fbpx
GIG-economie

Klaar voor de GIG-economie? 7 tips & tricks

leestijd: 2min | #GiG Economie #GiGHOUSE | 12 juni 2019 | Daan De Bock
In de hipste co-workingspace van Gent lanceerde GIGHOUSE op 4 juni het launch en netwerkevent: “Ben je klaar voor de GIG-economie”. Met als eenzijdig doel: het overwinnen van de War for Expertise.

Het nieuw matchingplatform van GIGHOUSE speelt de hoofdrol in een reeks oplossingen die wij aanreiken om de slag om talent te winnen. Om je alvast op weg te zetten vatten wij hier de belangrijkste bemerkingen samen. Wat volgt is een stappenplan om jouw organisatie voor te bereiden op het aanstormend freelance talent.

 

1. Maak een duidelijke definitie van wat er effectief nodig is binnen uw onderneming

Definieer functietitels zo uitgebreid mogelijk en kijk niet in kader van de titel zelf maar som de expertise op die nodig is. Op deze manier kan er makkelijker gematched worden op basis van skills.

 

2. Informeer HR en alle andere afdelingen in uw bedrijf

Breng alle medewerkers op de hoogte dat de onderneming werkt met freelancers. Betrek HR ook in alle afdelingen. Indien je als bedrijf een goed HR beleid doorvoert is het mogelijk om bij het zoeken naar een freelancer te zorgen voor een cultural fit tussen de freelancer en jouw bedrijf, dit zorgt voor een succesvolle samenwerking.

 

3. Zorg voor een goed juridisch kader

Door een goed juridisch kader op te maken voor het tewerkstellen van freelancers kan je afrekenen met angsten rond het lekken van bedrijfsgeheimen en de vertrouwelijkheid. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de juiste overeenkomsten conform alle wetgevingen zodat je met een gerust gemoed een samenwerking met een freelancer kan aangaan.

 

4. Structureel inzetten van freelancers

Freelancers vangen voornamelijk tijdelijke posities op maar kunnen ook structureel ingezet worden. Het maakt dus niet uit of je voor een bepaald project een freelancer 6 maand wil inschakelen of juist een dag in de week gedurende 12 maand, beide opties zijn mogelijk.

 

5. Bereid je voor op de toekomst

De freelancers zijn er en worden in aantal steeds groter, dus belangrijk om nu reeds te starten. Afgelopen jaar waren er in Vlaanderen alleen al 127 227 freelancers actief. Dit was een stijging van ongeveer 20% ten opzichte van 2015. Op basis van bovenstaande gegevens kunnen we veronderstellen dat er tegen 2030 waarschijnlijk meer mensen op freelance basis zullen werken dan in loondienst.

 

6. Verwacht en eis transparantie

Uit een studie uitgevoerd door IVOX blijkt dat ¾ nog geen gebruik maakt van platformen voor het vinden van een geschikte freelancer. Een van de grootste bemerkingen om dit niet te doen is dat deze onvoldoende transparant zijn. Bij het kiezen voor een geschikt platform voor het vinden van jouw ideale freelancer is het belangrijk aandacht te besteden aan alle voorwaarden van het platform. Voorwaarden in verband met de transparantie tussen opdrachtgever – freelancer – platform zijn doorslaggevend.

 

7. Verder kijken dan eigen netwerk

Het zoeken naar dé freelancematch voor jouw specifieke opdracht kan een huzarenwerk zijn. Daarom kan het interessant zijn te kiezen voor een platform die de matching voor jou doet. Liefst van al rekening houdend met de gevraagde expertise, de beschikbaarheid en de waarden van jouw bedrijf.

 

Een freelancer zoeken voor jouw bedrijf?

GiGHOUSE screent freelancers grondig en koppelt snel de juiste freelancer aan jouw opdracht. Hierbij houden we rekening met de juiste competenties en een cultural fit met jouw bedrijf. Interesse in een vlotte samenwerking met freelancers? GiGHOUSE zet je snel op weg.

Neem contact op en wij helpen je verder!

Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen
freelancer

Waarom een freelancer inhuren?

8 november 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Veel bedrijven kiezen steevast voor het aanwerven van een vaste medewerker. Maar waarom niet opteren voor de voordelen van een freelancer? Lees hier waarom het inhuren van een freelancer een slimme zet is.

5 min.
Blog lezen
freelancer

Waar vind ik een freelancer?

27 oktober 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Hoe vind je nu de juiste freelancer voor jouw bedrijf? Hoewel er voldoende aanbod is, kan het toch een hele opdracht zijn om de juiste match te vinden. Lees hieronder hoe je te werk kan gaan.

4 min.
Blog lezen
Freelancers werken in start-up

Waarom freelancers de perfecte werknemers zijn voor start-ups

20 september 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Freelancers alleen aan de slag bij grote bedrijven? Zeker niet! Ontdek hier waarom freelancers de perfecte werknemers zijn voor start-ups.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…