fbpx

GIG Talks pt. 3 - Wat met lopende freelance opdrachten tijdens de lockdown?

leestijd: 5min | #GIG Talks | 2 december 2020 | Daan De Bock

Het vinden van opdrachten is naast het uitvoeren ervan zowat de belangrijkste taak van de freelancer. Uit eerder onderzoek dat we vorig jaar in mei gedaan hebben, constateerden we dat freelancers nieuwe opdrachten halen uit volgende wederkerende bronnen:

Hoewel de specifieke (online) platformen zoals dat van GIGHOUSE gebruikt worden door 62,26% van de respondenten, zien we duidelijk dat het eigen professionele netwerk zeer belangrijk is voor freelancers. En daar knelt al meteen het schoentje.

Zo ervaarde  freelancer Sabine de nadelen op haar toekomstige agenda door niet op de werkvloer aanwezig te zijn en geen beroep te kunnen doen op haar professioneel netwerk. “Ik stelde vast dat ik veel werk haal uit de aanwezigheid bij mijn klanten. Je hoort zaken terloops vallen en detecteert daarin nieuwe mogelijkheden. Door niet aanwezig te zijn, had ik dus geen zicht op nieuwe opportuniteiten. Commercieel gezien moet je er wel zijn. Telewerk is op dat vlak allesbehalve interessant.”

Maar waar de ene freelancer het geluk had om over te schakelen op telewerk, leek dat minder evident voor de andere.

Kurt zag drie lopende opdrachten wegvallen maar ervaart vooral problemen in nieuwe opdrachten vinden. “Elke ondernemer schoot als het ware in een krampmodus, waardoor investeringen uitblijven. Tegelijk kan je niet buitenkomen wat netwerken quasi onmogelijk maakt”.

Maar gelukkig kennen we freelancers vooral als flexibele en ondernemende personen. En dat illustreert Kurt hier zeer mooi. Hij schakelde snel de acquisitie van nieuwe klanten om naar een online verhaal: “Ik heb me uiteindelijk toegespitst op nieuwe online contacten met het idee dat dit in de toekomst nog iets kan bijbrengen. Ik werkte een handleiding uit waarmee je eenvoudig een webshop start. Ondertussen ken ik twee ondernemingen uit mijn buurt die een webshop gerealiseerd hebben.”

Samen met de lockdown zijn ook de netwerkmogelijkheden weggevallen. Aanwezig zijn op de werkvloer, netwerkmomenten bijwonen, koffiedrinken met collega-ondernemers zit er niet in. En hoe belangrijk dat netwerken is, maakt de coronacrisis pijnlijk duidelijk bij alle freelancers. Kurt: “Ik ben tot de vaststelling gekomen dat ik altijd werk krijg op aanbeveling van iemand waar ik al mee gewerkt heb. Of door met een partij als GIGHOUSE te werken. Wat uiteindelijk op hetzelfde neerkomt.”

Ook Caroline haalt veel opdrachten binnen via mond-aan-mondreclame. Via de co-workingspace van waaruit ze werkt bijvoorbeeld. “Als dat netwerk wegvalt, voel je dat meteen”, aldus Caroline.

Wil je graag op de hoogte blijven van meer nieuws over GIGHOUSE en de GIG TALKS?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief voor freelancers

Nieuwsbrief voor opdrachtgevers

Arbeidsmarkt post-corona

1 juli 2021 #HR #Opdrachtgever

Stilaan evolueert onze maatschappij naar een nieuw normaal. Voor HR betekent dit nieuwe opportuniteiten alsook nieuwe uitdagingen. Hieronder schetsen wij een beeld van de topics die de arbeidsmarkt post-corona zullen bezighouden.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een freelance copywriter?

28 april 2021 #copywriting #Opdrachtgever

Heb je altijd al willen weten wat freelance copywriters doen? Lees dan zeker deze blog en ontdek hun meerwaarde voor jouw bedrijf.

3 min.
Blog lezen

Freelancers optimaal en correct onboarden? Deze checklist zet je op weg

26 april 2021 #Onboarden #Opdrachtgever

Samenwerken met freelancers? Investeer dan in een goede onboarding. Dat verhoogt de betrokkenheid stimuleert een optimale samenwerking en komt je projecten alleen maar ten goede.

5 min.
Blog lezen
Freelance grafisch vormgever

Wat doet een Freelance Graphic Designer?

9 april 2021 #Opdrachtgever

Elke bedrijf heeft nood aan zijn eigen kleur, stijl en vormgeving. Freelance Graphic Designers zijn de perfecte oplossing om jouw bedrijf een persoonlijke toets te geven. Lees hier voor welke zaken jij ze kan inschakelen én waarom ze zo waardevol zijn.

5 min.
Blog lezen

HR-trends 2021

21 januari 2021 #Human Resources #Opdrachtgevers

Melanie Deblanc deelt haar blik op de toekomst van HR in 2021. En daar staan freelancers centraal.

5 min.
Blog lezen

GIG Talks Pt.4 – Freelance activiteiten ombuigen?

12 januari 2021 #freelancer #GIG Talks

In de vierde aflevering van de GIG Talks spreken onze freelancers over het al dan niet ombuigen van hun activiteiten.

2 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief