fbpx

Arbeidsmarkt post-corona

leestijd: 5min | #HR #Opdrachtgever | 1 juli 2021 | Amy Messely

We evolueren stilaan naar een nieuw normaal. Welke topics houden de arbeidsmarkt post-corona bezig? Lees hier met welke uitdagingen Human Resources, en per uitbreiding onze bedrijven in het algemeen, dit najaar te maken krijgen.

Bedrijven lopen leeg

De Grote Werkplezierstudie van Accent Jobs toont aan dat 4 op 10 medewerkers van job verandert dit jaar. Zelfde resultaten worden bevestigd in wereldwijd onderzoek door Microsoft. Bedrijven moeten meer dan ooit vechten om medewerkers aan te trekken en aan boord te houden. Maar wat is nu de oorzaak van dit grote verloop in bedrijven? Een grote reden is de toegenomen werkonzekerheid door de coronacrisis. Ook het verplichte thuiswerk speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het verloop grotendeels te wijten aan uitgeputte werknemers. Het toegenomen thuiswerken zorgt voor meer stress dan aanvankelijk werd gedacht. Onderzoek van Microsoft toonde bijvoorbeeld aan dat de tijd die we spenderen op digitale tools zoals Microsoft Teams meer dan verdubbeld is en nog steeds blijft stijgen. Ook het aantal mails dat we versturen en ontvangen stijgt exponentieel. Hoewel er voor België nog geen cijfers beschikbaar zijn, wees een onderzoek in Nederland uit dat 56 procent van de werkende bevolking in de komende zes maanden door burn-out zal uitvallen als ze geen ondersteuning krijgen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het percentage van 2019.

Iedereen freelancer in 2021

De arbeidsmarkt staat onder druk. Dat is zeker. De war for talent is nog nooit zo groot geweest. En toch blijven we allemaal in diezelfde vijver vissen. Moeten we niet dringend in een grotere (andere) vijver gaan vissen? Talent zit namelijk niet alleen meer in vaste contracten, maar ook in zelfstandig statuut. Steeds meer mensen kiezen om te starten met freelancen omwille van de flexibiliteit, variatie, eigen keuze van projecten en work-life balance. Ondanks het kwalitatieve aanbod aan freelancer-experts kiezen veel bedrijven er nog niet voor om deze freelancers te omarmen. Gaat het hier om “onbekend is onbemind”?

Hybride werken: here to stay?

Een derde topic dat post corona zeer interessant blijft is het debat over het thuiswerken. Thuiswerken brengt heel wat voordelen met zich mee zoals het verminderen van de files of een betere work-life-balance. Maar thuiswerk is niet alleen rozengeur en maneschijn. Het zorgt ook voor heel wat nieuwe uitdagingen. Communicatie tussen verschillende teams en departementen loopt moeizaam en teams blijven vastzitten in silo’s. Gebrek aan verbinding tussen verschillende teams en collega’s zorgt dan weer voor een negatieve invloed op de innovatie binnen bedrijven. Het uitzetten van een goede strategie voor hybride werken is dus noodzakelijk voor de optimalisatie van de werking en het behoud van het DNA van jouw bedrijf.

Open hire

Elke HR-manager is er van op de hoogte dat de war for talent door de arbeidsmarkt raast. Daarbij vergt er enige creativiteit voor het aanwenden van nieuwe rekruteringsprocessen. Maak kennis met: Open-hire! Open hiring is een innovatieve rekruteringstechniek waarbij werknemers worden aangenomen zonder sollicitatiegesprek, CV of screening. Iedereen is welkom, ongeacht de opleiding of werkervaring. Werknemers plaatsen zich simpelweg op een wachtlijst. Wanneer er ruimte voor een extra job vrijkomt mag de eerste persoon op de lijst zich meteen bewijzen op de werkvloer. Het fenomeen ontstond in 1982 bij Greyston Bakery in New York. Universiteit Gent voert momenteel onderzoek om na te gaan of deze nieuwe techniek ook in de Vlaamse arbeidsmarkt kan toegepast worden.

Meer weten?

Om antwoorden te bieden op deze vraagstukken brengt GIGHOUSE vier experts samen op 24 augustus 2021. Tijdens een boeiende webinar gaan Rika Coppens (CEO House of HR),  Jos Vermeiren (Algemeen directeur/ gedelegeerd bestuurder Unizo Oost-Vlaanderen), Tom De Wachter (Managing Partner Insilencio) & Maarten Vansteenkiste (Hoogleraar Motivatiepsychologie aan Ugent en Kritisch Klankbord bij Impetus) in debat om de toekomst van hr meer vorm te geven. Interesse om mee te volgen? Dat kan! Klik snel door naar de pagina voor meer informatie en schrijf je in voor het gratis webinar.

Bronnen:

https:/ /www.microsoft.com/en-us/worklab/work-trend-index/hybrid-work

https:/  /bettermindscoaching.com/blog/meer-burn-out-door-corona

https:/ /divergent.be/innovatie/open-hiring/

https:/ /www.mediarte.be/nl/dossiers/welzijn/burn-out/thuiswerken-in-tijden-van-covid-het-perfecte-recept-voor-een-teleburn-out

Wat is een freelancer?

9 september 2021 #freelancer #Opdrachtgevers

Er bestaat heel wat onenigheid over de correcte definitie van het begrip 'freelancer'. Benieuwd wat de juiste omschrijving is? Lees dan snel dit blogartikel.

5 min.
Blog lezen
Tine Dufour tijdens GIG-Talks over open hiring

Wat is Open Hiring®?

31 augustus 2021 #GIG Talks #HR #Onboarden #Opdrachtgever

Hoorde je als HR-manager al over de rekruteringstechniek open hiring? Lees in deze blogpost waarom het al dan niet interessant is om in overweging te nemen.

5 min.
Blog lezen

Arbeidsmarkt post-corona

1 juli 2021 #HR #Opdrachtgever

Stilaan evolueert onze maatschappij naar een nieuw normaal. Voor HR betekent dit nieuwe opportuniteiten alsook nieuwe uitdagingen. Hieronder schetsen wij een beeld van de topics die de arbeidsmarkt post-corona zullen bezighouden.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een HR freelancer?

12 mei 2021 #HR #Opdrachtgever

Interesse in hoe HR freelancers kunnen helpen met jouw HR-beleid? Ontdek hun takenpakket en het belang ervan in dit blogbericht.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een freelance copywriter?

28 april 2021 #copywriting #Opdrachtgever

Heb je altijd al willen weten wat freelance copywriters doen? Lees dan zeker deze blog en ontdek hun meerwaarde voor jouw bedrijf.

3 min.
Blog lezen

Freelancers optimaal en correct onboarden? Deze checklist zet je op weg

26 april 2021 #Onboarden #Opdrachtgever

Samenwerken met freelancers? Investeer dan in een goede onboarding. Dat verhoogt de betrokkenheid stimuleert een optimale samenwerking en komt je projecten alleen maar ten goede.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief