fbpx
Hoe word ik een freelancer?

HOE WORD IK EEN FREELANCER? HET STAPPENPLAN.

leestijd: 3min | #freelancer | 13 juni 2018 | Daan De Bock

Wil jij graag een freelancer worden maar weet je niet goed hoe? Via dit stappenplan ben je in een mum van tijd klaar voor je eerste opdracht!

1. Zelfstandige? Hoofd-of bijberoep? Eenmanszaak of vennootschap?

Voor je aan de slag kan, moet je eerst enkele knopen doorhakken:

Zelfstandige worden of niet?

De eerste vraag die je je jezelf moet stellen is of je een zelfstandige freelancer wilt worden of niet. Het is namelijk ook mogelijk om een “freelancer zonder zelfstandigenstatuut” te worden. In dit geval werk je via interimkantoren voor freelancers en werk je via payroll. De meest gekende zijn “smart” en “tentoo”. Het voordeel is dat zij alle administratie voor zich nemen. Daar staat natuurlijk wel iets tegenover, er wordt namelijk een percentage van je loon ingehouden.

Anderzijds beschikt een zelfstandige freelancer over een eigen btw-nummer en dient deze een zichtrekening te openen bij de bank. Het spreekt voor zich dat hier ook heel wat administratie bij komt kijken. Geen zin om deze zelf te doen? Werk dan via GIGHOUSE! Alle administratie is voor onze rekening en dit volledig gratis. Er wordt dus niets van je loon ingehouden.

Freelancer in hoofd-of bijberoep?

Je kan freelancer in hoofdberoep zijn als:

 • je geen andere activiteit uitoefent naast je zelfstandige activiteit.
 • je inkomsten uit een andere activiteit lager liggen dan het “minimum toegestaan voor prestaties in het loontrekkende statuut”.

Je kan freelancer in bijberoep zijn als:

 • je naast je zelfstandige activiteit nog een andere betaalde activiteit uitvoert in België waarbij je minstens de helft van de uren van een voltijdse betrekking presteert.
 • je een vervangingsinkomen krijgt waarmee je pensioenrechten opbouwt.

Belangrijk: hou hierbij rekening met het concurrentiebeding. Dit houdt in dat je zelfstandige activiteiten niet in het vaarwater van je hoofdberoep mogen komen.

Eenmanszaak of vennootschap?

Kies voor de oprichting van een eenmanszaak of vennootschap naargelang wat voor jou financieel het meest interessant is. Dit hangt af van enkele zaken:

 • Aard van de activiteiten
 • Aansprakelijkheid
 • Hoeveel je denkt te verdienen

Raadpleeg een boekhouder voor meer informatie hierover, het eerste gesprek is meestal gratis!

2. Freelancer worden

Eens je weet wat je precies wil, kan je overgaan tot actie. Indien je een zelfstandige freelancer wil worden, volg je best dit stappenplan:

 • Kies een handelsnaam.
 • Schrijf je in bij het ondernemingsloket. Een belangrijke voorwaarde is dat je beschikt over een attest bedrijfsbeheer of beroepskennis.
 • Open een zichtrekening.
 • Activeer je btw-nummer, na goedkeuring van het ondernemingsloket.
 • Sluit je aan bij het sociale verzekerfonds voor zelfstandigen. Zij bepalen en innen je sociale lasten.

3. Bepaal je tarief

Het voordeel van een freelancer is dat deze geen kantoorkosten en weinig verplaatsingskosten heeft. Toch is het belangrijk dat je ervan kan leven zeker als je freelancer in hoofdberoep bent. Wees daarom op de hoogte van tarieven en informeer je over de voordelen van een uurtarief of een offerte per opdracht. Bij GIGHOUSE kan je steeds terecht met al je vragen voor eerstelijnsadvies. Lees meer over je freelance tarief.

4. Klanten aantrekken

Nu rest het je enkel nog maar opdrachten te scoren bij klanten. Werk daarom aan je visibiliteit via een website en sociale media. Via wordpress kan je op een eenvoudige manier gratis een website bouwen.

Heb je geen zin om zelf opdrachten te zoeken? Download de GIGHOUSE-app en ontvang opdrachten op maat.

Wat is een freelancer?

9 september 2021 #freelancer #Opdrachtgevers

Er bestaat heel wat onenigheid over de correcte definitie van het begrip 'freelancer'. Benieuwd wat de juiste omschrijving is? Lees dan snel dit blogartikel.

5 min.
Blog lezen
Tine Dufour tijdens GIG-Talks over open hiring

Wat is Open Hiring®?

31 augustus 2021 #GIG Talks #HR #Onboarden #Opdrachtgever

Hoorde je als HR-manager al over de rekruteringstechniek open hiring? Lees in deze blogpost waarom het al dan niet interessant is om in overweging te nemen.

5 min.
Blog lezen

Arbeidsmarkt post-corona

1 juli 2021 #HR #Opdrachtgever

Stilaan evolueert onze maatschappij naar een nieuw normaal. Voor HR betekent dit nieuwe opportuniteiten alsook nieuwe uitdagingen. Hieronder schetsen wij een beeld van de topics die de arbeidsmarkt post-corona zullen bezighouden.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een HR freelancer?

12 mei 2021 #HR #Opdrachtgever

Interesse in hoe HR freelancers kunnen helpen met jouw HR-beleid? Ontdek hun takenpakket en het belang ervan in dit blogbericht.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een freelance copywriter?

28 april 2021 #copywriting #Opdrachtgever

Heb je altijd al willen weten wat freelance copywriters doen? Lees dan zeker deze blog en ontdek hun meerwaarde voor jouw bedrijf.

3 min.
Blog lezen

Freelancers optimaal en correct onboarden? Deze checklist zet je op weg

26 april 2021 #Onboarden #Opdrachtgever

Samenwerken met freelancers? Investeer dan in een goede onboarding. Dat verhoogt de betrokkenheid stimuleert een optimale samenwerking en komt je projecten alleen maar ten goede.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief