fbpx
vereenvoudigde boekhouding

Vereenvoudigde boekhouding - eenmanszaak

leestijd: 5min | #freelancers #verdienen als freelancer | 24 augustus 2018 | Daan De Bock
De vereenvoudigde of enkelvoudige boekhouding is verplicht voor alle eenmanszaken. Dit geldt dus ook voor de meeste freelancers, zowel in hoofd- als bijberoep. Het spreekt voor zich dat je alle inkomsten en uitgaven moet kunnen aantonen. Tegenwoordig zijn er tal van gratis online boekhoudprogramma’s die je daarbij helpen.

 

Wat houdt een vereenvoudigde boekhouding in?

1. Aankoopdagboek

Dit bestaat uit alle facturen, rekeningen of nota’s die slaan op de uitgaven van je zaak en zijn genummerd en gesorteerd op datum. Sommige kosten moeten opgesplitst worden in een privé- en beroepsgedeelte zoals bijvoorbeeld de telefoonrekening.

 

2. Verkoopdagboek

In het verkoopdagboek komen alle facturen die je opmaakt voor je geleverde diensten. Dit kan je zelf doen of aan de hand van een factuurprogramma. Ook deze facturen worden genummerd en gesorteerd op datum.

 

3. Financieel dagboek

Hierin worden alle betalingen en ontvangsten voor bedrijfsdoeleinden genoteerd. In de praktijk zijn deze boekingen meestal geautomatiseerd.

 

4. Inventarisdagboek

Jaarlijks moet je een inventaris opmaken van je schulden en bezittingen. Dit is een boekhoudwet, wie dus enkel administratie bij houdt voor de fiscus, hoeft hier geen rekening mee te houden.

Het eenvoudig boekhouden mag dan nog zo’n voordeel zijn, hier staat natuurlijk ook een nadeel tegenover. Zo geldt de vereenvoudigde boekhouding niet tot voldoende bewijslast. Als je ooit tot een juridisch geschil komt met de fiscus, ben jij in het nadeel. De keuze om enkelvoudig- of dubbelboekhouden toe te passen is dus niet enkel afhankelijk van de aard van je zaak maar ook van de risico’s die je zelf wilt nemen.

 

Heb jij nog vragen? GIGHOUSE staat je graag bij. Download de app en registreer als freelancer!

student freelancer

Freelancen als student? Het kan!

23 november 2022 #freelancers #starten als freelancer

Kan je freelancen als student? Natuurlijk! Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen om te kunnen starten als student freelancer.

5 min.
Blog lezen
freelance friendly, wat is het?

Freelance Friendly, wat is het en komt mijn onderneming in aanmerking voor het label?

30 augustus 2022 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

 Een tijdje terug sloegen ondernemersorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen en matchingplatform GIGHOUSE de handen in elkaar om het eerste kwaliteitslabel te ontwikkelen voor bedrijven die correct en gewetensvol samenwerken met freelancers.

7 min.
Blog lezen
Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen
freelancer

Waarom een freelancer inhuren?

8 november 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Veel bedrijven kiezen steevast voor het aanwerven van een vaste medewerker. Maar waarom niet opteren voor de voordelen van een freelancer? Lees hier waarom het inhuren van een freelancer een slimme zet is.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief









    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…