fbpx

28

sept

2023

Workshop

Hoe omgaan met het risico op schijnzelfstandigheid?

Tips, tricks en valkuilen

Op 28 september 2023 willen we jullie op praktische wijze laten kennismaken met of verder informeren omtrent de alomtegenwoordige problematiek van schijnzelfstandigheid.Ook jij als freelancer behoort tot één van de doelgroepen van de sociale inspectie in hun zoektocht naar actieve schijnzelfstandigen.
Daarom willen we jullie ook informeren over wanneer er nu exact sprake is van schijnzelfstandigheid. Hoe kunnen jullie zich zoveel als mogelijk indekken? Wat zijn de knipperlichten voor de sociale inspectie om schijnzelfstandigheid vast te stellen? Waarop moet je letten in je dagelijkse praktijk als freelancer? Dit zijn enkele facetten van schijnzelfstandigheid waarop we zullen ingaan. Daarnaast willen we jullie ook goed voorbereiden voor het geval je zelf of je klant betrokken wordt bij een sociale inspectie: hoe gaat zo’n sociale inspectie in zijn werk, welke vragen worden gesteld, wat kan, mag en moet ik zeggen? Tijdens het seminar reiken we je de tools aan zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij een eventuele sociale inspectie. Hoe kun je je contractueel indekken en beschermen om het risico op de vaststelling van schijnzelfstandigheid zoveel als mogelijk te beperken.

Deze uiteenzetting is in eerste instantie interessant voor jou in je hoedanigheid van zelfstandige freelancer voor Gighouse. Maar ook kan deze info nuttig en belangrijk zijn in het kader van de HR-diensten die je verleent bij de klanten. De tools en info die we je aanreiken, kun je ook ter plaatse implementeren en kunnen zinvol zijn om ook je klant(en) voor te bereiden op een eventuele sociale inspectie in het kader van schijnzelfstandigheid.

Tijdens de uiteenzetting komen aan bod:

 • Het essentiële onderscheid tussen een werknemer en een zelfstandige aan de hand van de
  basisregels
 • Wanneer is er sprake van schijnzelfstandigheid?
 • Specifieke criteria in bepaalde sectoren (waaronder de specifieke criteria voor platformwerkers
  sinds de Arbeidsdeal)
 • Verborgen gevaren
 • Rode knipperlichten sociale inspectie
 • Praktische aanpak: do’s and don’t

Over A.lex

A.lex is gespecialiseerd in alle facetten van het ondernemingsrecht. Het focust zich voornamelijk op het ruime arbeidsrecht en commerciële vragen en issues. Hun missie is de ondernemer, groot en klein, zoveel als mogelijk juridisch ontzorgen.

Schrijf je gratis in


  [honeypot idnummer]


  Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…

  Praktisch

  Donderdag 28 september 2023

  van 17:30 tot 22:00


  The barn

  Booiebos 5a

  9031 GENT


  Gratis


  Maximum 25 deelnemers


  In samenwerking met