fbpx
Total Talent Management

Wat is Total Talent Management?

leestijd: 5min | #Opdrachtgever | 8 april 2019 | Daan De Bock

In HR-trends overzichten duikt ‘Total Talent Management’ naast Digitalisering en Employer Branding op als een van de doorslaggevende factoren van een geslaagd HR-beleid. Een buzzword of niet, Total Talent Management toont een glimps van de HR-toekomst. Maar wat verstaan we nu specifiek onder Total Talent Management? Voor wie is het relevant? Lees hieronder verder!

Wat is Total Talent Management?

Total talent management is de lokroep naar een HR-beleid dat zich kenmerkt door de focus van de gewenste contractvorm weg te nemen en toe te leggen op steeds het juiste talent aan boord te hebben, onafhankelijk van de contractvorm. Streven naar de aanwerving van vaste medewerkers op basis van contractvorm schiet naadloos te kort op de arbeidsmarkt van nu. Talent is belangrijk, niet de contractvorm. Dat wil zeggen dat het personeelsbestand niet alleen wordt vertegenwoordigd door werknemers met een vaste aanwerving maar dat ook de flexibele statuten zoals freelancers, flexi’s en interimwerkers het team versterken.

Waarom Talent Management?

De snel evoluerende markt en een nog soepelere arbeidsmarkt zorgen ervoor dat de toonaangevende Human Resources stromingen van het laatste decennia betwist worden. Blijf je steken in jouw best practises van de laatste 5 jaar, dan riskeer je snel achter te lopen. Flexibiliteit is het credo van nu. Wendbaarheid en souplesse in het voorzien van de juiste talenten aan de business zijn de pilaren waarop HR staat. Door de welvarende economie is ook de krapte op de arbeidsmarkt toegenomen waardoor bepaalde profielen steeds moeilijker aan te werven zijn. Wanneer de instroom aan talent  beperkt wordt door het ‘statuut’ van de werknemer, vernauw je de oppervlakte van de vijver waarin je vist. Die vijver heeft sowieso al minder vis nu sommige hooggekwalificeerde vissen van vijvers verhuisd zijn.

Een kind van zijn tijd

Total Talent management is een kind van zijn tijd. Net nu veel werknemers de stap naar het zelfstandig statuut maken, lijkt de match perfect. De freelancers, zelfstandigen (of gig werknemers zoals wij ze noemen) gaan op zoek naar meer. Meer uitdaging, meer vrijheid, meer afwisseling. Het zijn de werknemers die een nieuwe uitdaging willen aangaan én beschikken over heel wat vakkennis. Het zijn dat soort profielen die erg gegeerd worden bij bedrijven. TTM kan helpen om net die profielen op een succesvolle manier te onboarden. Bedrijven behelpen zich momenteel voor aanwervingen vooral op de klassieke manier. De schaarste zorgt echter dat nieuwe oplossingen gezocht moeten worden. Het verschuiven van het beheer van freelancers naar HR kan een eerste stap zijn, maar om te voldoen aan de TTM vereisten is een geïntegreerde visie en beleid nodig.

Total Talent Management: Voor elk bedrijf?

Klopt, niet elke bedrijf beweegt op hetzelfde tempo. Zo kan het perfect zijn dat jouw bedrijf zijn bedrijfsrollen nog steeds perfect kan vatten in de traditioneel werkkrachten. Maar niemand ontsnapt aan de socio-demografische en economische factoren die de arbeidsmarkt sturen. Talent vinden wordt voor elk bedrijf nu eenmaal een pak moeilijker in de toekomst. Een Total Talent Management strategie kan daarbij helpen.

Waarom een freelancer inhuren?

8 november 2021 #freelancer

Veel bedrijven kiezen steevast voor het aanwerven van een vaste medewerker. Maar waarom niet opteren voor de voordelen van een freelancer? Lees hier waarom het inhuren van een freelancer een slimme zet is.

5 min.
Blog lezen

Wat is een freelancer?

20 september 2021 #freelancer #Opdrachtgever

Er bestaat heel wat onenigheid over de correcte definitie van het begrip 'freelancer'. Benieuwd wat de juiste omschrijving is? Lees dan snel dit blogartikel.

5 min.
Blog lezen
Freelance verloning

Bereken je freelance tarief

20 september 2021 #freelancer

Onzeker over hoeveel jouw freelance tarief moet bedragen? Wij werkten voor jou een handig stappenplan uit om een correcte marktprijs te bekomen.

5 min.
Blog lezen
Tine Dufour tijdens GIG-Talks over open hiring

Wat is Open Hiring®?

31 augustus 2021 #GIG Talks #HR #Onboarden #Opdrachtgever

Hoorde je als HR-manager al over de rekruteringstechniek open hiring? Lees in deze blogpost waarom het al dan niet interessant is om in overweging te nemen.

5 min.
Blog lezen

Arbeidsmarkt post-corona

1 juli 2021 #HR #Opdrachtgever

Stilaan evolueert onze maatschappij naar een nieuw normaal. Voor HR betekent dit nieuwe opportuniteiten alsook nieuwe uitdagingen. Hieronder schetsen wij een beeld van de topics die de arbeidsmarkt post-corona zullen bezighouden.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een HR freelancer?

12 mei 2021 #HR #Opdrachtgever

Interesse in hoe HR freelancers kunnen helpen met jouw HR-beleid? Ontdek hun takenpakket en het belang ervan in dit blogbericht.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…