fbpx
bereken je freelance tarief

Bereken je freelance tarief

leestijd: 5min | #freelancers #verdienen als freelancer | 20 september 2021 | Daan De Bock
De opdracht is bijna binnen, de onderhandelingen verlopen vlot en jij kan de opdrachtgever overtuigen dat jij dé aangewezen freelancer bent om zijn onderneming bij te staan. Maar dan volgt de onvermijdelijke vraag: “Wat is jouw tarief”?  Enerzijds zorgt een te lage prijs voor een slechte kwaliteitsperceptie, anderzijds wil je de opdrachtgever niet afschrikken met een te hoge verloning. Niet alleen starters zijn onwetend over de correcte vraagprijs van hun diensten, ook de veteraan freelancers vragen ons advies over de juistheid van eigen hun freelance tarief. Lees hier alles wat je moet weten over jouw eigen prijszetting.
 

Minimumloon berekenen

Freelancer worden start bij de berekening van het juiste tarief. De vuistregel om je eigen verloning te bepalen is in eigenlijk eenvoudig. Je start door het minimumloon te berekenen waaraan je wil werken. Dit doe je door van start te gaan met een overzicht van de vaste kosten die je zal maken. Vaste kosten maak je altijd, zelfs zonder te werken. Voor een grafische designer kan dat bijvoorbeeld de maandelijkse factuur van Adobe zijn of de kostprijs van een degelijke computer. Verkopers daarentegen zullen eerder de kosten van hun voertuig in rekening brengen. Als je kiest voor thuiswerk, kan je nadenken om de inrichting van je studieruimte mee te nemen in de kosten. Deze kosten gaan zo ver als je zelf wil, het is dus belangrijk dat je een zo volledig mogelijk overzicht van je uitgaven maakt.

Vervolgens maak je een raming van de variabele kosten. In vergelijking met de statische vaste kosten zijn variabele kosten dynamisch en verschillen deze per opdracht. Deze kosten zijn bijvoorbeeld de brandstof voor je wagen of simpelweg de liters koffie die je naar binnen giet om je concentratie op peil te houden. Hoewel deze kosten grotendeels opdrachtsgebonden zijn, heb je zeker baat bij een schatting van deze uitgavenposten. Meer freelance-ervaring geeft je beter inzicht in de kosten die je maakt.

 

Bruto netto: nettoloon berekenen

Oké, de kosten zijn opgemeten. En nu? In deze stap ga je na hoeveel je op jaarbasis wil verdienen. Een netto maandloon van bv. 1 700 euro betekent eenjaarloon van 20 400 euro. Bij dit bedrag tellen we de totale kosten. Omdat je als zelfstandige of eenmanszaak je eigen sociale lasten moet dragen, dien je er rekening mee te houden dat je na belastingaftrek en sociale bijdrage nog 50% van je verloning overhoudt. Dit varieert natuurlijk naargelang de vennootschapsvorm waaronder je freelancet, maar 50% is een mooie schatting. We raden dan ook aan om je nettoloon samen met je kosten te verdubbelen zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

 

Working nine to five?

In stap twee calculeren we het aantal dagen dat je per jaar zal werken. Een gedreven freelancer leeft volgens het ‘work hard, play hard’ principe. Daarom is het ook belangrijk dat jij je vakantie naar Ibiza niet over het hoofd ziet. Van de 260 werkdagen in een jaar calculeer je best 20 vakantiedagen in. Een failsafe van 5 à 10 ziektedagen is geen overbodige luxe, tenzij je genoeg vitamin sea in Ibiza gekregen hebt natuurlijk. Als freelancer is het ook niet altijd evident om altijd aan het werk te zijn wanneer je dat wil. Het vinden van relevante projecten blijft een van de grootste uitdagingen van freelancers. Hoe groter je freelance network, hoe makkelijker je natuurlijk kan putten uit je eigen kring. Een digitaal netwerk zoals GiGHOUSE kan je meer projecten garanderen, maar dat verkooppraatje zullen we houden voor onze advertenties :). Moraal van het verhaal: Wees realistisch in het aantal dagen dat je zal werken.

 

Een voorbeeld

We rekenden het bruto te verdienen loon uit en we besloten het aantal dagen dat we per jaar willen werken. Als je deze twee door elkaar deelt bekom je het minimumloon. De echte sherlocks hadden het natuurlijk al door, maar als je dit bedrag deelt door het aantal uren dat je per dag wil werken, dan heb je het minimumloon berekend waaraan je wil werken. Volg je nog? Het klinkt allemaal complexer dan het in werkelijkheid is, een voorbeeld om dit te illustreren:

Freelance copywriter Ellen wil graag 1800 euro per maand verdienen. Ze maakt 2000 euro vaste kosten per jaar en rekent per maand 100 variabele kosten aan. Ze rekent 20 vakantiedagen aan per jaar en houdt rekening met 10 ziektedagen.

(Netto te verdienen jaarloon + totale kosten)x 2 / Aantal dagen dat je wil werken = ((1800 X 12) +( 2000 + 1200)) x2 /230= €215,65

Deel dit bedrag vervolgens door het aantal uren dat je per dag wil werken en je hebt eigenhandig je minimum uurloon berekend.

 

Welke factoren bepalen je freelance tarief mee in 2019?

Nu je de bodem van je eigen freelance tarief kent, kan je jouw prijszetting stapsgewijs omhoog tillen. De treden die je bewandelt zijn die van: ‘branche, het senioriteitsniveau, het type opdracht, de sector van de klant en het tarief van je mede freelancers. Een overzicht:

 

1) De sector van de klant.

De budgetten van je klanten hangen sterk af van de sector waarin ze opereren. Hou altijd goed het vermogen van je klant in het oog. Het budget van een kleine kmo in de pharmacie zal hoger liggen dan het budget van een vereniging zonder winstoogmerk. Dit wil niet zeggen dat je voor minder vermogende klanten onder je eigen budget moet gaan. Je dient gewoon je marge te herberekenen.

 

2) Branche waarin je actief bent

Lever jeHR-advies aan multinationals of verzorg je vertalingen voor de nieuwe website van een KMO? Ook hier koppel je best terug naar je eigencore business. Bij gebrek aan recente cijfers over de freelance marktprijzen in België anno 2019, gaan we even op visite bij onze Noorderburen. Dit overzicht (per branche) zet je alvast op weg.

Gemiddeld uurtarief freelancers

 

3) Ervaring

Hoe meer ervaring je hebt met bepaalde skills of hoe lang je al actief bent in de sector, is van belang bij het zetten van je prijs. Een senior profiel kan zijn ervaring gebruiken als hefboom om een hogere fee aan te rekenen dan een junior profiel. Een gouden tip is de regel van Ericsson. Die zegt dat 10.000 uren nodig zijn om expert te worden in een bepaalde skill. Vaak telt in het bedrijfsleven vooral de mijlpaal van 5 jaar ervaring. Wanneer je de opdrachtgever relevante referenties kan voorleggen die je ervaringsniveau duiden geef je een heldere kijk in jouw prijszetting, doen dus!

 

4) Concurrent freelancer

In de allerlaatste fase kan het handig zijn om jouw tarief naast dat van andere freelancers te leggen. Graag benadrukken we dat dit slechts in de laatste fase dient te gebeuren. Je weet tenslotte wat je waard bent en wat je moet verdienen om uit je kosten te raken. Het kan aanlokkelijk zijn om je te meten aan het tarief van anderen maar dan baseer je jouw loon op de kostenraming van iemand anders. Gebruik dus je concullega’s als maatstaf en niet als de norm. Om je toch nog snel een idee te geven van courante tarieven, geven we je graag nog het volgende mee. In 2014 rekende de gemiddelde freelancer in België een uurloon aan van 56 euro. Voor 2019 ontbreken er wederom relevante cijfers voor België. In Nederland betalen opdrachtgevers gemiddeld 46 euro per uur om een freelancer aan te werven. Daar ligt het gemiddelde enkele euro’s lager dan hier.

 

Freelance tips

Proficiat, je bent nu gewapend met alle informatie om een weloverwogen prijs te bepalen. We geven graag nog twee tips mee die je zullen helpen waken over je tarief:

1) Als de opdrachtgever je prijs te hoogvindt, kan je best aanbieden om het aantal taken in te perken of om minder uren te werken over eenzelfde taak. Zo ben je zeker dat je kosten gedekt blijven en laat je zien dat je prijs weinig onderhandelbaar is.

2) Herbereken je tarief minstens 1 x per jaar. Heel wat factoren die je tarief bepalen zijn dynamisch. Laat je tarief mee evolueren!

student freelancer

Freelancen als student? Het kan!

23 november 2022 #freelancers #starten als freelancer

Kan je freelancen als student? Natuurlijk! Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen om te kunnen starten als student freelancer.

5 min.
Blog lezen
freelance friendly, wat is het?

Freelance Friendly, wat is het en komt mijn onderneming in aanmerking voor het label?

30 augustus 2022 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

 Een tijdje terug sloegen ondernemersorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen en matchingplatform GIGHOUSE de handen in elkaar om het eerste kwaliteitslabel te ontwikkelen voor bedrijven die correct en gewetensvol samenwerken met freelancers.

7 min.
Blog lezen
Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen
freelancer

Waarom een freelancer inhuren?

8 november 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Veel bedrijven kiezen steevast voor het aanwerven van een vaste medewerker. Maar waarom niet opteren voor de voordelen van een freelancer? Lees hier waarom het inhuren van een freelancer een slimme zet is.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…