fbpx

GIG talks pt.2 - Financiële impact van Corona

leestijd: 2min | #GIG Talks | 24 november 2020 | Daan De Bock

De gevolgen van COVID-19 lieten zich ook merkbaar voelen in de portefeuille van onze freelancers. Waar er eerder ruimte was om te werken aan een financiële buffer of om overschotten te investeren in de groei van het bedrijf, zagen heel wat freelancers hun inkomsten slinken. Gelukkig werd er voor freelancers die werken onder het statuut van “zelfstandige” enkele steunmaatregelen het leven in geroepen door de overheid. Hieronder, in de tweede episode van onze GIG talks lees je hoe onze freelancers de crisis financieel ervaren hebben.

 

Freelancer Caroline had het jaar vooraf een kleine financiële buffer opgebouwd en kon daar gelukkig op terugvallen. “Ik heb bewust zo weinig mogelijk subsidies aangevraagd”. Voor enkele afzonderlijke maanden vroeg ze het overbruggingsrecht en de compensatiepremie aan. “Ik hou mijn hoofd boven water maar het is jammer om te zien dat de buffer waar je zo hard voor gewerkt hebt, nu weg is.”

Het overbruggingsrecht werd door de overheid in maart 2020 in het leven geroepen om ondernemers te steunen die verplicht hun werkzaamheden moesten stilleggen. Ook tijdens de tweede golf (juni tot december) kunnen freelancers die niet of onvoldoende konden opstarten weer beroep doen op deze premie. Naast het overbruggingsrecht zijn er tal van andere steunmaatregelen zoals de hinderpremie en de compensatiepremie voorhanden. Daarnaast krijgen zelfstandigen ook nog een aantal broodnodige gunstmaatregelen zoals uitstel van belastingen en btw.

Ook Kurt deed beroep op de steun van de overheid, de subsidieregeling was zijn redding.“Ik kwam helaas voor elke premie in aanmerking en ze waren erg welkom met een lege agenda”. Maar wat vonden freelancers eigenlijk van manier waarop de overheid de steun regelde? Sabine, expert in subsidies, merkt op dat de subsidieregeling tiptop geregeld werd. “De overheid heeft een enorme bijdrage geleverd om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk het hoofd boven water konden houden.” Momenteel lezen we dat de overheid tijdens de eerste golf al meer dan een miljard euro heeft gestopt in het toekennen van premies.

Maar niet iedereen moest beroep doen op deze premies. Voor sommigen was de corona-crisis wel lucratief. Freelancer Thibault zag namelijk hoe hij tijdens de lockdown heel wat kon besparen op transportkosten. “Ik reken geen transportkosten aan, omdat ik vind dat deze geen meerwaarde hebben voor mijn klanten, daar het thuiswerken spaarde ik deze kost uit”.

Wil je graag op de hoogte blijven van meer nieuws over GIGHOUSE en de GIG TALKS?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief voor freelancers

Nieuwsbrief voor opdrachtgevers

Wat is een freelancer?

9 september 2021 #freelancer #Opdrachtgevers

Er bestaat heel wat onenigheid over de correcte definitie van het begrip 'freelancer'. Benieuwd wat de juiste omschrijving is? Lees dan snel dit blogartikel.

5 min.
Blog lezen
Tine Dufour tijdens GIG-Talks over open hiring

Wat is Open Hiring®?

31 augustus 2021 #GIG Talks #HR #Onboarden #Opdrachtgever

Hoorde je als HR-manager al over de rekruteringstechniek open hiring? Lees in deze blogpost waarom het al dan niet interessant is om in overweging te nemen.

5 min.
Blog lezen

Arbeidsmarkt post-corona

1 juli 2021 #HR #Opdrachtgever

Stilaan evolueert onze maatschappij naar een nieuw normaal. Voor HR betekent dit nieuwe opportuniteiten alsook nieuwe uitdagingen. Hieronder schetsen wij een beeld van de topics die de arbeidsmarkt post-corona zullen bezighouden.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een HR freelancer?

12 mei 2021 #HR #Opdrachtgever

Interesse in hoe HR freelancers kunnen helpen met jouw HR-beleid? Ontdek hun takenpakket en het belang ervan in dit blogbericht.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een freelance copywriter?

28 april 2021 #copywriting #Opdrachtgever

Heb je altijd al willen weten wat freelance copywriters doen? Lees dan zeker deze blog en ontdek hun meerwaarde voor jouw bedrijf.

3 min.
Blog lezen

Freelancers optimaal en correct onboarden? Deze checklist zet je op weg

26 april 2021 #Onboarden #Opdrachtgever

Samenwerken met freelancers? Investeer dan in een goede onboarding. Dat verhoogt de betrokkenheid stimuleert een optimale samenwerking en komt je projecten alleen maar ten goede.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief