fbpx
belang hr kmo's

Onderschat het belang van HR binnen KMO’s niet

leestijd: 5min | #opdrachtgevers #trends | 26 november 2018 | Daan De Bock
Je hebt enkele IT-uitdagingen en neemt contact op met een IT-consultant. Je wilt een propere werkplek en schakelt een schoonmaakdienst in. Je dient belangrijke contracten te vertalen en huurt een externe vertaler-tolk in. Door een gebrek aan tijd en/of expertise doen bedrijven regelmatig beroep op een externe partij. Heb je er ooit al bij stil gestaan dat je ook beroep kan doen op een externe HR Manager?

 

Externe HR Manager, jouw sidekick

Iedereen weet het: een sterk bedrijf heeft nood aan een optimaal HR beleid dat gedragen wordt door betrokken en gemotiveerde medewerkers.  Om dit te bekomen, heb je nood aan een gestructureerd personeelsbeleid. Door een externe HR Manager in te schakelen, kan jij je volledig focussen op de corebusiness van je bedrijf. De HR manager besteedt voldoende aandacht aan je medewerkers en het HR beleid in het algemeen.

 

Van personeelsdirecteur naar HR Manager

De tijd dat de personeelsdirecteur zich afzonderde in een afgesloten en afgelegen kantoor ligt ver achter ons. Vroeger had de personeelsdirecteur eerder een administratieve rol en zorgde deze ervoor dat loonbrieven op tijd werden verstuurd en uitbetalingen vlot verliepen. Vandaag hebben we heel wat andere verwachtingen van de personeelsverantwoordelijke. Ten eerste verdient de personeelsdirecteur meer dan ooit de titel “manager”. De HRM is namelijk de spilfiguur van het bedrijf geworden dat de motor draaiende houdt en zorgt voor een gealigneerd HR beleid dat een houvast biedt voor elke medewerker.

 

Groeiende verwachtingen

In de loop der eeuwen heeft het personeelsbeleid zich steeds meer ontwikkeld. Van Paternalisme tijdens de pre-industriële revolutie, waarin er weinig oog was voor sociale aspecten en medewerkers geen eigen verantwoordelijkheden kregen, tot Humanresourcemanagement vanaf de jaren 90. Vandaag de dag kent de medewerker een grote mate van autonomie en verwacht je dat hij/zij meedenkt in het optimaliseren van alle bedrijfsprocessen. Door de groeiende verwachtingen van de medewerker en complexere processen, stijgen de verwachtingen van de HR-rol sneller dan ooit.

De HR manager dient op de hoogte te zijn van alle competenties die in het bedrijf aanwezig zijn en houdt de ontwikkeling van deze competenties nauwgezet in de gaten.

  • Aan een gestructureerd competentiebeleid koppelen we een opleidingsbeleid, wat er voor zorgt dat medewerkers gemotiveerd blijven. Dit is zeker niet onbelangrijk als je weet dat de nieuwe generaties aan de deur staan te kloppen met totaal andere verwachtingen.
  • Een gestructureerd loonbeleid zorgt voor transparantie en een uitgebreid motiverend kader.
  • Een evaluatiebeleid op maat van het bedrijf houdt medewerkers dichtbij en betrokken.
  • Een duidelijke missie en visie wordt door de HRM vertaald naar de werkvloer en houdt de medewerkers op 1 lijn.

 

Weet elke medewerker welke waarden worden gedragen binnen de onderneming? Is elke medewerker op de hoogte van de koers die het bedrijf bevaart? Dit zijn slechts enkele zaken die ervoor zorgen dat medewerkers op dezelfde lijn zitten, ze samen met het bedrijf willen groeien en dat hun intrinsieke motivatie wordt gestimuleerd.

Al deze taken, gecombineerd met het uitdokteren van subsidiemogelijkheden en de constante bewaking van de veranderingen binnen de sociale wetgeving, zorgen ervoor dat elke KMO de belangrijke rol binnen HR niet meer mag (of kan) onderschatten. De HR manager denkt vandaag mee op strategisch niveau, kan meepraten over business, bewaakt het behalen van targets en beseft meer dan ooit dat men alleen tevreden klanten creëert met tevreden medewerkers.

 

“Customers will never love a company until the employees love it first” by Simon Sinek

Vaak krijgen wij de opmerking : “Wij hebben slechts een paar medewerkers in dienst en daarom is HR hier niet nodig”. Beste heer, dame, hoor ik u nu zeggen dat uw ene medewerker minder aandacht verdient dan die 10-tallen medewerkers binnen grotere bedrijven? Is het niet zo, dat als net deze enige medewerker ongemotiveerd en ongelukkig rondloopt, dit een zeer grote impact zal hebben op uw bedrijfsresultaten?

Dat een bedrijf met slechts een paar medewerkers geen full-time HR manager dient in huis te nemen, is een terecht statement. Maar dat HR een onbekend en onbemind begrip blijft is een fout die vaker wordt gemaakt en die zware gevolgen kan hebben voor de toekomst van uw bedrijf. Geen full-time HR manager nodig? Omring u dan op zijn minst met de juiste partners en laat u, op geregelde tijdstippen, adviseren door specialisten.

 

Een freelancer inzetten om uw bedrijf naar een hoger HR-level te brengen?

Wij brengen jou in contact met het juiste profiel!   
We nemen binnen de 48u contact op om al jouw vragen te beantwoorden!

Neem contact op met GIGHOUSE

student freelancer

Freelancen als student? Het kan!

23 november 2022 #freelancers #starten als freelancer

Kan je freelancen als student? Natuurlijk! Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen om te kunnen starten als student freelancer.

5 min.
Blog lezen
freelance friendly, wat is het?

Freelance Friendly, wat is het en komt mijn onderneming in aanmerking voor het label?

30 augustus 2022 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

 Een tijdje terug sloegen ondernemersorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen en matchingplatform GIGHOUSE de handen in elkaar om het eerste kwaliteitslabel te ontwikkelen voor bedrijven die correct en gewetensvol samenwerken met freelancers.

7 min.
Blog lezen
Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen
freelancer

Waarom een freelancer inhuren?

8 november 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Veel bedrijven kiezen steevast voor het aanwerven van een vaste medewerker. Maar waarom niet opteren voor de voordelen van een freelancer? Lees hier waarom het inhuren van een freelancer een slimme zet is.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…