fbpx

HR-trends 2021

leestijd: 5min | #Human Resources #Opdrachtgevers | 21 januari 2021 | Melanie Deblanc

Vooraleer we een blik kunnen werpen op de toekomst van HR is het belangrijk om even terug te blikken naar de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Hoewel we allemaal hopen dat de corona-crisis stukje bij beetje zijn laatste strijd heeft gestreden, start ons verhaal daar. Aan het begin van deze crisis merkten we dat bedrijven, na hun vaak eerste ‘paniekreactie’ de nood voelden om in te zetten op digitale projecten waardoor de vraag naar freelance-experts steeg.
Zowel interne als externe digitale projecten kregen door de crisis plots prioriteit. Een snelle integratie van (interne) nieuwe digitale tools, het opzetten van e-commerceprojecten, inzetten op online visibiliteit … zijn maar een greep van de noden die snel tevoorschijn kwamen bij de bedrijven. De digitalisering die door de pandemie op gang gebracht werd, zal wellicht niet uitdoven samen met het virus. De nood aan freelance-experts, zal daarom blijven.

War for talent

Maar ook lang voor de corona-crisis de arbeidsmarkt kleurde was er al een hardnekkige slag om talent gaande. Het aantal niet-werkende werkzoekenden per openstaande vacature stond nog nooit zo laag.
De War for Talent, samen met de voorkeur om eerder ‘risicobeperkend’ aan te werven, stuurt bedrijven richting flexibele oplossingen, mede in de vorm van freelance-experts. Bedrijven die voorheen de voorkeur hadden voor een bepaalde contractvorm (vast contract), zijn nu gemakkelijker te overtuigen om ook andere contractvormen in overweging te nemen. Hardnekkig vasthouden aan een welbepaalde contractvorm is dus: ‘a thing of the past’.

In april 2020 waren freelancers voor veel bedrijven de ‘reddende factor’. Niet alleen door de flexibiliteit maar ook de uitgebreide ‘know how’ die nodig was om snel te schakelen. Eens bedrijven freelancers omarmen, laten ze ze niet snel meer los. Daarom zijn wij er ook steevast van overtuigd dat deze trend zich zal verderzetten in 2021. Bedrijven ontdekken de vele voordelen van het werken met freelancers en ervaren zo bijvoorbeeld ook de inzet en betrokkenheid die zij meebrengen vanuit hun ondernemende natuur.

Planning-skills HR

De rol van HR zal ook in de nabije toekomst licht veranderen. In 2020 leerden we dat de HR-manager meer dan ooit over fantastische planning-skills moet beschikken. Door inzicht te verwerven over de noden van het bedrijf, zal de HR-manager vooruit moeten plannen en zoektochten naar talent tijdig moeten opstarten.
Praten met andere departementen om goed zicht te krijgen op geplande projecten in de toekomst en afstemmen met finance voor de goede budgettering van elk project, zijn uiteraard zaken die hier onlosmakelijk mee verbonden zullen zijn. Onze HR-manager anno 2021 wordt nog meer dan ooit een visionair, een planner én een uitmuntend communicator.

Freelanceplatformen

Door de toegenomen nood aan freelance-experts winnen ook de online platformen aan populariteit. Algemeen zien wij dat de platformen in de zoektocht naar kwaliteitsvolle freelancers meer en meer geïntegreerd worden en we verwachten dan ook een doorzetting van deze trend in 2021.
De platformen zijn snel, accuraat en bieden to-the-point-oplossingen voor de uitdagingen waar zij voor staan.

Of zoals Steven Van Belleghem in zijn nieuw boek ‘The offer you can’t refuse’ treffend zegt: “Uitstekende service wordt de nieuwe commodity” en “Uitstekende digitale performantie is het nieuwe minimum geworden qua digitale dienstverlening”.
De verwachtingen van de freelanceplatformen zijn groot en dat is ook geheel terecht. Vooral platformen die ‘the best of both worlds’ kunnen bieden en zowel digitale excellence als ‘the human touch’ combineren zijn de moeite waard om te bekijken in 2021.

Om aan al deze groeiende verwachtingen te blijven voldoen is het noodzakelijk voor platformen om sterke allianties (verder) uit te bouwen en om partnerships op te zetten. Het verbindend karakter binnen het volledig ecosysteem zal belangrijker dan ooit zijn.

Meer informatie?

Wil je graag inspelen op de HR-trends van 2021 en zelf aan de slag gaan met freelancers? Of zoek je een gebruiksvriendelijk platform waar je je huidige freelancers kan beheren, cont(r)acteren en gepresteerde uren kan raadplegen? GIGHOUSE kijkt graag met jou naar de mogelijkheden. Neem gerust contact op met Melanie en we kijken samen hoe we jou snel op weg kunnen zetten met freelance-experts.

Neem contact op 

Wie is Melanie?
Na haar studies Marketing (met specialisatie Sales) zette Melanie in 2006 haar eerste stappen op de arbeidsmarkt binnen een commerciële functie.
Het was in de zomer 2013 dat zij haar carrière verderzette in Human Resources als Accountmanager bij Accent jobs. Via Accent jobs leerde ze de HR-wereld kennen als een boeiende en uitdagende omgeving waar ze zowel haar salesskills als haar passie voor HR kon ontplooien. Voor haar was het vervolgens ook een logische stap om aan de slag te gaan bij het Accent jobs-zusterbedrijf Peak6 waar ze ondernemingen adviseerden in het zoeken naar, en het uitwerken van, gepaste kostenefficiënte beleidskaders om het people-aspect binnen het bedrijf te optimaliseren.

Sinds 2018 staat ze als medeoprichter van GIGHOUSE, aan het roer van hét eerste digitale Belgische matchingplatform tussen freelancer en opdrachtgever. Haar missie? Talent inzetten bij ondernemingen, ongeacht de contractvorm.

Wat is een freelancer?

9 september 2021 #freelancer #Opdrachtgevers

Er bestaat heel wat onenigheid over de correcte definitie van het begrip 'freelancer'. Benieuwd wat de juiste omschrijving is? Lees dan snel dit blogartikel.

5 min.
Blog lezen
Tine Dufour tijdens GIG-Talks over open hiring

Wat is Open Hiring®?

31 augustus 2021 #GIG Talks #HR #Onboarden #Opdrachtgever

Hoorde je als HR-manager al over de rekruteringstechniek open hiring? Lees in deze blogpost waarom het al dan niet interessant is om in overweging te nemen.

5 min.
Blog lezen

Arbeidsmarkt post-corona

1 juli 2021 #HR #Opdrachtgever

Stilaan evolueert onze maatschappij naar een nieuw normaal. Voor HR betekent dit nieuwe opportuniteiten alsook nieuwe uitdagingen. Hieronder schetsen wij een beeld van de topics die de arbeidsmarkt post-corona zullen bezighouden.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een HR freelancer?

12 mei 2021 #HR #Opdrachtgever

Interesse in hoe HR freelancers kunnen helpen met jouw HR-beleid? Ontdek hun takenpakket en het belang ervan in dit blogbericht.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een freelance copywriter?

28 april 2021 #copywriting #Opdrachtgever

Heb je altijd al willen weten wat freelance copywriters doen? Lees dan zeker deze blog en ontdek hun meerwaarde voor jouw bedrijf.

3 min.
Blog lezen

Freelancers optimaal en correct onboarden? Deze checklist zet je op weg

26 april 2021 #Onboarden #Opdrachtgever

Samenwerken met freelancers? Investeer dan in een goede onboarding. Dat verhoogt de betrokkenheid stimuleert een optimale samenwerking en komt je projecten alleen maar ten goede.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief