fbpx
Freelance opdrachten corona

GIG Talks pt. 3 - Wat met lopende freelance opdrachten tijdens de lockdown?

leestijd: 5min | #GiG Talks #GiGHOUSE | 2 december 2020 | Daan De Bock

Freelance opdrachten vinden is naast het uitvoeren ervan zowat de belangrijkste taak van de freelancer. Uit eerder onderzoek dat we vorig jaar in mei gedaan hebben, constateerden we dat freelancers nieuwe opdrachten halen uit volgende wederkerende bronnen:

Onderzoek freelance opdrachten

Hoewel de specifieke (online) platformen zoals dat van GiGHOUSE gebruikt worden door 62,26% van de respondenten, zien we duidelijk dat het eigen professionele netwerk zeer belangrijk is voor freelancers. En daar knelt al meteen het schoentje.

Zo ervaarde  freelancer Sabine de nadelen op haar toekomstige agenda door niet op de werkvloer aanwezig te zijn en geen beroep te kunnen doen op haar professioneel netwerk. “Ik stelde vast dat ik veel werk haal uit de aanwezigheid bij mijn klanten. Je hoort zaken terloops vallen en detecteert daarin nieuwe mogelijkheden. Door niet aanwezig te zijn, had ik dus geen zicht op nieuwe opportuniteiten. Commercieel gezien moet je er wel zijn. Telewerk is op dat vlak allesbehalve interessant.”

Maar waar de ene freelancer het geluk had om over te schakelen op telewerk, leek dat minder evident voor de andere.

Kurt zag drie lopende opdrachten wegvallen maar ervaart vooral problemen in nieuwe freelance opdrachten vinden. “Elke ondernemer schoot als het ware in een krampmodus, waardoor investeringen uitblijven. Tegelijk kan je niet buitenkomen wat netwerken quasi onmogelijk maakt”.

Maar gelukkig kennen we freelancers vooral als flexibele en ondernemende personen. En dat illustreert Kurt hier zeer mooi. Hij schakelde snel de acquisitie van nieuwe klanten om naar een online verhaal: “Ik heb me uiteindelijk toegespitst op nieuwe online contacten met het idee dat dit in de toekomst nog iets kan bijbrengen. Ik werkte een handleiding uit waarmee je eenvoudig een webshop start. Ondertussen ken ik twee ondernemingen uit mijn buurt die een webshop gerealiseerd hebben.”

Samen met de lockdown zijn ook de netwerkmogelijkheden weggevallen. Aanwezig zijn op de werkvloer, netwerkmomenten bijwonen, koffiedrinken met collega-ondernemers zit er niet in. En hoe belangrijk dat netwerken is, maakt de coronacrisis pijnlijk duidelijk bij alle freelancers. Kurt: “Ik ben tot de vaststelling gekomen dat ik altijd werk krijg op aanbeveling van iemand waar ik al mee gewerkt heb. Of door met een partij als GiGHOUSE te werken. Wat uiteindelijk op hetzelfde neerkomt.”

Ook Caroline haalt veel opdrachten binnen via mond-aan-mondreclame. Via de co-workingspace van waaruit ze werkt bijvoorbeeld. “Als dat netwerk wegvalt, voel je dat meteen”, aldus Caroline.

 

 

Wil je graag op de hoogte blijven van meer nieuws over GiGHOUSE en de GiG TALKS?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief.
Nieuwsbrief voor freelancers
Nieuwsbrief voor opdrachtgevers

Freelancers? Nee danku! Die zijn te duur voor ons bedrijf!

6 februari 2024 #Geld #Opdrachtgever #Prijs

Een analyse toont aan dat de kosten van freelancers vergelijkbaar zijn met die van vaste en uitzendkrachten, waardoor het kiezen van expertise boven contractvorm essentieel is; GIGHOUSE pleit voor het waarderen van flexibele arbeidsvormen en de inzet van zelfstandige experts.

4 min.
Blog lezen
Freelancer summit

3 redenen waarom je aanwezig moet zijn op de Freelancer Summit

10 oktober 2023 #events #freelancers

De Freelancer Summit biedt freelancers waardevolle kansen voor netwerken, bijscholing en persoonlijke ontmoetingen met matchmakers.

5 min.
Blog lezen

Waarom een niche kiezen als freelancer belangrijk is

18 juli 2023 #freelancers

Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je hogere tarieven kan vragen en zinvollere projecten kunt krijgen door de marktvraag te onderzoeken en je vaardigheden te verbeteren.

5 min.
Blog lezen
hr policy

Arbeidsreglement vs. Bedrijfspolicy: zien we nog het bos door de bomen?

12 juli 2023 #freelancers #HR

Arbeidsreglement of bedrijfspolicy? Voor veel HR freelancers is het vaak onduidelijk. Advocatenkantoor A.lex verduidelijkt.

5 min.
Blog lezen

Mijn freelance-activiteit: als natuurlijk persoon of onder een vennootschap?

11 juli 2023 #free #freelancers #verdienen als freelancer

Freelancer in België: Kiezen tussen individu of vennootschap? Ontdek juridische, fiscale en financiële inzichten voor de beste keuze. Praktijkvoorbeeld toont financieel verschil. Slim beslissen met professioneel advies!

5 min.
Blog lezen
copperworks

Waarom 100% thuiswerken geen goed idee is

11 juli 2023 #freelancers

Thuiswerken heeft voordelen, maar ook nadelen zoals vage scheiding werk/privé, verminderd sociaal contact en onaangepaste infrastructuur. Afwisseling en co-workingsspaces helpen freelancers bij het vinden van balans.

3 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief
    [honeypot idnummer]


    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.