fbpx
Freelance opdrachten corona

GIG Talks pt. 3 - Wat met lopende freelance opdrachten tijdens de lockdown?

leestijd: 5min | #GiG Talks #GiGHOUSE | 2 december 2020 | Daan De Bock

Freelance opdrachten vinden is naast het uitvoeren ervan zowat de belangrijkste taak van de freelancer. Uit eerder onderzoek dat we vorig jaar in mei gedaan hebben, constateerden we dat freelancers nieuwe opdrachten halen uit volgende wederkerende bronnen:

Onderzoek freelance opdrachten

Hoewel de specifieke (online) platformen zoals dat van GiGHOUSE gebruikt worden door 62,26% van de respondenten, zien we duidelijk dat het eigen professionele netwerk zeer belangrijk is voor freelancers. En daar knelt al meteen het schoentje.

Zo ervaarde  freelancer Sabine de nadelen op haar toekomstige agenda door niet op de werkvloer aanwezig te zijn en geen beroep te kunnen doen op haar professioneel netwerk. “Ik stelde vast dat ik veel werk haal uit de aanwezigheid bij mijn klanten. Je hoort zaken terloops vallen en detecteert daarin nieuwe mogelijkheden. Door niet aanwezig te zijn, had ik dus geen zicht op nieuwe opportuniteiten. Commercieel gezien moet je er wel zijn. Telewerk is op dat vlak allesbehalve interessant.”

Maar waar de ene freelancer het geluk had om over te schakelen op telewerk, leek dat minder evident voor de andere.

Kurt zag drie lopende opdrachten wegvallen maar ervaart vooral problemen in nieuwe freelance opdrachten vinden. “Elke ondernemer schoot als het ware in een krampmodus, waardoor investeringen uitblijven. Tegelijk kan je niet buitenkomen wat netwerken quasi onmogelijk maakt”.

Maar gelukkig kennen we freelancers vooral als flexibele en ondernemende personen. En dat illustreert Kurt hier zeer mooi. Hij schakelde snel de acquisitie van nieuwe klanten om naar een online verhaal: “Ik heb me uiteindelijk toegespitst op nieuwe online contacten met het idee dat dit in de toekomst nog iets kan bijbrengen. Ik werkte een handleiding uit waarmee je eenvoudig een webshop start. Ondertussen ken ik twee ondernemingen uit mijn buurt die een webshop gerealiseerd hebben.”

Samen met de lockdown zijn ook de netwerkmogelijkheden weggevallen. Aanwezig zijn op de werkvloer, netwerkmomenten bijwonen, koffiedrinken met collega-ondernemers zit er niet in. En hoe belangrijk dat netwerken is, maakt de coronacrisis pijnlijk duidelijk bij alle freelancers. Kurt: “Ik ben tot de vaststelling gekomen dat ik altijd werk krijg op aanbeveling van iemand waar ik al mee gewerkt heb. Of door met een partij als GiGHOUSE te werken. Wat uiteindelijk op hetzelfde neerkomt.”

Ook Caroline haalt veel opdrachten binnen via mond-aan-mondreclame. Via de co-workingspace van waaruit ze werkt bijvoorbeeld. “Als dat netwerk wegvalt, voel je dat meteen”, aldus Caroline.

 

 

Wil je graag op de hoogte blijven van meer nieuws over GiGHOUSE en de GiG TALKS?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief.
Nieuwsbrief voor freelancers
Nieuwsbrief voor opdrachtgevers

student freelancer

Freelancen als student? Het kan!

23 november 2022 #freelancers #starten als freelancer

Kan je freelancen als student? Natuurlijk! Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen om te kunnen starten als student freelancer.

5 min.
Blog lezen
freelance friendly, wat is het?

Freelance Friendly, wat is het en komt mijn onderneming in aanmerking voor het label?

30 augustus 2022 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

 Een tijdje terug sloegen ondernemersorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen en matchingplatform GIGHOUSE de handen in elkaar om het eerste kwaliteitslabel te ontwikkelen voor bedrijven die correct en gewetensvol samenwerken met freelancers.

7 min.
Blog lezen
Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen
freelancer

Waarom een freelancer inhuren?

8 november 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Veel bedrijven kiezen steevast voor het aanwerven van een vaste medewerker. Maar waarom niet opteren voor de voordelen van een freelancer? Lees hier waarom het inhuren van een freelancer een slimme zet is.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…