet, Total Talent Management toont een glimps van de HR-toekomst. Maar wat verstaan we nu specifiek onder Total Talent Management? Voor wie is het relevant? Lees hieronder verder!

 

Wat is Total Talent Management?

Total talent management is de lokroep naar een HR-beleid dat zich kenmerkt door de focus van de gewenste contractvorm weg te nemen en toe te leggen op steeds het juiste talent aan boord te hebben, onafhankelijk van de contractvorm. Streven naar de aanwerving van vaste medewerkers op basis van contractvorm schiet naadloos te kort op de arbeidsmarkt van nu. Talent is belangrijk, niet de contractvorm. Dat wil zeggen dat het personeelsbestand niet alleen wordt vertegenwoordigd door werknemers met een vaste aanwerving maar dat ook de flexibele statuten zoals freelancers, flexi’s en interimwerkers het team versterken.

 

Waarom Talent Management?

De snel evoluerende markt en een nog soepelere arbeidsmarkt zorgen ervoor dat de toonaangevende Human Resources stromingen van het laatste decennia betwist worden. Blijf je steken in jouw best practises van de laatste 5 jaar, dan riskeer je snel achter te lopen. Flexibiliteit is het credo van nu. Wendbaarheid en souplesse in het voorzien van de juiste talenten aan de business zijn de pilaren waarop HR staat. Door de welvarende economie is ook de krapte op de arbeidsmarkt toegenomen waardoor bepaalde profielen steeds moeilijker aan te werven zijn. Wanneer de instroom aan talent  beperkt wordt door het ‘statuut’ van de werknemer, vernauw je de oppervlakte van de vijver waarin je vist. Die vijver heeft sowieso al minder vis nu sommige hooggekwalificeerde vissen van vijvers verhuisd zijn.

 

Een kind van zijn tijd

Total Talent management is een kind van zijn tijd. Net nu veel werknemers de stap naar het zelfstandig statuut maken, lijkt de match perfect. De freelancers, zelfstandigen (of gig werknemers zoals wij ze noemen) gaan op zoek naar meer. Meer uitdaging, meer vrijheid, meer afwisseling. Het zijn de werknemers die een nieuwe uitdaging willen aangaan én beschikken over heel wat vakkennis. Het zijn dat soort profielen die erg gegeerd worden bij bedrijven. TTM kan helpen om net die profielen op een succesvolle manier te onboarden. Bedrijven behelpen zich momenteel voor aanwervingen vooral op de klassieke manier. De schaarste zorgt echter dat nieuwe oplossingen gezocht moeten worden. Het verschuiven van het beheer van freelancers naar HR kan een eerste stap zijn, maar om te voldoen aan de TTM vereisten is een geïntegreerde visie en beleid nodig.

 

Total Talent Management: Voor elk bedrijf?

Klopt, niet elke bedrijf beweegt op hetzelfde tempo. Zo kan het perfect zijn dat jouw bedrijf zijn bedrijfsrollen nog steeds perfect kan vatten in de traditioneel werkkrachten. Maar niemand ontsnapt aan de socio-demografische en economische factoren die de arbeidsmarkt sturen. Talent vinden wordt voor elk bedrijf nu eenmaal een pak moeilijker in de toekomst. Een Total Talent Management strategie kan daarbij helpen.

UNIZO Oost-Vlaanderen en GIGHOUSE lanceren samen het “freelance friendly”-label

30 juni 2022 #persbericht

UNIZO Oost-Vlaanderen en GIGHOUSE lanceren samen een kwaliteitslabel voor bedrijven die helemaal “freelance friendly” zijn

5 min.
Blog lezen
Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen
freelancer

Waarom een freelancer inhuren?

8 november 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Veel bedrijven kiezen steevast voor het aanwerven van een vaste medewerker. Maar waarom niet opteren voor de voordelen van een freelancer? Lees hier waarom het inhuren van een freelancer een slimme zet is.

5 min.
Blog lezen
freelancer

Waar vind ik een freelancer?

27 oktober 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Hoe vind je nu de juiste freelancer voor jouw bedrijf? Hoewel er voldoende aanbod is, kan het toch een hele opdracht zijn om de juiste match te vinden. Lees hieronder hoe je te werk kan gaan.

4 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…