fbpx
Financiële impact corona

GIG talks pt.2 - Financiële impact van Corona

leestijd: 2min | #GiG Talks #GiGHOUSE | 24 november 2020 | Daan De Bock

De gevolgen van COVID-19 lieten zich ook merkbaar voelen in de portefeuille van onze freelancers. Waar er eerder ruimte was om te werken aan een financiële buffer of om overschotten te investeren in de groei van het bedrijf, zagen heel wat freelancers hun inkomsten slinken. Gelukkig werd er voor freelancers die werken onder het statuut van “zelfstandige” enkele steunmaatregelen het leven in geroepen door de overheid. Hieronder, in de tweede episode van onze GIG talks lees je hoe onze freelancers de crisis financieel ervaren hebben.

 

 

Freelancer Caroline had het jaar vooraf een kleine financiële buffer opgebouwd en kon daar gelukkig op terugvallen. “Ik heb bewust zo weinig mogelijk subsidies aangevraagd”. Voor enkele afzonderlijke maanden vroeg ze het overbruggingsrecht en de compensatiepremie aan. “Ik hou mijn hoofd boven water maar het is jammer om te zien dat de buffer waar je zo hard voor gewerkt hebt, nu weg is.”

Het overbruggingsrecht werd door de overheid in maart 2020 in het leven geroepen om ondernemers te steunen die verplicht hun werkzaamheden moesten stilleggen. Ook tijdens de tweede golf (juni tot december) kunnen freelancers die niet of onvoldoende konden opstarten weer beroep doen op deze premie. Naast het overbruggingsrecht zijn er tal van andere steunmaatregelen zoals de hinderpremie en de compensatiepremie voorhanden. Daarnaast krijgen zelfstandigen ook nog een aantal broodnodige gunstmaatregelen zoals uitstel van belastingen en btw.

Ook Kurt deed beroep op de steun van de overheid, de subsidieregeling was zijn redding.“Ik kwam helaas voor elke premie in aanmerking en ze waren erg welkom met een lege agenda”. Maar wat vonden freelancers eigenlijk van manier waarop de overheid de steun regelde? Sabine, expert in subsidies, merkt op dat de subsidieregeling tiptop geregeld werd. “De overheid heeft een enorme bijdrage geleverd om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk het hoofd boven water konden houden.” Momenteel lezen we dat de overheid tijdens de eerste golf al meer dan een miljard euro heeft gestopt in het toekennen van premies.

Maar niet iedereen moest beroep doen op deze premies. Voor sommigen was de corona-crisis wel lucratief. Freelancer Thibault zag namelijk hoe hij tijdens de lockdown heel wat kon besparen op transportkosten. “Ik reken geen transportkosten aan, omdat ik vind dat deze geen meerwaarde hebben voor mijn klanten, daar het thuiswerken spaarde ik deze kost uit”.

Wi

Wil je graag op de hoogte blijven van meer nieuws over GiGHOUSE en de GiG TALKS?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief.
Nieuwsbrief voor freelancers
Nieuwsbrief voor opdrachtgevers

Freelancers? Nee danku! Die zijn te duur voor ons bedrijf!

6 februari 2024 #Geld #Opdrachtgever #Prijs

Een analyse toont aan dat de kosten van freelancers vergelijkbaar zijn met die van vaste en uitzendkrachten, waardoor het kiezen van expertise boven contractvorm essentieel is; GIGHOUSE pleit voor het waarderen van flexibele arbeidsvormen en de inzet van zelfstandige experts.

4 min.
Blog lezen
Freelancer summit

3 redenen waarom je aanwezig moet zijn op de Freelancer Summit

10 oktober 2023 #events #freelancers

De Freelancer Summit biedt freelancers waardevolle kansen voor netwerken, bijscholing en persoonlijke ontmoetingen met matchmakers.

5 min.
Blog lezen

Waarom een niche kiezen als freelancer belangrijk is

18 juli 2023 #freelancers

Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je hogere tarieven kan vragen en zinvollere projecten kunt krijgen door de marktvraag te onderzoeken en je vaardigheden te verbeteren.

5 min.
Blog lezen
hr policy

Arbeidsreglement vs. Bedrijfspolicy: zien we nog het bos door de bomen?

12 juli 2023 #freelancers #HR

Arbeidsreglement of bedrijfspolicy? Voor veel HR freelancers is het vaak onduidelijk. Advocatenkantoor A.lex verduidelijkt.

5 min.
Blog lezen

Mijn freelance-activiteit: als natuurlijk persoon of onder een vennootschap?

11 juli 2023 #free #freelancers #verdienen als freelancer

Freelancer in België: Kiezen tussen individu of vennootschap? Ontdek juridische, fiscale en financiële inzichten voor de beste keuze. Praktijkvoorbeeld toont financieel verschil. Slim beslissen met professioneel advies!

5 min.
Blog lezen
copperworks

Waarom 100% thuiswerken geen goed idee is

11 juli 2023 #freelancers

Thuiswerken heeft voordelen, maar ook nadelen zoals vage scheiding werk/privé, verminderd sociaal contact en onaangepaste infrastructuur. Afwisseling en co-workingsspaces helpen freelancers bij het vinden van balans.

3 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief
    [honeypot idnummer]


    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.