fbpx
Financiële impact corona

GIG talks pt.2 - Financiële impact van Corona

leestijd: 2min | #GiG Talks #GiGHOUSE | 24 november 2020 | Daan De Bock

De gevolgen van COVID-19 lieten zich ook merkbaar voelen in de portefeuille van onze freelancers. Waar er eerder ruimte was om te werken aan een financiële buffer of om overschotten te investeren in de groei van het bedrijf, zagen heel wat freelancers hun inkomsten slinken. Gelukkig werd er voor freelancers die werken onder het statuut van “zelfstandige” enkele steunmaatregelen het leven in geroepen door de overheid. Hieronder, in de tweede episode van onze GIG talks lees je hoe onze freelancers de crisis financieel ervaren hebben.

 

 

Freelancer Caroline had het jaar vooraf een kleine financiële buffer opgebouwd en kon daar gelukkig op terugvallen. “Ik heb bewust zo weinig mogelijk subsidies aangevraagd”. Voor enkele afzonderlijke maanden vroeg ze het overbruggingsrecht en de compensatiepremie aan. “Ik hou mijn hoofd boven water maar het is jammer om te zien dat de buffer waar je zo hard voor gewerkt hebt, nu weg is.”

Het overbruggingsrecht werd door de overheid in maart 2020 in het leven geroepen om ondernemers te steunen die verplicht hun werkzaamheden moesten stilleggen. Ook tijdens de tweede golf (juni tot december) kunnen freelancers die niet of onvoldoende konden opstarten weer beroep doen op deze premie. Naast het overbruggingsrecht zijn er tal van andere steunmaatregelen zoals de hinderpremie en de compensatiepremie voorhanden. Daarnaast krijgen zelfstandigen ook nog een aantal broodnodige gunstmaatregelen zoals uitstel van belastingen en btw.

Ook Kurt deed beroep op de steun van de overheid, de subsidieregeling was zijn redding.“Ik kwam helaas voor elke premie in aanmerking en ze waren erg welkom met een lege agenda”. Maar wat vonden freelancers eigenlijk van manier waarop de overheid de steun regelde? Sabine, expert in subsidies, merkt op dat de subsidieregeling tiptop geregeld werd. “De overheid heeft een enorme bijdrage geleverd om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk het hoofd boven water konden houden.” Momenteel lezen we dat de overheid tijdens de eerste golf al meer dan een miljard euro heeft gestopt in het toekennen van premies.

Maar niet iedereen moest beroep doen op deze premies. Voor sommigen was de corona-crisis wel lucratief. Freelancer Thibault zag namelijk hoe hij tijdens de lockdown heel wat kon besparen op transportkosten. “Ik reken geen transportkosten aan, omdat ik vind dat deze geen meerwaarde hebben voor mijn klanten, daar het thuiswerken spaarde ik deze kost uit”.

Wi

Wil je graag op de hoogte blijven van meer nieuws over GiGHOUSE en de GiG TALKS?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief.
Nieuwsbrief voor freelancers
Nieuwsbrief voor opdrachtgevers

Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen
freelancer

Waarom een freelancer inhuren?

8 november 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Veel bedrijven kiezen steevast voor het aanwerven van een vaste medewerker. Maar waarom niet opteren voor de voordelen van een freelancer? Lees hier waarom het inhuren van een freelancer een slimme zet is.

5 min.
Blog lezen
freelancer

Waar vind ik een freelancer?

27 oktober 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Hoe vind je nu de juiste freelancer voor jouw bedrijf? Hoewel er voldoende aanbod is, kan het toch een hele opdracht zijn om de juiste match te vinden. Lees hieronder hoe je te werk kan gaan.

4 min.
Blog lezen
Freelancers werken in start-up

Waarom freelancers de perfecte werknemers zijn voor start-ups

20 september 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Freelancers alleen aan de slag bij grote bedrijven? Zeker niet! Ontdek hier waarom freelancers de perfecte werknemers zijn voor start-ups.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…