fbpx
vereenvoudigde boekhouding

Vereenvoudigde boekhouding - eenmanszaak

leestijd: 5min | #freelancers #verdienen als freelancer | 24 augustus 2018 | Daan De Bock
De vereenvoudigde of enkelvoudige boekhouding is verplicht voor alle eenmanszaken. Dit geldt dus ook voor de meeste freelancers, zowel in hoofd- als bijberoep. Het spreekt voor zich dat je alle inkomsten en uitgaven moet kunnen aantonen. Tegenwoordig zijn er tal van gratis online boekhoudprogramma’s die je daarbij helpen.

 

Wat houdt een vereenvoudigde boekhouding in?

1. Aankoopdagboek

Dit bestaat uit alle facturen, rekeningen of nota’s die slaan op de uitgaven van je zaak en zijn genummerd en gesorteerd op datum. Sommige kosten moeten opgesplitst worden in een privé- en beroepsgedeelte zoals bijvoorbeeld de telefoonrekening.

 

2. Verkoopdagboek

In het verkoopdagboek komen alle facturen die je opmaakt voor je geleverde diensten. Dit kan je zelf doen of aan de hand van een factuurprogramma. Ook deze facturen worden genummerd en gesorteerd op datum.

 

3. Financieel dagboek

Hierin worden alle betalingen en ontvangsten voor bedrijfsdoeleinden genoteerd. In de praktijk zijn deze boekingen meestal geautomatiseerd.

 

4. Inventarisdagboek

Jaarlijks moet je een inventaris opmaken van je schulden en bezittingen. Dit is een boekhoudwet, wie dus enkel administratie bij houdt voor de fiscus, hoeft hier geen rekening mee te houden.

Het eenvoudig boekhouden mag dan nog zo’n voordeel zijn, hier staat natuurlijk ook een nadeel tegenover. Zo geldt de vereenvoudigde boekhouding niet tot voldoende bewijslast. Als je ooit tot een juridisch geschil komt met de fiscus, ben jij in het nadeel. De keuze om enkelvoudig- of dubbelboekhouden toe te passen is dus niet enkel afhankelijk van de aard van je zaak maar ook van de risico’s die je zelf wilt nemen.

 

Heb jij nog vragen? GIGHOUSE staat je graag bij. Download de app en registreer als freelancer!

Freelancers? Nee danku! Die zijn te duur voor ons bedrijf!

6 februari 2024 #Geld #Opdrachtgever #Prijs

Een analyse toont aan dat de kosten van freelancers vergelijkbaar zijn met die van vaste en uitzendkrachten, waardoor het kiezen van expertise boven contractvorm essentieel is; GIGHOUSE pleit voor het waarderen van flexibele arbeidsvormen en de inzet van zelfstandige experts.

4 min.
Blog lezen
Freelancer summit

3 redenen waarom je aanwezig moet zijn op de Freelancer Summit

10 oktober 2023 #events #freelancers

De Freelancer Summit biedt freelancers waardevolle kansen voor netwerken, bijscholing en persoonlijke ontmoetingen met matchmakers.

5 min.
Blog lezen

Waarom een niche kiezen als freelancer belangrijk is

18 juli 2023 #freelancers

Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je hogere tarieven kan vragen en zinvollere projecten kunt krijgen door de marktvraag te onderzoeken en je vaardigheden te verbeteren.

5 min.
Blog lezen
hr policy

Arbeidsreglement vs. Bedrijfspolicy: zien we nog het bos door de bomen?

12 juli 2023 #freelancers #HR

Arbeidsreglement of bedrijfspolicy? Voor veel HR freelancers is het vaak onduidelijk. Advocatenkantoor A.lex verduidelijkt.

5 min.
Blog lezen

Mijn freelance-activiteit: als natuurlijk persoon of onder een vennootschap?

11 juli 2023 #free #freelancers #verdienen als freelancer

Freelancer in België: Kiezen tussen individu of vennootschap? Ontdek juridische, fiscale en financiële inzichten voor de beste keuze. Praktijkvoorbeeld toont financieel verschil. Slim beslissen met professioneel advies!

5 min.
Blog lezen
copperworks

Waarom 100% thuiswerken geen goed idee is

11 juli 2023 #freelancers

Thuiswerken heeft voordelen, maar ook nadelen zoals vage scheiding werk/privé, verminderd sociaal contact en onaangepaste infrastructuur. Afwisseling en co-workingsspaces helpen freelancers bij het vinden van balans.

3 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief




    [honeypot idnummer]






    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.