fbpx
Hoe word ik een freelancer?

Hoe word ik een freelancer? Het stappenplan.

leestijd: 3min | #freelancers #starten als freelancer | 13 juni 2018 | Daan De Bock
Wil jij graag een freelancer worden maar weet je niet goed hoe? Via dit stappenplan ben je in een mum van tijd klaar voor je eerste opdracht!

 

1. Zelfstandige? Hoofd-of bijberoep? Eenmanszaak of vennootschap?

Voor je aan de slag kan, moet je eerst enkele knopen doorhakken:

 

Zelfstandige worden of niet?

De eerste vraag die je je jezelf moet stellen is of je een zelfstandige freelancer wilt worden of niet. Het is namelijk ook mogelijk om een “freelancer zonder zelfstandigenstatuut” te worden. In dit geval werk je via interimkantoren voor freelancers en werk je via payroll. De meest gekende zijn “smart” en “tentoo”. Het voordeel is dat zij alle administratie voor zich nemen. Daar staat natuurlijk wel iets tegenover, er wordt namelijk een percentage van je loon ingehouden.

Anderzijds beschikt een zelfstandige freelancer over een eigen btw-nummer en dient deze een zichtrekening te openen bij de bank. Het spreekt voor zich dat hier ook heel wat administratie bij komt kijken. Geen zin om deze zelf te doen? Werk dan via GIGHOUSE! Alle administratie is voor onze rekening en dit volledig gratis. Er wordt dus niets van je loon ingehouden.

 

Freelancer in hoofd-of bijberoep?

Je kan freelancer in hoofdberoep zijn als:

 • je geen andere activiteit uitoefent naast je zelfstandige activiteit.
 • je inkomsten uit een andere activiteit lager liggen dan het “minimum toegestaan voor prestaties in het loontrekkende statuut”.

Je kan freelancer in bijberoep zijn als:

 • je naast je zelfstandige activiteit nog een andere betaalde activiteit uitvoert in België waarbij je minstens de helft van de uren van een voltijdse betrekking presteert.
 • je een vervangingsinkomen krijgt waarmee je pensioenrechten opbouwt.

Belangrijk: hou hierbij rekening met het concurrentiebeding. Dit houdt in dat je zelfstandige activiteiten niet in het vaarwater van je hoofdberoep mogen komen.

 

Eenmanszaak of vennootschap?

Kies voor de oprichting van een eenmanszaak of vennootschap naargelang wat voor jou financieel het meest interessant is. Dit hangt af van enkele zaken:

 • Aard van de activiteiten
 • Aansprakelijkheid
 • Hoeveel je denkt te verdienen

Raadpleeg een boekhouder voor meer informatie hierover, het eerste gesprek is meestal gratis!

 

2. Freelancer worden

Eens je weet wat je precies wil, kan je overgaan tot actie. Indien je een zelfstandige freelancer wil worden, volg je best dit stappenplan:

 • Kies een handelsnaam.
 • Schrijf je in bij het ondernemingsloket. Een belangrijke voorwaarde is dat je beschikt over een attest bedrijfsbeheer of beroepskennis.
 • Open een zichtrekening.
 • Activeer je btw-nummer, na goedkeuring van het ondernemingsloket.
 • Sluit je aan bij het sociale verzekerfonds voor zelfstandigen. Zij bepalen en innen je sociale lasten.

 

3. Bepaal je tarief

Het voordeel van een freelancer is dat deze geen kantoorkosten en weinig verplaatsingskosten heeft. Toch is het belangrijk dat je ervan kan leven zeker als je freelancer in hoofdberoep bent. Wees daarom op de hoogte van tarieven en informeer je over de voordelen van een uurtarief of een offerte per opdracht. Bij GIGHOUSE kan je steeds terecht met al je vragen voor eerstelijnsadvies. Lees meer over je freelance tarief.

 

4. Klanten aantrekken

Nu rest het je enkel nog maar opdrachten te scoren bij klanten. Werk daarom aan je visibiliteit via een website en sociale media. Via wordpress kan je op een eenvoudige manier gratis een website bouwen.

 

Wil je ook graag freelancer worden, maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen?

 
Klik hier en wij helpen jou stap voor stap.

Freelancers? Nee danku! Die zijn te duur voor ons bedrijf!

6 februari 2024 #Geld #Opdrachtgever #Prijs

Een analyse toont aan dat de kosten van freelancers vergelijkbaar zijn met die van vaste en uitzendkrachten, waardoor het kiezen van expertise boven contractvorm essentieel is; GIGHOUSE pleit voor het waarderen van flexibele arbeidsvormen en de inzet van zelfstandige experts.

4 min.
Blog lezen
Freelancer summit

3 redenen waarom je aanwezig moet zijn op de Freelancer Summit

10 oktober 2023 #events #freelancers

De Freelancer Summit biedt freelancers waardevolle kansen voor netwerken, bijscholing en persoonlijke ontmoetingen met matchmakers.

5 min.
Blog lezen

Waarom een niche kiezen als freelancer belangrijk is

18 juli 2023 #freelancers

Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je hogere tarieven kan vragen en zinvollere projecten kunt krijgen door de marktvraag te onderzoeken en je vaardigheden te verbeteren.

5 min.
Blog lezen
hr policy

Arbeidsreglement vs. Bedrijfspolicy: zien we nog het bos door de bomen?

12 juli 2023 #freelancers #HR

Arbeidsreglement of bedrijfspolicy? Voor veel HR freelancers is het vaak onduidelijk. Advocatenkantoor A.lex verduidelijkt.

5 min.
Blog lezen

Mijn freelance-activiteit: als natuurlijk persoon of onder een vennootschap?

11 juli 2023 #free #freelancers #verdienen als freelancer

Freelancer in België: Kiezen tussen individu of vennootschap? Ontdek juridische, fiscale en financiële inzichten voor de beste keuze. Praktijkvoorbeeld toont financieel verschil. Slim beslissen met professioneel advies!

5 min.
Blog lezen
copperworks

Waarom 100% thuiswerken geen goed idee is

11 juli 2023 #freelancers

Thuiswerken heeft voordelen, maar ook nadelen zoals vage scheiding werk/privé, verminderd sociaal contact en onaangepaste infrastructuur. Afwisseling en co-workingsspaces helpen freelancers bij het vinden van balans.

3 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief
  [honeypot idnummer]


  Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.