fbpx

GIG talks pt.2 - Financiële impact van Corona

leestijd: 2min | #GIG Talks | 24 november 2020 | Daan De Bock

De gevolgen van COVID-19 lieten zich ook merkbaar voelen in de portefeuille van onze freelancers. Waar er eerder ruimte was om te werken aan een financiële buffer of om overschotten te investeren in de groei van het bedrijf, zagen heel wat freelancers hun inkomsten slinken. Gelukkig werd er voor freelancers die werken onder het statuut van “zelfstandige” enkele steunmaatregelen het leven in geroepen door de overheid. Hieronder, in de tweede episode van onze GIG talks lees je hoe onze freelancers de crisis financieel ervaren hebben.

 

Freelancer Caroline had het jaar vooraf een kleine financiële buffer opgebouwd en kon daar gelukkig op terugvallen. “Ik heb bewust zo weinig mogelijk subsidies aangevraagd”. Voor enkele afzonderlijke maanden vroeg ze het overbruggingsrecht en de compensatiepremie aan. “Ik hou mijn hoofd boven water maar het is jammer om te zien dat de buffer waar je zo hard voor gewerkt hebt, nu weg is.”

Het overbruggingsrecht werd door de overheid in maart 2020 in het leven geroepen om ondernemers te steunen die verplicht hun werkzaamheden moesten stilleggen. Ook tijdens de tweede golf (juni tot december) kunnen freelancers die niet of onvoldoende konden opstarten weer beroep doen op deze premie. Naast het overbruggingsrecht zijn er tal van andere steunmaatregelen zoals de hinderpremie en de compensatiepremie voorhanden. Daarnaast krijgen zelfstandigen ook nog een aantal broodnodige gunstmaatregelen zoals uitstel van belastingen en btw.

Ook Kurt deed beroep op de steun van de overheid, de subsidieregeling was zijn redding.“Ik kwam helaas voor elke premie in aanmerking en ze waren erg welkom met een lege agenda”. Maar wat vonden freelancers eigenlijk van manier waarop de overheid de steun regelde? Sabine, expert in subsidies, merkt op dat de subsidieregeling tiptop geregeld werd. “De overheid heeft een enorme bijdrage geleverd om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk het hoofd boven water konden houden.” Momenteel lezen we dat de overheid tijdens de eerste golf al meer dan een miljard euro heeft gestopt in het toekennen van premies.

Maar niet iedereen moest beroep doen op deze premies. Voor sommigen was de corona-crisis wel lucratief. Freelancer Thibault zag namelijk hoe hij tijdens de lockdown heel wat kon besparen op transportkosten. “Ik reken geen transportkosten aan, omdat ik vind dat deze geen meerwaarde hebben voor mijn klanten, daar het thuiswerken spaarde ik deze kost uit”.

Wil je graag op de hoogte blijven van meer nieuws over GIGHOUSE en de GIG TALKS?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief voor freelancers

Nieuwsbrief voor opdrachtgevers

Wat doet een freelance copywriter?

28 april 2021 #copywriting #Opdrachtgever

Heb je altijd al willen weten wat freelance copywriters doen? Lees dan zeker deze blog en ontdek hun meerwaarde voor jouw bedrijf.

3 min.
Blog lezen

Freelancers optimaal en correct onboarden? Deze checklist zet je op weg

26 april 2021 #Onboarden #Opdrachtgever

Samenwerken met freelancers? Investeer dan in een goede onboarding. Dat verhoogt de betrokkenheid stimuleert een optimale samenwerking en komt je projecten alleen maar ten goede.

5 min.
Blog lezen
Freelance grafisch vormgever

Wat doet een Freelance Graphic Designer?

9 april 2021 #Opdrachtgever

Elke bedrijf heeft nood aan zijn eigen kleur, stijl en vormgeving. Freelance Graphic Designers zijn de perfecte oplossing om jouw bedrijf een persoonlijke toets te geven. Lees hier voor welke zaken jij ze kan inschakelen én waarom ze zo waardevol zijn.

5 min.
Blog lezen

HR-trends 2021

21 januari 2021 #Human Resources #Opdrachtgevers

Melanie Deblanc deelt haar blik op de toekomst van HR in 2021. En daar staan freelancers centraal.

5 min.
Blog lezen

GIG Talks Pt.4 – Freelance activiteiten ombuigen?

12 januari 2021 #freelancer #GIG Talks

In de vierde aflevering van de GIG Talks spreken onze freelancers over het al dan niet ombuigen van hun activiteiten.

2 min.
Blog lezen

GIG Talks pt. 3 – Wat met lopende freelance opdrachten tijdens de lockdown?

2 december 2020 #GIG Talks

Bij heel wat freelancers eindigden begin maart plots heel wat samenwerking als paniekreactie op de corona-crisis. Op welke manier zorgden ze ervoor dat ze toch nog aan de slag konden? Dat lees je in de derde episode van de GIG Talks.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief