fbpx
HR-trends 2021

HR-trends 2021

leestijd: 5min | #opdrachtgevers #trends | 21 januari 2021 | Melanie Deblanc

Vooraleer we een blik kunnen werpen op de toekomst van HR is het belangrijk om even terug te blikken naar de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Hoewel we allemaal hopen dat de corona-crisis stukje bij beetje zijn laatste strijd heeft gestreden, start ons verhaal daar. Aan het begin van deze crisis merkten we dat bedrijven, na hun vaak eerste ‘paniekreactie’ de nood voelden om in te zetten op digitale projecten waardoor de vraag naar freelance-experts steeg.

Zowel interne als externe digitale projecten kregen door de crisis plots prioriteit. Een snelle integratie van (interne) nieuwe digitale tools, het opzetten van e-commerceprojecten, inzetten op online visibiliteit … zijn maar een greep van de noden die snel tevoorschijn kwamen bij de bedrijven. De digitalisering die door de pandemie op gang gebracht werd, zal wellicht niet uitdoven samen met het virus. De nood aan freelance-experts, zal daarom blijven.

 

War for talent

Maar ook lang voor de corona-crisis de arbeidsmarkt kleurde was er al een hardnekkige slag om talent gaande. Het aantal niet-werkende werkzoekenden per openstaande vacature stond nog nooit zo laag.

De War for Talent, samen met de voorkeur om eerder ‘risicobeperkend’ aan te werven, stuurt bedrijven richting flexibele oplossingen, mede in de vorm van freelance-experts. Bedrijven die voorheen de voorkeur hadden voor een bepaalde contractvorm (vast contract), zijn nu gemakkelijker te overtuigen om ook andere contractvormen in overweging te nemen. Hardnekkig vasthouden aan een welbepaalde contractvorm is dus: ‘a thing of the past’.

In april 2020 waren freelancers voor veel bedrijven de ‘reddende factor’. Niet alleen door de flexibiliteit maar ook de uitgebreide ‘know how’ die nodig was om snel te schakelen. Eens bedrijven freelancers omarmen, laten ze ze niet snel meer los. Daarom zijn wij er ook steevast van overtuigd dat deze trend zich zal verderzetten in 2021. Bedrijven ontdekken de vele voordelen van het werken met freelancers en ervaren zo bijvoorbeeld ook de inzet en betrokkenheid die zij meebrengen vanuit hun ondernemende natuur.

 

Planning-skills HR

De rol van HR zal ook in de nabije toekomst licht veranderen. In 2020 leerden we dat de HR-manager meer dan ooit over fantastische planning-skills moet beschikken. Door inzicht te verwerven over de noden van het bedrijf, zal de HR-manager vooruit moeten plannen en zoektochten naar talent tijdig moeten opstarten.
Praten met andere departementen om goed zicht te krijgen op geplande projecten in de toekomst en afstemmen met finance voor de goede budgettering van elk project, zijn uiteraard zaken die hier onlosmakelijk mee verbonden zullen zijn. Onze HR-manager anno 2021 wordt nog meer dan ooit een visionair, een planner én een uitmuntend communicator.

 

Freelanceplatformen

Door de toegenomen nood aan freelance-experts winnen ook de online platformen aan populariteit. Algemeen zien wij dat de platformen in de zoektocht naar kwaliteitsvolle freelancers meer en meer geïntegreerd worden en we verwachten dan ook een doorzetting van deze trend in 2021.
De platformen zijn snel, accuraat en bieden to-the-point-oplossingen voor de uitdagingen waar zij voor staan.

Of zoals Steven Van Belleghem in zijn nieuw boek ‘The offer you can’t refuse’ treffend zegt: “Uitstekende service wordt de nieuwe commodity” en “Uitstekende digitale performantie is het nieuwe minimum geworden qua digitale dienstverlening”.
De verwachtingen van de freelanceplatformen zijn groot en dat is ook geheel terecht. Vooral platformen die ‘the best of both worlds’ kunnen bieden en zowel digitale excellence als ‘the human touch’ combineren zijn de moeite waard om te bekijken in 2021.

Om aan al deze groeiende verwachtingen te blijven voldoen is het noodzakelijk voor platformen om sterke allianties (verder) uit te bouwen en om partnerships op te zetten. Het verbindend karakter binnen het volledig ecosysteem zal belangrijker dan ooit zijn.

 

Meer informatie?

Wil je graag inspelen op de HR-trends van 2021 en zelf aan de slag gaan met freelancers? Of zoek je een gebruiksvriendelijk platform waar je je huidige freelancers kan beheren, cont(r)acteren en gepresteerde uren kan raadplegen? GIGHOUSE kijkt graag met jou naar de mogelijkheden. Neem gerust contact op met Melanie en we kijken samen hoe we jou snel op weg kunnen zetten met freelance-experts.

Neem contact op 

 

Wie is Melanie?
Na haar studies Marketing (met specialisatie Sales) zette Melanie in 2006 haar eerste stappen op de arbeidsmarkt binnen een commerciële functie.

 

Het was in de zomer 2013 dat zij haar carrière verderzette in Human Resources als Accountmanager bij Accent jobs. Via Accent jobs leerde ze de HR-wereld kennen als een boeiende en uitdagende omgeving waar ze zowel haar salesskills als haar passie voor HR kon ontplooien. Voor haar was het vervolgens ook een logische stap om aan de slag te gaan bij het Accent jobs-zusterbedrijf Peak6 waar ze ondernemingen adviseerden in het zoeken naar, en het uitwerken van, gepaste kostenefficiënte beleidskaders om het people-aspect binnen het bedrijf te optimaliseren.

 

Sinds 2018 staat ze als medeoprichter van GIGHOUSE, aan het roer van hét eerste digitale Belgische matchingplatform tussen freelancer en opdrachtgever. Haar missie? Talent inzetten bij ondernemingen, ongeacht de contractvorm.
freelance friendly, wat is het?

Freelance Friendly, wat is het en komt mijn onderneming in aanmerking voor het label?

30 augustus 2022 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

 Een tijdje terug sloegen ondernemersorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen en matchingplatform GIGHOUSE de handen in elkaar om het eerste kwaliteitslabel te ontwikkelen voor bedrijven die correct en gewetensvol samenwerken met freelancers.

7 min.
Blog lezen
freelance friendly label door Unizo Oost-Vlaanderen en GiGHOUSE

UNIZO Oost-Vlaanderen en GIGHOUSE lanceren samen het “freelance friendly”-label

30 juni 2022 #persbericht

UNIZO Oost-Vlaanderen en GIGHOUSE lanceren samen een kwaliteitslabel voor bedrijven die helemaal “freelance friendly” zijn

5 min.
Blog lezen
Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen
freelancer

Waarom een freelancer inhuren?

8 november 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Veel bedrijven kiezen steevast voor het aanwerven van een vaste medewerker. Maar waarom niet opteren voor de voordelen van een freelancer? Lees hier waarom het inhuren van een freelancer een slimme zet is.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…