fbpx
getuigenis freelancer - Katrien Tordeur

De wondere wereld van freelancers... GIGHOUSE freelancer Katrien getuigt.

leestijd: 3min | #freelancers #getuigenissen | 7 december 2018 | Daan De Bock
Regelmatig overspoelt de media ons met het stijgend aantal freelancers en bedrijven die samenwerken met zelfstandige ondernemers. De overstap naar het zelfstandig statuut kan beangstigend lijken en de continue zoektocht naar nieuwe opdrachten is onbekend terrein. Waarom dan toch de sprong wagen? Ontdek het in de getuigenis van freelancer Katrien Tordeur.

 

Vijf jaar geleden zette Katrien de stap om als zelfstandige aan de slag te gaan. Gebeten en gedreven door de HR wereld, richtte ze haar eenmanszaak ‘Trinity Consulting’ op.

“Sinds mijn 23ste ben ik actief in de HR wereld, gedurende 5 jaar heb ik gewerkt als rechterhand van een minister. Omdat ik het vertrouwen van de minister won kreeg ik al snel voldoende vrijheid. Daardoor besefte ik dat ik heel graag mijn eigen baas was. Op het moment dat mijn periode aan het kabinet ten einde liep, was ik even onwetend ‘wat nu?’, maar al snel nam ik de beslissing om over te schakelen naar het zelfstandig statuut.”

 

Vanwaar de beslissing om deze stap te zetten?

“Ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik niet meer in loondienst wou werken. Ik wou mijn eigen baas zijn en vrijheid hebben. Ook ben ik goed in projectmatig werken. Ik ervaar het steeds als een nieuwe uitdaging om actief te zijn op verschillende projecten. Doorheen mijn carrière had ik al heel wat kennis opgedaan, deze wou ik graag op strategisch niveau inzetten in verschillende bedrijven. Al deze zaken even opgesomd, leek het me dus een logische keuze om als zelfstandige aan de slag te gaan.”

 

Hoe ben je aan je eerste opdracht geraakt?

‘Mijn eerste opdracht was een lucky shot! Ik had een bedrijf in gedachten waarmee ik graag een samenwerking wou aangaan. Op een dag trok ik mijn stoute schoenen aan, ben ik binnengestapt bij het bedrijf en heb ik bij de HR verantwoordelijke mijn verhaal gedaan. Een week later ben ik gestart als tijdelijke HR medewerker.’

 

Hoe ervaar jij de continue zoektocht naar projecten? Vind je gemakkelijk geschikte projecten?

“Bij afloop van mijn eerste freelance opdracht, werd ik gecontacteerd door Peak6 (de voorloper van GIGHOUSE). Een combinatie van zelf opdrachten zoeken en opdrachten aangeboden krijgen door GIGHOUSE, zorgt ervoor dat ik nooit lang moet zoeken naar een nieuwe opdracht. Ik ervaar de zoektocht naar nieuwe projecten niet als solliciteren. Ik zie het eerder als samen met bedrijfsleiders nagaan of we voor elkaar iets kunnen betekenen.”

 

Als je vandaag terugblikt naar de voorbije 5 jaar als zelfstandige, wat zijn voor jou dan de voornaamste voor- en nadelen verbonden aan het zelfstandige statuut?

“Voor mij is het allergrootste voordeel mijn vrijheid. Als freelancer sta je in een andere verhouding met je opdrachtgever dan tegenover je baas in loonverband. Ook de variatie in verschillende projecten zou ik niet meer kunnen missen! Ik hou van afwisseling en heb dat absoluut nodig in mijn carrière. De keerzijde hiervan is natuurlijk dat je vaak ’s avonds moet werken om je in te werken in een bepaald project.
Mensen vragen me vaak of ik liever niet wat meer zekerheid heb, maar ik vind niet dat je in een vaste job meer zekerheid hebt dan als freelancer. Ik ben wel een waaghals, een eigenschap die je naar mijn gevoel ergens dient te bezitten als je beslist om als zelfstandige te ondernemen.”

 

Jouw expertisedomein ligt in de HR wereld. Krijg je tijdens een project genoeg ‘feeling’ met het bedrijf en de medewerkers?

‘In de projecten die ik uitvoer is het uiteraard van belang een duidelijk beeld van de organisatiestructuur te hebben en aan te voelen waar de noden van de medewerkers liggen. Zelf heb ik nog nooit moeite gehad om me voldoende in te werken in de bestaande bedrijfscultuur. Ik heb geen nood aan een sterke band met collega’s, wat in de HR wereld meestal al geen evidentie is. Of je nu als vaste medewerker of als freelancer aan de slag gaat, als HR verantwoordelijke maak je meestal geen deel uit van het WhatsAppgroepje onder collega’s waarin de nieuwste roddels verspreid worden.’

Katrien is nog steeds zeer blij met de beslissing die ze 5 jaar geleden nam. ‘Ik ben zeer blij dat ik de stap naar de freelance wereld heb gezet! De bal ligt volledig in mijn kamp: ik neem mijn eigen beslissingen en zorg voor voldoende afwisseling in mijn loopbaan.’

 

Wil je net als Katrien opdrachten voorgesteld krijgen door GIGHOUSE?

 Download de app en ontvang opdrachten!

student freelancer

Freelancen als student? Het kan!

23 november 2022 #freelancers #starten als freelancer

Kan je freelancen als student? Natuurlijk! Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen om te kunnen starten als student freelancer.

5 min.
Blog lezen
freelance friendly, wat is het?

Freelance Friendly, wat is het en komt mijn onderneming in aanmerking voor het label?

30 augustus 2022 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

 Een tijdje terug sloegen ondernemersorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen en matchingplatform GIGHOUSE de handen in elkaar om het eerste kwaliteitslabel te ontwikkelen voor bedrijven die correct en gewetensvol samenwerken met freelancers.

7 min.
Blog lezen
Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen
freelancer

Waarom een freelancer inhuren?

8 november 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Veel bedrijven kiezen steevast voor het aanwerven van een vaste medewerker. Maar waarom niet opteren voor de voordelen van een freelancer? Lees hier waarom het inhuren van een freelancer een slimme zet is.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…