fbpx

Wat doet een freelance copywriter?

leestijd: 3min | #freelancers #skill | 28 april 2021 | Amy Messely

Freelance copywriters. Wie zijn ze, wat doen ze en wat kost dat? Geschreven content is een belangrijk onderdeel van zowel een sterke offline als online strategie. Niet elk bedrijf heeft het juiste schrijftalent in huis en dat is net waar freelance copywriters kunnen helpen. Met hun aangeboren schrijftalent schrijven ze vlot mee aan de toekomst van je bedrijf.

 

De ideale copywriter

Copywriters die aan de slag zijn als freelancer genieten van hun vrijheid. Ze kunnen werken waar ze willen: in een trendy koffiebar, in de tuin of gewoon gezellig thuis. Bovendien hoeven ze geen dure materialen of grondstoffen aan te kopen. Het is hun taak om lezers te informeren, amuseren en vaak ook te stimuleren om tot een bepaalde actie over te gaan.

Een freelance schrijver heeft de nodige kennis van spelling en grammatica en combineert deze met schrijftalent en een tikkeltje creativiteit. Kennis van de sector van jouw bedrijf is geen vereiste maar kan wel altijd handig zijn. Door de juiste vragen te stellen weet een goede copywriter op korte tijd heel wat informatie te verzamelen. Het steeds blijven ontdekken van nieuwe bedrijven en doelgroepen zorgt er ook voor dat de job onvoorspelbaar en uitdagend blijft.

 

Takenpakket

Het takenpakket van een freelance copywriter is zeer gevarieerd. Zo kunnen opdrachtgevers vragen om bestaande teksten aan te passen of om te starten ‘from scratch’. Vaak voorkomende jobs zijn het schrijven van folders, blogs, brochures, artikelen, verhalen, jaarverslagen en updates voor sociale media. Kortom, alles wat je maar kan bedenken dat geschreven moet worden voor jouw bedrijf. Copywriters verzorgen de tone of voice van je bedrijf, zowel on- als offline.

Bij het schrijven van online content is het tegenwoordig erg belangrijk om aandacht te hebben voor SEO zodat bezoekers sneller de weg vinden naar de pagina van jouw bedrijf. Je hebt er namelijk alle belang bij dat jouw pagina zo hoog mogelijk staat tussen de zoekresultaten in Google. Dit kan verwezenlijkt worden via betaalde advertenties, ook wel SEA genoemd. Bij het intypen van een zoekopdracht krijgen gebruikers eerst deze pagina’s te zien. Het is echter duurzamer om de copy op jouw webpagina’s op te stellen met aandacht voor organische zoekresultaten. Je betaalt een freelance copywriter die vertrouwd is met SEO en dus weet op welke termen het meest gezocht wordt. Deze termen worden verwerkt in de teksten op jouw webpagina. Als resultaat vinden mensen sneller de weg naar jouw pagina en verhoogt de naamsbekendheid van jouw bedrijf doordat jouw naam hoger komt te staan bij de zoekresultaten. Hoe kan je nu controleren of dergelijke inspanning wel degelijk iets oplevert? De resultaten kunnen geanalyseerd worden via het programma Google Analytics. Op deze manier heb je echte bewijzen dat jouw investering gerendeerd heeft.

 

Tarief freelance copywriter

De berekening van het tarief van een freelance copywriter wijkt soms af van de algemene berekening van freelancetarieven. Zo wordt het uurtarief van een freelance copywriter vaak berekend aan de hand van de tekstgrootte. Nochtans is de lengte van de tekst niet altijd een goede representatie van hoeveel tijd er nodig is om de opdracht tot een goed einde te brengen. Een groot deel van de tijd gaat naar onderzoek over het onderwerp. Als opdrachtgever kan je hier op inspelen door meteen een gedetailleerde omschrijving van de opdracht en de nodige informatie mee te geven.

 

Meerwaarde freelance copywriter

Waarom is het interessant om in zee gaan met een freelance copywriter? Wel, als bedrijf is het belangrijk om nieuwe content te blijven aanbieden om je publiek geïnteresseerd te houden. Volgens ‘The Content Marketing Institute’ is content marketing effectiever dan betaalde zoekopdrachten en 62% goedkoper dan klassieke marketinginstrumenten zoals een reclamespot. Een expert in het vak verhoogt de kwaliteit van de geschreven content. Freelance copywriters zijn constant bezig met het schrijven van teksten en bieden jouw bedrijf de nodige expertise.

 

Wanneer heb je een freelance copywriter nodig?

Freelancers zijn de perfecte werknemers voor startups. Je kan extra hulp inschakelen waar het nodig is en bespaart kostbare tijd door de teksten niet langer zelf te moeten schrijven. Een freelance tekstschrijver kan ook een tijdelijke aanvulling zijn wegens onderbezetting van het team of een fluctuerende vraag naar content. Dit kan zowel gaan over het uitvallen van een teamlid als over een tijdelijke nood aan goed geschreven teksten. Het uitbrengen van een nieuwe productlijn of het toevoegen van een nieuwe dienst kunnen bijvoorbeeld heel wat extra werk met zich meebrengen. Denk maar aan het aapassen van de website, het maken van nieuwe brochures of het voorzien van content op de sociale media van je bedrijf.

Op lange termijn samenwerken met een freelance schrijver heeft als resultaat dat de tone of voice van het bedrijf de freelancer helemaal eigen wordt. Dit wordt weerspiegeld in de content en een vlottere samenwerking.

 

Freelance copywriter zoeken voor jouw bedrijf?

GIGHOUSE screent freelancers grondig en koppelt snel de juiste freelancer aan jouw opdracht. Hierbij houden we rekening met de juiste competenties en een cultural fit met jouw bedrijf. Interesse in een vlotte samenwerking?

Neem contact op en wij helpen je verder!

 

Bronnen:

https://www.demandmetric.com/content/content-marketing-infographic
https://www.conversal.be/faq/waarom-is-seo-belangrijk/

Freelancers? Nee danku! Die zijn te duur voor ons bedrijf!

6 februari 2024 #Geld #Opdrachtgever #Prijs

Een analyse toont aan dat de kosten van freelancers vergelijkbaar zijn met die van vaste en uitzendkrachten, waardoor het kiezen van expertise boven contractvorm essentieel is; GIGHOUSE pleit voor het waarderen van flexibele arbeidsvormen en de inzet van zelfstandige experts.

4 min.
Blog lezen
Freelancer summit

3 redenen waarom je aanwezig moet zijn op de Freelancer Summit

10 oktober 2023 #events #freelancers

De Freelancer Summit biedt freelancers waardevolle kansen voor netwerken, bijscholing en persoonlijke ontmoetingen met matchmakers.

5 min.
Blog lezen

Waarom een niche kiezen als freelancer belangrijk is

18 juli 2023 #freelancers

Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je hogere tarieven kan vragen en zinvollere projecten kunt krijgen door de marktvraag te onderzoeken en je vaardigheden te verbeteren.

5 min.
Blog lezen
hr policy

Arbeidsreglement vs. Bedrijfspolicy: zien we nog het bos door de bomen?

12 juli 2023 #freelancers #HR

Arbeidsreglement of bedrijfspolicy? Voor veel HR freelancers is het vaak onduidelijk. Advocatenkantoor A.lex verduidelijkt.

5 min.
Blog lezen

Mijn freelance-activiteit: als natuurlijk persoon of onder een vennootschap?

11 juli 2023 #free #freelancers #verdienen als freelancer

Freelancer in België: Kiezen tussen individu of vennootschap? Ontdek juridische, fiscale en financiële inzichten voor de beste keuze. Praktijkvoorbeeld toont financieel verschil. Slim beslissen met professioneel advies!

5 min.
Blog lezen
copperworks

Waarom 100% thuiswerken geen goed idee is

11 juli 2023 #freelancers

Thuiswerken heeft voordelen, maar ook nadelen zoals vage scheiding werk/privé, verminderd sociaal contact en onaangepaste infrastructuur. Afwisseling en co-workingsspaces helpen freelancers bij het vinden van balans.

3 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief
    [honeypot idnummer]


    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.