fbpx
freelancer

Waar vind ik een freelancer?

leestijd: 4min | #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers | 27 oktober 2021 | Amber Verduijn

Je bent op zoek naar een freelancer om mee te bouwen aan het succes van jouw bedrijf. Maar hoe vind je nu de juiste freelancer voor jouw bedrijf? Het aantal freelancers blijft stijgen. In Vlaanderen waren in augustus 2020 al 142.446 freelancers aan de slag. Hoewel er voldoende aanbod is, kan het toch een hele opdracht zijn om de juiste match te vinden. Lees hieronder hoe je te werk kan gaan.

 

Eigen netwerk

Een eerste manier om een freelancer te vinden is door beroep te doen op je eigen netwerk. Recent marktonderzoek van GIGHOUSE wees uit dat 90% van de deelnemende freelancers nog steeds gebruik maakt van hun eigen netwerk om opdrachten te vinden. Het is dus zeker interessant om je netwerk op de hoogte te stellen van beschikbare opdrachten. Als je polst bij mensen in je vertrouwde kring, maak je kans enkele goede suggesties voorgeschoteld te krijgen. Wanneer niemand in je directe omgeving freelancer is of freelancers kent, kan je gebruikmaken van sociale media. Door een simpele oproep te plaatsen op Facebook of LinkedIn kan je geïnteresseerden bereiken. Ook door de juiste hashtag op Twitter te gebruiken maak je kans op respons.

Er kruipt echter wel heel wat tijd in de zoektocht naar een freelancer via je eigen netwerk. Je dient de reacties van freelancers af te wachten en de kandidaten vervolgens zelf te screenen. Na het controleren van hun specifieke expertise, ervaring en de culturele match moet ook nagegaan worden of de agenda’s van beide partijen overeenkomen. Freelancers hebben vaak meerdere opdrachten tegelijk lopen, waardoor het matchen van de agenda’s een uitdaging kan zijn. Alle criteria afvinken op jouw lijstje kan dus een hele klus zijn. Daarom kan het handig zijn om hulp in te schakelen van specifieke websites, platformen of tussenpartijen. Hieronder schetsen we de populairste voorbeelden.

 

Online marktplaatsen en vacaturesites

Een andere manier om zelf een freelancer te vinden is een opdracht openbaar posten op specifieke sites. Opdrachtgevers posten vacatures en freelancers kunnen daar op ingaan. Het nadeel van die werkwijze is dat freelancers vaak een zo laag mogelijk tarief bieden om andere kandidaten te snel af te zijn, waardoor de kwaliteit van de freelancer daalt. Zo vind je vaak een goedkope freelancer maar kom je niet tot het meest kwalitatieve resultaat of de beste match met het bedrijf. Daarnaast bestaan er ook sites waarop freelancers hun profiel posten en bedrijven zo op zoek kunnen gaan naar de juiste persoon. Dat is echter vaak betalend voor de freelancer waardoor zij hun tarieven durven verhogen om de kosten te compenseren. Hoewel het gebruik van dergelijke sites gratis is voor opdrachtgevers betaal je op die manier als opdrachtgever toch onrechtstreeks mee.

Ook delen freelancers vaak niet het volledige plaatje omdat die sites voor iedereen toegankelijk zijn. Ze delen hun tarief, beschikbaarheden en contactinformatie niet graag voor het volledige internet. Dat maakt het als bedrijf heel wat moeilijker om potentiële kandidaten te selecteren. Als je al die kandidaten afzonderlijk dient te contacteren kost je dat immers heel wat tijd. Daarnaast zullen heel wat freelancers toch proberen te solliciteren voor opdrachten die niet helemaal binnen hun vakgebied vallen, indien ze niet genoeg opdrachten aangeboden krijgen. Daardoor krijg je heel wat kandidaten die niet beschikken over de expertise die jouw bedrijf nodig heeft. Dat is dus vooral een goede optie indien je veel tijd hebt voor het selectieproces en zo min mogelijk wilt betalen. Indien je meer assistentie wil bij het vinden van de juiste freelancer kan je een tussenpartij inschakelen.

 

Tussenpartij

Indien je snel een juiste match wil vinden, kan je beroep doen op een tussenpartij. Zo kan je een kantoor inschakelen dat op zoek gaat naar het profiel dat jij zoekt. Jij licht de vacature toe en vervolgens stellen zij jou de meest geschikte kandidaten voor. De meeste tussenpartijen werken met een vast percentage dat moet betaald worden bovenop het tarief van de freelancer, volgens de gepresteerde uren. Een moderne vorm van zo’n tussenpartij is een freelanceplatform.

 

Zelf aan de slag met een freelancer?

Wil jij er zeker van zijn dat je de perfect match vindt op basis van talent en skills? Vul dan dit formulier in en onze account managers nemen snel contact op om jou verder te helpen!

 

Bronnen:

NextConomy
Officient
Unizo

 

Freelancers? Nee danku! Die zijn te duur voor ons bedrijf!

6 februari 2024 #Geld #Opdrachtgever #Prijs

Een analyse toont aan dat de kosten van freelancers vergelijkbaar zijn met die van vaste en uitzendkrachten, waardoor het kiezen van expertise boven contractvorm essentieel is; GIGHOUSE pleit voor het waarderen van flexibele arbeidsvormen en de inzet van zelfstandige experts.

4 min.
Blog lezen
Freelancer summit

3 redenen waarom je aanwezig moet zijn op de Freelancer Summit

10 oktober 2023 #events #freelancers

De Freelancer Summit biedt freelancers waardevolle kansen voor netwerken, bijscholing en persoonlijke ontmoetingen met matchmakers.

5 min.
Blog lezen

Waarom een niche kiezen als freelancer belangrijk is

18 juli 2023 #freelancers

Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je hogere tarieven kan vragen en zinvollere projecten kunt krijgen door de marktvraag te onderzoeken en je vaardigheden te verbeteren.

5 min.
Blog lezen
hr policy

Arbeidsreglement vs. Bedrijfspolicy: zien we nog het bos door de bomen?

12 juli 2023 #freelancers #HR

Arbeidsreglement of bedrijfspolicy? Voor veel HR freelancers is het vaak onduidelijk. Advocatenkantoor A.lex verduidelijkt.

5 min.
Blog lezen

Mijn freelance-activiteit: als natuurlijk persoon of onder een vennootschap?

11 juli 2023 #free #freelancers #verdienen als freelancer

Freelancer in België: Kiezen tussen individu of vennootschap? Ontdek juridische, fiscale en financiële inzichten voor de beste keuze. Praktijkvoorbeeld toont financieel verschil. Slim beslissen met professioneel advies!

5 min.
Blog lezen
copperworks

Waarom 100% thuiswerken geen goed idee is

11 juli 2023 #freelancers

Thuiswerken heeft voordelen, maar ook nadelen zoals vage scheiding werk/privé, verminderd sociaal contact en onaangepaste infrastructuur. Afwisseling en co-workingsspaces helpen freelancers bij het vinden van balans.

3 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief




    [honeypot idnummer]






    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.