fbpx
freelancers op de arbeidsmarkt

Onbekend is onbemind?

leestijd: 5min | #opdrachtgevers #trends | 20 september 2021 | Thibault

Sinds geruime tijd verdiepen wij ons bij GiGHOUSE in de freelancemarkt. Begin 2018 voerden wij een groot marktonderzoek uit dat ons een helder beeld schetste van de freelance markt. Onze Business Development managers maken er hun taak van om freelancers zoveel mogelijk aan het werk te stellen in Vlaamse KMO’s. Heel vaak moeten wij echter vaststellen dat de arbeidsmarkt het begrip “freelancer” moeilijk vindt. Ondernemers weten niet wat deze zelfstandigen voor hen kunnen betekenen of ze begrijpen het “systeem” waaronder freelancers opereren niet. Jammer vinden we, want het zijn net die freelancers die ervoor gaan zorgen dat bedrijven in Europa zich het komende decennium verder kunnen ontwikkelen.

Dé oplossing voor the war for talent

KMO’s, time for a wake-up call: de freelancers komen eraan en jullie kunnen er niet meer omheen! Dat klinkt misschien disruptief en angstaanjagend maar we willen benadrukken dat het dat absoluut niet is. Freelancers betekenen niet alleen een grote opportuniteit, ze zijn ook nog eens het wapen om de War for Talent te winnen.

Dat  kunnen we zeggen omdat de schaarste op de arbeidsmarkt er niet beter op wordt in 2019. Volgens de VDAB staat de spanningsratio tussen het aantal niet-werkende werkzoekenden per openstaande vacature op een historisch laagtepunt. Die schaarste op de arbeidsmarkt zorgt voor keiharde concurrentie bij de slag om talent. Geloof ons, de zoektocht naar experts om op de eigen payroll te zetten wordt moeilijker en ook duurder. Het is net daar waar freelancers soelaas kunnen bieden.

We merken op dat slechts een absolute minderheid van de KMO’s vandaag bezig is met het zoeken naar structurele oplossingen voor hun war for talent en dat is frappant. Diegenen die soms werken met freelancers zien dit vooral als een ad hoc-verhaal, bijvoorbeeld om iemand tijdelijk te vervangen of als er geen budget meer is om iemand vast op de payroll aan te werven.

We veronderstellen dat werkgevers een te eng begrip over freelancers hebben. Een freelancer gaat verder dan een freelance journalist of een freelance vormgever. Steeds vaker zijn het de hoge profielen die de stap maken naar het zelfstandig statuut zoals freelance IT of freelance HR. Deze consultants hebben jarenlange ervaring en kennen zowel de markt als hun expertise als geen ander.

Vooroordelen

Waarom zetten KMO’s de stap naar freelancers dan niet? We schreven er onlangs nog een blogbericht over: er gelden heel wat hardnekkige “mythes” of vooroordelen ten opzichte van freelancers.

  • Ze zijn te duur
  • Ze zullen weglopen met mijn bedrijfsgeheimen
  • Ze zullen niet “echt” deel uitmaken van mijn team

Oké, een freelancer kan weglopen met uw bedrijfsgeheimen. Maar een vaste medewerker kan dat niet? Doorgaans worden freelance overeenkomsten trouwens afgesloten met een confidentialiteitsclausule en sta je als opdrachtgever contractueel sterker in je schoenen. Ook de kostprijs van een freelancer ligt vaak niet veel hoger dan die van een vaste werknemer. Freelancers werken met een vooraf bepaald dag-of uur fee en houden ook steevast hun prestaties goed bij. What you pay is what you get. Of was het omgekeerd? Tenslotte hebben we gemerkt dat de implementatie van freelancers in een team sterk varieert naarmate er al dan niet een uitgewerkt onthaalbeleid voor handen is.

Lees meer over de vooroordelen over freelancers ->

Politics

U kan niet meer om de freelancers heen. Ze zijn er. Ze worden talrijker. En dat weet ook de politieke wereld.

Binnen politieke kringen wordt er druk gedebatteerd over freelancer-statuten. Het statuut en de sociale bescherming van alle werkenden staan hoog op de politieke agenda van de Europese Unie, dus ook die van de zelfstandige ondernemers. Sinds 2013 analyseert Eurofound de kenmerken van nieuwe werkvormen in de EU-lidstaten om zo bestaande kennishiaten op te vullen. Deze analyse overziet ook de gevolgen voor arbeidsomstandigheden en de arbeidsmarkt. Eurofound formuleert in een rapport aanbevelingen voor beleidsmakers. Zo moet in het belang van een dynamische economie, het innovatief vermogen van de markt en het creëren van nieuwe banen ondernemerschap worden aangemoedigd.

De drempel om te starten als ondernemer moet worden weggewerkt, en bestaande ondernemingen ondersteund om te kunnen groeien. Er moet ook een sociaal vangnet komen om de risico’s die met ondernemerschap samengaan te verminderen. Concreet benoemt men toegang tot voordelen in geval van werkloosheid, arbeidsongevallen en ziekte als een grote stap voorwaarts.

De Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA pleit voor een volledig nieuw statuut voor freelancers. Voka pleit voor een grondige discussie over de toekomst van de arbeidsmarkt. De werkgeversorganisatie verwijst alvast naar voorbeelden in Nederland, waar de regering een statuut wil uitwerken voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en het Verenigd Koninkrijk (met het statuut ‘worker’). ‘

Bronnen:
www.eurofound.europa.eu/nl

www.tijd.be/politiek-economie/belgie/economie/voka-wil-freelancestatuut-tussen-zelfstandige-en-werknemer/9944405.html 

Trailblazers

Laat ons vooral ook eindigen met een positieve noot: gelukkig zijn er al heel veel KMO’s die wel vertrouwen hebben in freelancers en die reeds op een zeer gestructureerde manier met deze experts samenwerken. 4 op de 10 Vlaamse ondernemers zien in hun bedrijf een duidelijke trend naar verzelfstandiging. Dat blijkt uit een enquête van de werkgeversorganisatie Voka bij 400 ondernemers.

Maar volgens Voka missen die nieuwe flexibele arbeidsvormen een duidelijk kader. ‘In ons land zijn er geen goede regelingen voor flexibele en atypische arbeid‘, zegt Voka-topman Hans Maertens. ‘De scheiding tussen werknemer en zelfstandige wordt steeds dunner en nieuwe arbeidsvormen, zoals platform arbeid en flexi-jobs, zijn in opmars. De arbeidsmarkt moet zich daaraan aanpassen.’

Er is dus veel werk aan de winkel. Dankzij de val van de regering worden de onderhandeling om een nieuw statuut te creëren op de lange baan geplaatst.Wij stellen voor om samen de handen in mekaar te slaan en een duurzame oplossing uit te werken die ervoor zorgt dat alle partijen (werkgevers en freelancers) een mooie toekomst tegemoet kunnen.

Zelf aan de slag met een freelancer?

Op zoek naar een flexibele oplossing voor jouw bedrijf? GiGHOUSE screent freelancers grondig en koppelt snel de juiste freelancer aan de juiste opdracht. Hierbij houden we rekening met de juiste competenties en een cultural fit met jouw bedrijf. Interesse in een vlotte samenwerking met freelancers? GiGHOUSE zet je snel op weg.

student freelancer

Freelancen als student? Het kan!

23 november 2022 #freelancers #starten als freelancer

Kan je freelancen als student? Natuurlijk! Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen om te kunnen starten als student freelancer.

5 min.
Blog lezen
freelance friendly, wat is het?

Freelance Friendly, wat is het en komt mijn onderneming in aanmerking voor het label?

30 augustus 2022 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

 Een tijdje terug sloegen ondernemersorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen en matchingplatform GIGHOUSE de handen in elkaar om het eerste kwaliteitslabel te ontwikkelen voor bedrijven die correct en gewetensvol samenwerken met freelancers.

7 min.
Blog lezen
freelance friendly label door Unizo Oost-Vlaanderen en GiGHOUSE

UNIZO Oost-Vlaanderen en GIGHOUSE lanceren samen het “freelance friendly”-label

30 juni 2022 #persbericht

UNIZO Oost-Vlaanderen en GIGHOUSE lanceren samen een kwaliteitslabel voor bedrijven die helemaal “freelance friendly” zijn

5 min.
Blog lezen
Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…