fbpx
freelancer

Waar vind ik een freelancer?

leestijd: 4min | #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers | 27 oktober 2021 | Amber Verduijn

Je bent op zoek naar een freelancer om mee te bouwen aan het succes van jouw bedrijf. Maar hoe vind je nu de juiste freelancer voor jouw bedrijf? Het aantal freelancers blijft stijgen. In Vlaanderen waren in augustus 2020 al 142.446 freelancers aan de slag. Hoewel er voldoende aanbod is, kan het toch een hele opdracht zijn om de juiste match te vinden. Lees hieronder hoe je te werk kan gaan.

 

Eigen netwerk

Een eerste manier om een freelancer te vinden is door beroep te doen op je eigen netwerk. Recent marktonderzoek van GIGHOUSE wees uit dat 90% van de deelnemende freelancers nog steeds gebruik maakt van hun eigen netwerk om opdrachten te vinden. Het is dus zeker interessant om je netwerk op de hoogte te stellen van beschikbare opdrachten. Als je polst bij mensen in je vertrouwde kring, maak je kans enkele goede suggesties voorgeschoteld te krijgen. Wanneer niemand in je directe omgeving freelancer is of freelancers kent, kan je gebruikmaken van sociale media. Door een simpele oproep te plaatsen op Facebook of LinkedIn kan je geïnteresseerden bereiken. Ook door de juiste hashtag op Twitter te gebruiken maak je kans op respons.

Er kruipt echter wel heel wat tijd in de zoektocht naar een freelancer via je eigen netwerk. Je dient de reacties van freelancers af te wachten en de kandidaten vervolgens zelf te screenen. Na het controleren van hun specifieke expertise, ervaring en de culturele match moet ook nagegaan worden of de agenda’s van beide partijen overeenkomen. Freelancers hebben vaak meerdere opdrachten tegelijk lopen, waardoor het matchen van de agenda’s een uitdaging kan zijn. Alle criteria afvinken op jouw lijstje kan dus een hele klus zijn. Daarom kan het handig zijn om hulp in te schakelen van specifieke websites, platformen of tussenpartijen. Hieronder schetsen we de populairste voorbeelden.

 

Online marktplaatsen en vacaturesites

Een andere manier om zelf een freelancer te vinden is een opdracht openbaar posten op specifieke sites. Opdrachtgevers posten vacatures en freelancers kunnen daar op ingaan. Het nadeel van die werkwijze is dat freelancers vaak een zo laag mogelijk tarief bieden om andere kandidaten te snel af te zijn, waardoor de kwaliteit van de freelancer daalt. Zo vind je vaak een goedkope freelancer maar kom je niet tot het meest kwalitatieve resultaat of de beste match met het bedrijf. Daarnaast bestaan er ook sites waarop freelancers hun profiel posten en bedrijven zo op zoek kunnen gaan naar de juiste persoon. Dat is echter vaak betalend voor de freelancer waardoor zij hun tarieven durven verhogen om de kosten te compenseren. Hoewel het gebruik van dergelijke sites gratis is voor opdrachtgevers betaal je op die manier als opdrachtgever toch onrechtstreeks mee.

Ook delen freelancers vaak niet het volledige plaatje omdat die sites voor iedereen toegankelijk zijn. Ze delen hun tarief, beschikbaarheden en contactinformatie niet graag voor het volledige internet. Dat maakt het als bedrijf heel wat moeilijker om potentiële kandidaten te selecteren. Als je al die kandidaten afzonderlijk dient te contacteren kost je dat immers heel wat tijd. Daarnaast zullen heel wat freelancers toch proberen te solliciteren voor opdrachten die niet helemaal binnen hun vakgebied vallen, indien ze niet genoeg opdrachten aangeboden krijgen. Daardoor krijg je heel wat kandidaten die niet beschikken over de expertise die jouw bedrijf nodig heeft. Dat is dus vooral een goede optie indien je veel tijd hebt voor het selectieproces en zo min mogelijk wilt betalen. Indien je meer assistentie wil bij het vinden van de juiste freelancer kan je een tussenpartij inschakelen.

 

Tussenpartij

Indien je snel een juiste match wil vinden, kan je beroep doen op een tussenpartij. Zo kan je een kantoor inschakelen dat op zoek gaat naar het profiel dat jij zoekt. Jij licht de vacature toe en vervolgens stellen zij jou de meest geschikte kandidaten voor. De meeste tussenpartijen werken met een vast percentage dat moet betaald worden bovenop het tarief van de freelancer, volgens de gepresteerde uren. Een moderne vorm van zo’n tussenpartij is een freelanceplatform.

 

Zelf aan de slag met een freelancer?

Wil jij er zeker van zijn dat je de perfect match vindt op basis van talent en skills? Vul dan dit formulier in en onze account managers nemen snel contact op om jou verder te helpen!

 

Bronnen:

NextConomy
Officient
Unizo

 

student freelancer

Freelancen als student? Het kan!

23 november 2022 #freelancers #starten als freelancer

Kan je freelancen als student? Natuurlijk! Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen om te kunnen starten als student freelancer.

5 min.
Blog lezen
freelance friendly, wat is het?

Freelance Friendly, wat is het en komt mijn onderneming in aanmerking voor het label?

30 augustus 2022 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

 Een tijdje terug sloegen ondernemersorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen en matchingplatform GIGHOUSE de handen in elkaar om het eerste kwaliteitslabel te ontwikkelen voor bedrijven die correct en gewetensvol samenwerken met freelancers.

7 min.
Blog lezen
freelance friendly label door Unizo Oost-Vlaanderen en GiGHOUSE

UNIZO Oost-Vlaanderen en GIGHOUSE lanceren samen het “freelance friendly”-label

30 juni 2022 #persbericht

UNIZO Oost-Vlaanderen en GIGHOUSE lanceren samen een kwaliteitslabel voor bedrijven die helemaal “freelance friendly” zijn

5 min.
Blog lezen
Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…