fbpx
een freelancer

Wat is een freelancer?

leestijd: 5min | #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers | 20 september 2021 | Thibault

Freelancen wordt steeds populairder. Niet alleen in België maar wereldwijd zien we het aantal freelancers toenemen. We merken echter, dat er nog heel wat twijfel bestaat over wat het begrip ’freelance’ nu precies inhoudt. Dat komt omdat er tot op vandaag geen specifiek freelance statuut bestaat in de Belgische wetgeving. Daarom gingen we voor jou op zoek naar een correcte definitie, aangevuld met wat wat extra informatie, zodat je nooit meer hoeft te twijfelen.

Onze zoektocht naar de perfecte definitie start waar menig zoektochten starten: het woordenboek. Van Dale definieert freelance als: ‘ free·lance (bijwoord) – freelance werken zonder dienstverband’. Jammer genoeg is deze definitie vrij summier en zoeken we naar een meer genuanceerde omschrijving. Beter is de beschrijving van ondernemersorganisatie UNIZO:“Een freelancer is een ondernemer zonder personeel die hoofdzakelijk, maar niet uitsluitend in een business-to-businesscontext (b2b) zakelijke diensten verleent en dit op basis van tijdelijke contracten, opdrachten of projecten”.

Deze definitie geniet ook bij ons van heel wat lof om dat het een mooie samenvatting is van de kernideeën in het begrip “freelance’. Toch is het nodig om wat nuances toe te voegen aan deze samenvatting. In het bijzonder vinden we dat er nog elementen ontbreken aan de definitie. Ten eerste is het belangrijk om te vermelden dat ‘een ondernemer’ een zelfstandige is met een eigen BTW-nummer die is ingeschreven bij de Kruispunt bank van Ondernemingen. Ten tweede ontbreekt er ook de notie van tijdsduur voor de freelancer zelf. Een freelancer kan ervoor kiezen om zelfstandige in hoofdberoep te worden maar het is ook mogelijk om te freelancen in bijberoep.

Wij stellen dus onderstaande definitie voor:

Wat is een freelancer?Een freelancer is een ondernemer, ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen die beschikt over een eigen BTW-nummer en geen personeel heeft, die hoofdzakelijk, maar niet uitsluitend in een business-to-businesscontext (b2b) zakelijke diensten verleent, zowel in bij-beroep als in hoofdberoep en dit op basis van tijdelijke contracten, opdrachten of projecten”.

Wat met synoniemen?

Dat de term freelancer je nog niet geheel duidelijk was, kaartten we hierboven al aan. Toch bestaan er nog enkele andere termen die vaak gebruikt worden als synoniem van ‘freelancer’. Zijn deze termen effectief synoniemen van elkaar of hebben ze elk toch een andere betekenis? Hieronder een overzicht.

 • ZZP’er
  afkorting van: zelfstandige zonder personeel (iem. die als ondernemer werkt zonder anderen in dienst te hebben)
 • Consultant
  die beroepshalve bedrijven adviseert
 • Interim Manager

Een interim-manager is iemand die tijdelijk wordt aangetrokken voor het uitvoeren van bepaalde (management)taken binnen een organisatie. Vaak gaat het om iemand die geen dienstverband heeft bij de onderneming en op management- of executive-niveau opereert. ZZP’er en Freelancer kunnen dus als synoniemen beschouwd worden. De term ZZP wordt echter vooral gebruikt in Nederland terwijl Freelancer de gangbare benaming is in België. Consultants en Interim Managers zijn niet per se freelancers, deze kunnen ook vast in dienst zijn bij het bedrijf in kwestie.

 

Freelancer vs werknemer

Soms is het interessant om te kijken wat iets niet is om een definitie te schrijven. Een freelancer is geen werknemer. Waarin verschillen ze dan?
Een werknemer werkt onder het gezag en toezicht van een baas, bij een freelancer is dit niet het geval. Een freelancer treedt op als leverancier waardoor er geen sprake is van een hiërarchische relatie. Bovendien is er geen sprake van een vaste arbeidsovereenkomst maar gaat een freelancer aan de slag voor verschillende bedrijven onder de vorm van een contract.

Waar je als werknemer een maandelijks brutoloon krijgt en recht hebt op een gewaarborgd maandloon in geval van ziekte, een 13e maand en betaalde feestdagen, wordt je als freelancer enkel beloond voor de prestaties die je levert. Welk tarief hieraan gekoppeld is, leggen opdrachtgever en freelancer onderling contractueel vast. Dit tarief wordt niet uitbetaald als loon, maar gebeurt via een factuur die de opdrachtgever betaalt.

Sociale bijdragen betaalt een freelancer zelf, iets wat bij een werknemer door de baas betaald wordt. Als opdrachtgever impliceert dit dus dat er heel wat minder ‘bijkomende kosten’ verbonden zijn aan het samenwerken met een freelancer dan iemand vast in dienst te nemen. Je betaalt enkel voor de geleverde prestaties én neemt deze kosten in onder de rubriek ‘440. Leveranciers’.

Met dank aan Naomi Van Obbergen en Amy Messely

 

Een freelancer zoeken voor jouw bedrijf?

GiGHOUSE screent freelancers grondig en koppelt snel de juiste freelancer aan jouw opdracht. Hierbij houden we rekening met de juiste competenties en een cultural fit met jouw bedrijf. Interesse in een vlotte samenwerking met freelancers? GiGHOUSE zet je snel op weg.

Neem contact op en wij helpen je verder!

 

Bronnen:
https://www.xerius.be/nl-be/zelfstandig-worden/je-voorbereiding/freelancer-worden#:~:text=Een%20freelancer%20is%20niet%20hetzelfde,betaalt%20ook%20de%20sociale%20bijdragen.
https://www.unizo.be/sites/default/files/uzo-9534-freelancefocus-rapport-2020-online-spreads.pdf
https://www.xerius.be/nl-be/zelfstandigen/schijnzelfstandige

student freelancer

Freelancen als student? Het kan!

23 november 2022 #freelancers #starten als freelancer

Kan je freelancen als student? Natuurlijk! Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen om te kunnen starten als student freelancer.

5 min.
Blog lezen
freelance friendly, wat is het?

Freelance Friendly, wat is het en komt mijn onderneming in aanmerking voor het label?

30 augustus 2022 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

 Een tijdje terug sloegen ondernemersorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen en matchingplatform GIGHOUSE de handen in elkaar om het eerste kwaliteitslabel te ontwikkelen voor bedrijven die correct en gewetensvol samenwerken met freelancers.

7 min.
Blog lezen
freelance friendly label door Unizo Oost-Vlaanderen en GiGHOUSE

UNIZO Oost-Vlaanderen en GIGHOUSE lanceren samen het “freelance friendly”-label

30 juni 2022 #persbericht

UNIZO Oost-Vlaanderen en GIGHOUSE lanceren samen een kwaliteitslabel voor bedrijven die helemaal “freelance friendly” zijn

5 min.
Blog lezen
Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
  Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…