fbpx
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

leestijd: 6min | #freelancers #starten als freelancer | 7 februari 2022 | Anna Janssens
Werken als midlancer, wat wilt dat nu eigenlijk zeggen? In de freelancewereld duikt dit buzzword als maar meer op. Vanwaar komt deze term, en lijkt het op freelancen?  Wij gingen alvast op onderzoek.
Ontdek hieronder alles wat je moet weten over midlancen!

 

Wat is een midlancer?

De term “midlancer” bestaat al sinds 1995, en werd het leven in geroepen door de grondleggers van The Human Network. Bij THN bedachten ze een model dat de voordelen van werken als werknemer combineerde met dat van freelancen.

Midlancen wordt vaak vergeleken met het systeem van flexi-jobs. Je werkt als midlancer zelfstandig, maar je bent verbonden aan een midlancebureau. Hierdoor ben je geen zelfstandige maar val je onder het statuut van werknemer. Het voordeel aan midlancen is, dat je veel verschillende opdrachten krijgt om aan te werken. Hierdoor is je job zeer gevarieerd.

Voor ondernemingen die samenwerken met midlancers is er zo goed als geen verschil.

 

Verschil tussen een midlancer en freelancer?

Midlancen en freelancen lijkt zeer goed op elkaar, toch zijn er enkele verschillen. Wij zetten ze even op een rijtje:

 

1) Je bent in dienst van een bedrijf

Wie freelancet, heeft een zelfstandig statuut. Midlancers echter, zijn in loondienst bij een bedrijf. Dat wil zeggen dat je als midlancer een vast loon krijgt. Bij freelancers is dat niet het geval, die zijn financieel afhankelijk van de opdrachten die ze krijgen.

 

2) Meer zekerheid als midlancer

Een groot voordeel van werken als midlancer is dat je nog steeds kan genieten van alle sociale en commerciële bescherming van een loontrekkende.

Val je als midlancer uit wegens ziekte, of heb je even de mogelijkheid niet om te gaan werken, dan krijg je zoals elke loontrekkende je loon uitbetaald.

Freelancers hebben die luxe niet. Ze worden enkel betaald voor gepresteerde uren. Kan je niet werken, dan verdien je ook niets.

Daarom is het als freelancer zeer belangrijk om een reserve bijeen te sparen. De meeste freelancers hebben ook een Verzekering Gewaarborgd Inkomen. Deze verzekering zorgt ervoor dat wanneer je arbeidsongeschikt wordt als zelfstandige, je toch nog een inkomen krijgt.

 

3) Geen paperassen

Midlancers zijn verbonden aan een midlancebureau. Dat heeft zo z’n voordelen, het bureau dient namelijk als tussenpartij tussen de opdrachtgever en de midlancer.

Het bureau zorgt voor de verloning, contracten… Als midlancer hoef je je dus alleen maar bezig te houden met je werk, en niet met allerlei paperassen.

Een groot bijkomend voordeel is dat midlancebureaus je kunnen helpen met opdrachten te vinden. Zo’n bureaus hebben vaak een groot netwerk, hierdoor zit je als midlancer zelden zonder werk.

Schema verschil tussen midlancer en freelancer
© Nextconomy

 

4) Minder loonsvrijheid

Als freelancer heb je de vrijheid om je eigen loon te bepalen. Krijg je een opdracht die meer tijd en voorbereiding vergt, dan kan je kiezen om je uurtarief te verhogen.

Deze vrijheid heb je als midlancer niet, je werkt aan een maandloon. Midlancers kunnen uiteraard wel onderhandelen met het midlancebureau dat hun in dienst neemt over hun loon, maar de beslissing hangt nog steeds af van de werkgever.

Momenteel is midlancen vooral in Nederland in opmars. Bij onze noorderburen zijn al verschillende midlancebureaus aanwezig. In België is dat nog niet het geval.

 

Midlancing: voor wie?

Ben je iemand die twijfelt om zelfstandig aan de slag te gaan als freelancer? Dan is midlancing misschien wel iets voor jou. Midlancing geeft je de kans om te proeven van het ondernemerschap van freelancen. Het kan voor vele freelancers in spe een stepping stone betekenen naar een nieuwe carrière.

 

Ben je al overtuigd en weet je zeker dat je wilt werken als freelancer?

Dan raden we midlancing af. Voor dezelfde opdrachten zal je als freelancer meer verdienen dan wanneer je werkt als midlancer. Als freelancer ben je ook veel onafhankelijker, je bent tenslotte je eigen baas.

Wil je ook graag freelancer worden, maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen?

Klik hier en wij helpen jou stap voor stap.

 

Bronnen:

Nextconomy. (2021, January 6). Schema verschil tussen freelancers en midlancers [Illustratie]. Midlancers, Flexibele, Doch Beschermde Werkkrachten. https://www.nextconomy.be/wp-content/uploads/2021/01/Schermafbeelding-2021-01-06-090930-1.jpg

ESF. (z.d.). Midlancer. Geraadpleegd op 25 januari 2022, van https://www.esf-vlaanderen.be/nl/projectenkaart/midlancer

Micholt, E. (2020, 6 oktober). Freelancen zonder zelfstandige statuut? Dat kan! Securex. Geraadpleegd op 26 januari 2022, van https://www.securex.be/nl/blog/ondernemers/midlance

Midlancer. (z.d.). Midlancen bij een van de bedrijven van The Human Network. https://www.midlancer.nl/wat-is-midlancen

Miedema, A. (2020, 2 mei). Waarom zou ik kiezen voor midlance i.p.v. freelance? Qoppoconsult. Geraadpleegd op 26 januari 2022, van https://www.qoppoconsult.nl/nieuws/waarom-zou-ik-kiezen-voor-midlance-ipv-freelance

Next level freelancer. (z.d.). Freelancen vs. midlancen. Geraadpleegd op 26 januari 2022, van https://nextlevelfreelancer.com/freelancen-vs-midlancen/

Securex. (2021, 6 januari). Midlancers, Flexibele, doch beschermde werkkrachten. Nextconomy. Geraadpleegd op 25 januari 2022, van https://www.nextconomy.be/2021/01/midlancers-flexibele-doch-beschermde-werkkrachten/

The human network. (2021, 30 december). Waarom midlancen de knappe zus van freelancen is. Geraadpleegd op 26 januari 2022, van https://www.thehumannetwork.nl/nieuws/waarom-midlancen-de-knappe-zus-van-freelancen

student freelancer

Freelancen als student? Het kan!

23 november 2022 #freelancers #starten als freelancer

Kan je freelancen als student? Natuurlijk! Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen om te kunnen starten als student freelancer.

5 min.
Blog lezen
freelance friendly, wat is het?

Freelance Friendly, wat is het en komt mijn onderneming in aanmerking voor het label?

30 augustus 2022 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

 Een tijdje terug sloegen ondernemersorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen en matchingplatform GIGHOUSE de handen in elkaar om het eerste kwaliteitslabel te ontwikkelen voor bedrijven die correct en gewetensvol samenwerken met freelancers.

7 min.
Blog lezen
Freelance back-end developer

Wat doet een freelance back-end developer?

27 april 2022 #freelancers #skills

Een freelance back-end developer, wat moet ik hier onder verstaan? Welke skills zijn nodig en wat zijn de voordelen als opdrachtgever? Kom het antwoord op deze vragen te weten in deze blog!

5 min.
Blog lezen
Gravensteen Gent

De 5 tofste co-working spaces in Gent

23 maart 2022 #freelancers #tips

Tijdens de lockdown(s) hebben we veel van thuis moeten werken. Begrijpelijk dus dat je je home office wat beu gekeken bent. Maar geen nood! Bij GiGHOUSE gingen we op pad en zochten we unieke co-working spaces in Gent.

7 min.
Blog lezen
Midlancer aan het werk op de computer

Midlancing, wasda?

7 februari 2022 #freelancers #starten als freelancer

Wat is een midlancer? En wat is het verschil met freelancers? Wij zetten alles wat je moet weten over midlancen even op een rijtje.

6 min.
Blog lezen
freelancer

Waarom een freelancer inhuren?

8 november 2021 #opdrachtgevers #samenwerken met freelancers

Veel bedrijven kiezen steevast voor het aanwerven van een vaste medewerker. Maar waarom niet opteren voor de voordelen van een freelancer? Lees hier waarom het inhuren van een freelancer een slimme zet is.

5 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.
    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van communicaties over events, sollicitatietips, wedstrijden, surveys, etc…