fbpx
student freelancer

Freelancen als student? Het kan!

leestijd: 5min | #freelancers #starten als freelancer | 23 november 2022 | Anna Janssens
Ontwerp je af en toe posters voor de locale jeugdbeweging? Maak je soms websites en ben je het aanspreekpunt voor al het photoshopwerk van je vrienden? Dan is een carrière als freelancer misschien wel iets voor jou.
Hieronder nemen we je mee in de verschillende stappen die je moet ondernemen om te starten als student freelancer. Benieuwd? Lees meer 👇

 

Wat wil je doen als student freelancer?

Voor je aan de slag gaat als student freelancer, is het zeer belangrijk om te bepalen welke diensten je gaat aanbieden. Kortom, wat kan je goed en voor wat kunnen mensen bij jou terecht.

Wat hierbij kan helpen, is een oplijsting maken van alle skills en tools die je bezit. Waarin ben jij een krak en waarbij vragen mensen jouw hulp?

 

Welke zaken moet je regelen voor je opstart als student freelancer?

Oké, je weet nu in welke branche je gaat freelancen. Bij de volgende stap komt wat papierwerk kijken maar niet gevreesd, wij loodsen jou er graag doorheen!

 

Ondernemingsnummer aanvragen

Allereerst moet je een ondernemingsnummer aanvragen. Dit doe je door je in te schrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Een ondernemingsnummer zorgt ervoor dat overheidsinstanties, leveranciers en klanten jouw onderneming kunnen identificeren.

Je zal ook een BTW-nummer nodig hebben. Je ondernemingsnummer is hetzelfde als je BTW-nummer. Alleen komt erbij dat laatste nog een BE voor te staan.

 

Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

Heb je je ondernemingsnummer ontvangen? Dan kan je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds (zoals Liantis). Dit is verplicht voor elke onderneming, ook voor student freelancers.

Bij je inschrijving moet je een attest van je onderwijsinstelling kunnen voorleggen. Hierin moet staan dat je voor minstens 27 studiepunten bent ingeschreven of dat je minstens 17 lesuren per week hebt.

Hoeveel ga je vragen voor je diensten?

Al je paperassen zijn geregeld, het is tijd om na te denken over je freelance tarief. Hoeveel ga je vragen voor je diensten?

Ervaring is een van de belangrijkste factoren bij het bepalen van je fee. Als je kan coderen als geen ander, dan kan je natuurlijk meer vragen dan wanneer je slechts de basics kan.

Het gemiddelde binnen de sector kan een goed startpunt zijn om je fee te bepalen. Maar om een correct tarief te bepalen dat bij jouw profiel past moet je een uitgebreide denkoefening maken.

Lees hier hoe je je freelance tarief berekent.

Opgelet! Als je inkomen meer is dan €7.329,21 zal je sociale bijdragen moeten betalen. Hou hier dus rekening mee wanneer je je tarief vastlegt.

 

Hoe vind je je eerste opdrachten als student freelancer?

Ziezo! Alles is klaar om te starten als freelancer maar waar vind je nu je eerste opdrachten?

Mond-tot-mondreclame

Vertel je vrienden en familie dat je bent begonnen als freelancer en laat hen jouw klankbord zijn. Vaak vind je zo al een heleboel projecten.

Na afloop van een project kan je ook altijd vragen of de opdrachtgever tevreden was van jouw werk.

Sociale media

Sociale media zijn hier zeer belangrijk. Via jouw kanalen kunnen potentiële klanten je snel opzoeken. Het is ook een goede manier om je werk te tonen!

Eén van de belangrijkste kanalen is LinkedIn, hét platform voor professionals. Wil je gevonden worden? Zorg dan voor een sterk profiel!

Matchmakingbureaus

Heb je alles geprobeerd maar lopen de opdrachten nog steeds niet binnen? Schrijf je dan gratis in op het matchingplatform van GiGHOUSE. GIGHOUSE heeft heel wat opdrachten voor startende freelancers,. Je vindt er vast en zeker eentje voor jou.

Neem snel een kijkje naar de open vacatures bij GiGHOUSE!

Tips & tricks voor startende student freelancers

Extra hulp nodig om te starten als student freelancer?

Vaak hebben onderwijsinstellingen contactpersonen die jou verder op weg kunnen helpen. Vraag dus zeker aan jouw school of ze jou kunnen helpen, dat maakt het opstartproces iets gemakkelijker.

Wat als ik afstudeer?

Wanneer je afstudeert kan je gewoon blijven freelancen Je bent automatisch zelfstandige in hoofdberoep als je nog geen andere job hebt.

Ga je na je studies als werknemer aan de slag? Dan moet je status gewijzigd worden van student-zelfstandige naar zelfstandige in bijberoep.

Wat met mijn boekhouding?

Moet je als student freelancer ook een boekhouding bijhouden?

Het antwoord hierop is neen. Een boekhouding bijhouden is niet verplicht als je als student een eenmanszaak opricht.

Het is wel erg handig om een overzicht bij te houden van de financiële situatie van jouw onderneming.

Belangrijk om te onthouden, is dat je wel elk jaar je belastingen zal moeten invullen. Dat moest je voordien niet doen. Je belastingen kan je makkelijk online invullen via myminfin.be

 

Een freelancer zoeken voor jouw bedrijf?

GiGHOUSE screent freelancers grondig en koppelt snel de juiste freelancer aan jouw opdracht. Hierbij houden we rekening met de juiste competenties en een cultural fit met jouw bedrijf. Interesse in een vlotte samenwerking met freelancers? GiGHOUSE zet je snel op weg.

Neem contact op en wij helpen je verder!

 

Bronnen:

https://www.ondernemendeschool.be/hoger-onderwijs/step/meer-info-studenten
https://www.vlaanderen.be/student-zelfstandige#voorwaarden
https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/start/je-statuut-als-zelfstandige/statuut-van-student-zelfstandige
https://www.rsvz.be/nl/news/nieuw-statuut-voor-de-student-zelfstandige
https://student-inhuren.nl/als-student-werken-op-freelance-basis/
https://www.liantis.be/nl/zelfstandig-worden/startvoorwaarden/student-zelfstandige
https://www.unizo.be/advies/kan-je-een-zelfstandige-activiteit-starten-als-student
https://www.belgium.be/nl/belastingen/btw/btw-plichtig_zijn
https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/btw/aangifte/aanvang-wijziging-einde-activiteit
https://www.partena-professional.be/nl/nieuws/ondernemingsnummer-btw-nummer-wat-het-verschil

student freelancer

Freelancen als student? Het kan!

23 november 2022 #freelancers #starten als freelancer

Kan je freelancen als student? Natuurlijk! Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen om te kunnen starten als student freelancer.

5 min.
Blog lezen
freelance friendly, wat is het?

Freelance Friendly, wat is het en komt mijn onderneming in aanmerking voor het label?

30 augustus 2022 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

 Een tijdje terug sloegen ondernemersorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen en matchingplatform GIGHOUSE de handen in elkaar om het eerste kwaliteitslabel te ontwikkelen voor bedrijven die correct en gewetensvol samenwerken met freelancers.

7 min.
Blog lezen
Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen
freelancer

Waarom een freelancer inhuren?

8 november 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Veel bedrijven kiezen steevast voor het aanwerven van een vaste medewerker. Maar waarom niet opteren voor de voordelen van een freelancer? Lees hier waarom het inhuren van een freelancer een slimme zet is.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…