Voor je aan de slag kan, moet je eerst enkele knopen doorhakken:
De eerste vraag die je je jezelf moet stellen is of je een zelfstandige freelancer wilt worden of niet. Het is namelijk ook mogelijk om een “freelancer zonder zelfstandigenstatuut” te worden. In dit geval werk je via interimkantoren voor freelancers en werk je via payroll. De meest gekende zijn “smart” en “tentoo”. Het voordeel is dat zij alle administratie voor zich nemen. Daar staat natuurlijk wel iets tegenover, er wordt namelijk een percentage van je loon ingehouden.
Anderzijds beschikt een zelfstandige freelancer over een eigen btw-nummer en dient deze een zichtrekening te openen bij de bank. Het spreekt voor zich dat hier ook heel wat administratie bij komt kijken. Geen zin om deze zelf te doen? Werk dan via GIGHOUSE! Alle administratie is voor onze rekening en dit volledig gratis. Er wordt dus niets van je loon ingehouden.
Je kan freelancer in hoofdberoep zijn als:
Je kan freelancer in bijberoep zijn als:
Belangrijk: hou hierbij rekening met het concurrentiebeding. Dit houdt in dat je zelfstandige activiteiten niet in het vaarwater van je hoofdberoep mogen komen.
Kies voor de oprichting van een eenmanszaak of vennootschap naargelang wat voor jou financieel het meest interessant is. Dit hangt af van enkele zaken:
Raadpleeg een boekhouder voor meer informatie hierover, het eerste gesprek is meestal gratis!
Eens je weet wat je precies wil, kan je overgaan tot actie. Indien je een zelfstandige freelancer wil worden, volg je best dit stappenplan:
Het voordeel van een freelancer is dat deze geen kantoorkosten en weinig verplaatsingskosten heeft. Toch is het belangrijk dat je ervan kan leven zeker als je freelancer in hoofdberoep bent. Wees daarom op de hoogte van tarieven en informeer je over de voordelen van een uurtarief of een offerte per opdracht. Bij GIGHOUSE kan je steeds terecht met al je vragen voor eerstelijnsadvies. Lees meer over je freelance tarief.
Nu rest het je enkel nog maar opdrachten te scoren bij klanten. Werk daarom aan je visibiliteit via een website en sociale media. Via wordpress kan je op een eenvoudige manier gratis een website bouwen.