fbpx
HR trends

Surf mee op de golf van de 4 belangrijkste trends in HR!

leestijd: 5min | #Opdrachtgever | 31 oktober 2018 | Daan De Bock

Human resources worden net als andere sectoren enorm beïnvloed door de digitalisering. Nieuwe trends overspoelen het HR-landschap en laten een krachtige indruk na. We maken daarom graag een duidelijk overzicht van de belangrijkste veranderingen. Je kent onderstaande trends misschien wel al, maar weet je ook hoe je hier volledig op kan inspelen?

1) To measure is to know

Na Lifelogging of de Quantified Selfbeweging hebben analytics ook hun intrede gedaan in de human resources. Hoewel HR vaak wordt aangedreven door een gezonde portie buikgevoel, kunnen cijfers ook een krachtige extra laag aan de besluitvorming geven. Belangrijker nog, data kan het belang van je HR inspanningen aantonen. Op die manier wint het vakgebied aan kwantitatief bestaansrecht. Human resources groeien uit tot een sector waarin de mens centraal blijft staan maar waar cijfers alles meer meetbaar maken. Als HR manager kan je zelf aan de slag gaan met het verzamelen van gegevens door te putten uit een klein leger aan nieuwe software paketten, online tools, websites en applicaties.

2) Online, online & online

De dagen van klassieke advertenties in de krant sterven een stille dood. En ja, je kon het al raden: “online” is het nieuwe toverwoord. De mogelijkheden om online aan te werven zijn enorm uitgebreid: Facebook, Linkedin, de vele “jobadvertentie sites” en zelfs Google gooit alles in de strijd om talent aan te trekken. De bedrijfswebsite is dé plek geworden om je vacatures ten toon te spreiden. Maar verder wordt er ook vaker via het persoonlijk netwerk van de werkgever gezocht naar sterke profielen. Het inzetten van video en gamification is daarbij zeker geen uitzondering. Een digitale strategie ontwikkelen is daarom ook onmisbaar geworden.

3) Technologic

HR wordt vooral gekenmerkt door een enorme toevoer aan nieuwe technologieën. Al gehoord van het inzetten van een chatbot? Of toevallig kandidaten aangeworven door gebruik te maken van virtual reality? Het kan allemaal! Terwijl een job scoren via een mobiele applicatie op je telefoon vroeger nog uitzonderlijk was, gebeurt het vandaag de dag standaard. Naar schatting werd er het voorbije jaar 14 miljard dollar wereldwijd in nieuwe HR technologie gepompt. Reden genoeg om een kijkje te nemen in het aanbod van nieuwe mogelijkheden.

4) War on talent

Alsof de digtale evolutie het landschap niet al hard genoeg door elkaar geschud heeft, valt de schaduw van de war on talent over de schouder van elke HR manager. De zoektocht naar talent wijzigde al van het uitschrijven van specifieke jobomschrijvingen naar een speurtocht om persoonlijkheden met competenties die groeipotentieel hebben. Deze switch in handelswijze betekent dat profielen met sterke competenties het voor het zeggen krijgen en zelf kiezen waar ze willen werken. HR managers moeten er voor zorgen dat hun bedrijf de plaats is waar deze profielen willen werken. Geen eenvoudige taak.

De oplossing

Je realiseert je ten volle dat deze trends stuk voor stuk een plaats in jouw HR-beleid verdienen. Maar hoe speel je hier nu voldoende op in?

Wel, eigenlijk is het eenvoudig. Wij raden aan om voor elke niche in deze trends te werken met een expert in dat vakgebied. Enkel professionals die zich gespecialiseerd hebben in deze trends hebben de mogelijkheid om een team de juiste richting op te sturen. Er is dus nood aan specialisatie en expertise om de puntjes op de i te zetten. Maar je kan toch niet voor elke trend een nieuwe werknemer inhuren?

Neen! En dat hoeft ook niet. De voordelen van deze GIG economie zijn dat er een hele hoop expertise en specialisatie te verkrijgen is op tijdelijke basis. Je hoeft dus geen permanente werkkracht aan te werven om jouw HR-changetraject te begeleiden of om jouw technologie up to date te brengen. Een tijdelijke freelancer kan je bedrijf op korte tijd en zonder lange termijn commitment helemaal vernieuwen. Je investeert dus in oplossingen en doet daarvoor beroep op de jarenlange expertise van een freelancer zonder dat jouw team helemaal moet wijzigen.  Deze strategie is niet alleen kostenbesparend, het levert je ook een frisse kijk in je flow van zaken op. Alleen maar voordelen dus!

Waar wacht je nog op?

GIGHOUSE is een gloednieuw digitaal platform dat jou in contact brengt met de beste freelancers. Een opdracht registreren is volledig gratis. We matchen opdrachtgevers met de sterkste freelancers en regelen de contracten en zorgen voor de uitbetaling. GIGHOUSE is genieten van freelancers zonder onnodige zorgen.

Wat is een freelancer?

9 september 2021 #freelancer #Opdrachtgevers

Er bestaat heel wat onenigheid over de correcte definitie van het begrip 'freelancer'. Benieuwd wat de juiste omschrijving is? Lees dan snel dit blogartikel.

5 min.
Blog lezen
Tine Dufour tijdens GIG-Talks over open hiring

Wat is Open Hiring®?

31 augustus 2021 #GIG Talks #HR #Onboarden #Opdrachtgever

Hoorde je als HR-manager al over de rekruteringstechniek open hiring? Lees in deze blogpost waarom het al dan niet interessant is om in overweging te nemen.

5 min.
Blog lezen

Arbeidsmarkt post-corona

1 juli 2021 #HR #Opdrachtgever

Stilaan evolueert onze maatschappij naar een nieuw normaal. Voor HR betekent dit nieuwe opportuniteiten alsook nieuwe uitdagingen. Hieronder schetsen wij een beeld van de topics die de arbeidsmarkt post-corona zullen bezighouden.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een HR freelancer?

12 mei 2021 #HR #Opdrachtgever

Interesse in hoe HR freelancers kunnen helpen met jouw HR-beleid? Ontdek hun takenpakket en het belang ervan in dit blogbericht.

5 min.
Blog lezen

Wat doet een freelance copywriter?

28 april 2021 #copywriting #Opdrachtgever

Heb je altijd al willen weten wat freelance copywriters doen? Lees dan zeker deze blog en ontdek hun meerwaarde voor jouw bedrijf.

3 min.
Blog lezen

Freelancers optimaal en correct onboarden? Deze checklist zet je op weg

26 april 2021 #Onboarden #Opdrachtgever

Samenwerken met freelancers? Investeer dan in een goede onboarding. Dat verhoogt de betrokkenheid stimuleert een optimale samenwerking en komt je projecten alleen maar ten goede.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief