fbpx
freelancer CV

5 zaken die je als freelancer beter schrapt op je CV

leestijd: 2min | #freelancers #starten als freelancer | 20 september 2018 | Daan De Bock
Freelancer en op zoek naar een opdracht? Neem dan eerst jouw CV nog eens onder de loep! Deze blijft in veel gevallen van doorslaggevend belang bij het eerste contact met opdrachtgevers. Schrap de volgende don’ts van je CV en verhoog je de kans op een succesvolle samenwerking!

 

1. Je vakantiejob van toen je 16 was

De uitspraak ‘hoe meer ervaring, hoe beter’ klopt niet altijd. Neem in je freelancer CV enkel ervaring op die relevant is voor de niche waarin je een opdracht zoekt. Houd ‘less is more’  hierbij in het achterhoofd.

Als startende freelancer kan het wel opportuun zijn om vakantiejobs te vermelden. Hiermee toon je bedrijven immers dat je ondernemend bent en graag je handen uit de mouwen steekt.

 

2. Je reden van eventuele vroegtijdige stopzetting van vorige opdrachten

In je CV tracht je jezelf een stukje te ‘verkopen’. Door negatieve zaken te benadrukken, raken opdrachtgevers snel afgeschrikt. Wanneer er tijdens het selectieproces toch naar de reden van ontslag gevraagd wordt, antwoord hier dan open en eerlijk op.

 

3. Je hobby’s die net niet zo alledaags zijn…

Iets vermelden over je privé activiteiten is zeker een goed idee! Het vertelt heel wat over jouw persoonlijkheid en geeft een beeld van je bezigheden naast het werkleven. Toch denk je best even na over welke zaken je meegeeft. Zo is het aangeraden om enkel zaken te vermelden die relevant zijn voor de betreffende opdracht. Zo kunnen bepaalde hobby’s een afknapper zijn wanneer deze niet meteen stroken met de overtuigingen van de opdrachtgever of die van het bedrijf.

 

4. “Referenties beschikbaar op aanvraag”

Verspil geen plaats op je CV door dit zinnetje te vermelden. Dit is geen informatie waar de recruiter of opdrachtgever in eerste instantie naar op zoek is. Deze wil eerst meer informatie over jouw skills en vaardigheden inwinnen, niet meteen over wat anderen van je vinden. Wanneer hier in een latere fase naar gevraagd wordt, is het aangeraden om de meest relevante referenties door te geven.

 

5. Leugens

Mensen hebben wel eens de neiging om een ‘leugentje om bestwil’ neer te pennen om zichzelf in een goed daglicht te plaatsen. Doet dit niet! Verleng ook nooit de periode van tewerkstelling, met als doel werkloze periodes te verdoezelen. Verklaar dat ‘gat’ in je CV eerlijk en wees niet bang om hierop afgewezen te worden.

Houd bij het opmaken van je freelancer CV steeds in het achterhoofd dat deze vooral overzichtelijk moet zijn. Maak je CV niet te lang (1 bladzijde is aangeraden) en vermeld geen overbodige informatie. Zo motiveer je de recruiter of opdrachtgever om contact met je op te nemen bij vragen.

 

Heb je al een goede CV, maar vind je geen geschikte opdrachten?

Download de GIGHOUSE-app, geef je wensen door en ontvang freelance opdrachten op maat

student freelancer

Freelancen als student? Het kan!

23 november 2022 #freelancers #starten als freelancer

Kan je freelancen als student? Natuurlijk! Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen om te kunnen starten als student freelancer.

5 min.
Blog lezen
freelance friendly, wat is het?

Freelance Friendly, wat is het en komt mijn onderneming in aanmerking voor het label?

30 augustus 2022 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

 Een tijdje terug sloegen ondernemersorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen en matchingplatform GIGHOUSE de handen in elkaar om het eerste kwaliteitslabel te ontwikkelen voor bedrijven die correct en gewetensvol samenwerken met freelancers.

7 min.
Blog lezen
Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen
freelancer

Waarom een freelancer inhuren?

8 november 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Veel bedrijven kiezen steevast voor het aanwerven van een vaste medewerker. Maar waarom niet opteren voor de voordelen van een freelancer? Lees hier waarom het inhuren van een freelancer een slimme zet is.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…